Utorak, 31. siječnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

40 godina rada

Izvedbom "Hamleta u Mrduši Donjoj" obilježena velika glumačka obljetnica

Autor: Nikolina Lucić

24.01.2023. 22:51
Izvedbom

Foto: Mate KominaKomična “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, koja je u koprodukciji Kazališta lutaka Zadar i HNK Zadar premijerno izvedena na manifestaciji Zadarsko kazališno ljeto, ponovno je zaigrala na daskama zadarskog kazališta.


No, ova izvedba ima jedno posebno obilježje, a to je da zadarski glumac Davor Jureško slavi 40 godina karijere.


Predstava je premijerno izvedena na 28. Zadarskom kazališnom ljetu uz sjajne reakcije publike i medija. Također, Nagradu hrvatskog glumišta 2022. u kategoriji za najbolju sporednu mušku ulogu dobio je Ivica Pucar za ulogu Šimurine u predstavi.
Davoru Jurešku je povodom 40 godina njegovog umjetničkog djelovanja, koje mu dodjeljuje Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, uručio gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić.


Jureško, koji je veliki komad svojeg kazališnog stvaralaštva postigao u Kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci, od 2018. je godine član ansambla HNK Zadar, koje mu se ovom nagradom posebno zahvaljuje za sav trud koji ulaže u bogaćenje zadarske kazališne scene.


Dramski prvak HNK ispraćen je gromoglasnim pljeskom, a uz priznanje gradonačelnika i glumačkog mu kolege i predsjednika HDDU-a Ivice Pucara..


– Osobita mi je čast da ti ovo priznanje uručujem u našem Zadru. Svoju si publiku zadužio i dugom karijerom i neponovljivim predstavama, kazao je Pucar, dok je Jureško u svojoj zahvali istaknuo kako je prije 50 godina u Zadar doplovio u srednju školu.


– Tada sam prvi put bio u kazalištu, čija me pozornica očarala. Tada sam odlučio biti glumcem. Imao sam čast igrati na svim hrvatskim i većini jugoslavenskih pozornica. Ovih je 40 godina moja nova mladost, a najljepše mi ju je pozdraviti upravo u Zadru, kazao je Jureško, dodavši kako je 40 godina proletjelo brzinom munje.


– Sjećam se gotovo svih predstava, njih oko 150. U neka doba čovjek shvati da se najbolje osjeća na pozornici. Zato, i kada bih se mogao još jednom roditi, ponovno bih bio glumac. Komadić svake moje uloge još uvijek živo u meni. Moja obitelj i prijatelji moje likove proživljavaju uz mene i moje emocije žive kao svoje, poručio je Jureško.


– Prijatelji koji su me u djetinjstvu zezali zbog toga, večeras su sjedili u publici i veselili se sa mnom. Priznanje kolega posebno mi vrijedi, stoga im se zahvaljujem na časti koju su mi ukazali, rekao je Jureško.