Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

40 godina rada

Izvedbom "Hamleta u Mrduši Donjoj" obilježena velika glumačka obljetnica

Autor: Nikolina Lucić

24.01.2023. 22:51
Izvedbom

Foto: Mate Komina



Komična “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, koja je u koprodukciji Kazališta lutaka Zadar i HNK Zadar premijerno izvedena na manifestaciji Zadarsko kazališno ljeto, ponovno je zaigrala na daskama zadarskog kazališta.


No, ova izvedba ima jedno posebno obilježje, a to je da zadarski glumac Davor Jureško slavi 40 godina karijere.


Predstava je premijerno izvedena na 28. Zadarskom kazališnom ljetu uz sjajne reakcije publike i medija. Također, Nagradu hrvatskog glumišta 2022. u kategoriji za najbolju sporednu mušku ulogu dobio je Ivica Pucar za ulogu Šimurine u predstavi.




Davoru Jurešku je povodom 40 godina njegovog umjetničkog djelovanja, koje mu dodjeljuje Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, uručio gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić.


Foto


Hamlet u Mrduši Donjoj - Davor Jureško


avatar

Snimio:


24.01.2023. 22:51


Galerija

Jureško, koji je veliki komad svojeg kazališnog stvaralaštva postigao u Kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci, od 2018. je godine član ansambla HNK Zadar, koje mu se ovom nagradom posebno zahvaljuje za sav trud koji ulaže u bogaćenje zadarske kazališne scene.


Dramski prvak HNK ispraćen je gromoglasnim pljeskom, a uz priznanje gradonačelnika i glumačkog mu kolege i predsjednika HDDU-a Ivice Pucara..


– Osobita mi je čast da ti ovo priznanje uručujem u našem Zadru. Svoju si publiku zadužio i dugom karijerom i neponovljivim predstavama, kazao je Pucar, dok je Jureško u svojoj zahvali istaknuo kako je prije 50 godina u Zadar doplovio u srednju školu.


– Tada sam prvi put bio u kazalištu, čija me pozornica očarala. Tada sam odlučio biti glumcem. Imao sam čast igrati na svim hrvatskim i većini jugoslavenskih pozornica. Ovih je 40 godina moja nova mladost, a najljepše mi ju je pozdraviti upravo u Zadru, kazao je Jureško, dodavši kako je 40 godina proletjelo brzinom munje.


– Sjećam se gotovo svih predstava, njih oko 150. U neka doba čovjek shvati da se najbolje osjeća na pozornici. Zato, i kada bih se mogao još jednom roditi, ponovno bih bio glumac. Komadić svake moje uloge još uvijek živo u meni. Moja obitelj i prijatelji moje likove proživljavaju uz mene i moje emocije žive kao svoje, poručio je Jureško.


– Prijatelji koji su me u djetinjstvu zezali zbog toga, večeras su sjedili u publici i veselili se sa mnom. Priznanje kolega posebno mi vrijedi, stoga im se zahvaljujem na časti koju su mi ukazali, rekao je Jureško.