Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nakon zaplijene 2016.

Kulturno blago staro 2500 godina vraća se kući u Peru

Autor: Hina

08.02.2023. 15:38
Kulturno blago staro 2500 godina vraća se kući u Peru

Foto: Arhiva



Kamena glava teška 200 kg i isklesana prije 2.500 godina vraćena je u Peru pošto su je zaplijenili švicarski carinici, a analiza je pokazala da je riječ o kulturnom blagu.


Švicarske vlasti predale su u srijedu peruanskom veleposlaniku to “vrijedno kulturno dobro” koje potječe iz pretkolumbovske kulture Chavín (između 1.200 i i 550 godina prije Krista), objavio je Savezni ured za kulturu (OFC) u priopćenju.


Skulpturu su 2016. godine otkrili carinici kod osobe koja ju je pokušala unijeti u Švicarsku vozeći se autocestom iz Njemačke i pošto su pogledali dokumente i sam predmet te posumnjali da bi se moglo raditi o kulturnom dobru.




Provedena je istraga koja je otkrila da se radi o jednoj od skulpturi iz pretkolumbovske kulture Chavín koja je cvala između 1.200. i 550. godine prije Krista u visokim dolinama peruanskih Anda.


Ta kultura je za dvije tisuće godina starija od mnogo poznatije kulture Inka.


Peru je država posebno izložena pljačkama i razaranjima arheološkog kulturnog blaga. Pretkolumbovski artefakti poput kamene glave vraćene u srijedu svrstane su u kulturna dobra koja su najviše izložena pljačkama, navodi OFC:


Švicarska i Peru dio su UNESCO-ove konvencije iz 1970. godine kojom su propisane mjere zaštite i sprečavanja uvoza, izvoza i nezakonitog transfera kulturnih dobara.


Radi unapređenja suradnje na tom području, dvije zemlje potpisale su bilateralni sporazum o povratu kulturnih dobara koji je stupio na snagu 2016.


Godine 2007. Međunarodno muzejsko vijeće objavilo je “Crvenu listu ugroženih peruanskih antikviteta” u sklopu borbe protiv uništenja i nezakonite trgovine kulturnim dobrima. Na tom popisu pri samom vrhu su skulpture nazvane “cabezas clavas” (glave isklesane u zidu) iz pretkolumbovskog razdoblja.