Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

"Majka i kćer Mediterana"

Mario Javoran u konkurenciji za nagradu ARC salona

Autor: Nikolina Lucić

15.11.2022. 17:51
Mario Javoran u konkurenciji za nagradu ARC salona

Foto: Privatna arhiva



Mladi zadarski akademski slikar Mario Javoran sa svojim je posljednjim uratkom »Majke i kćeri Mediterana« ponovno u konkurenciji za prestižnu nagradu ARC salona među više od pet tisuća prijavljenih radova. Nakon što je prošle godine njegova slika »Mediterraneo« proglašena najboljom na 15. međunarodnom ARC salonu u organizaciji američke zaklade Art Renewal Center, jednom od najprestižnijih svjetskih natjecanja za figurativno slikarstvo, crteže i kiparstvo, Javoran ove godine nastavlja istim putem te se nada osvajanju još jedne titule, koja bi njegov rad još jednom gurnula u srce svjetske umjetničke scene.


– Dugo sam čekao ideju kroz koju ću moći odati mali hommage Komiži. Kada sam došao do ove teme i odlučio prikazati majku i kćer kao jarbol i jedro, simbole snage, otpornosti i ljepote, odluka da ih smjestim u Falkušu bila je jednostavna. Posebno zadovoljstvo mi pruža i to da sam tu »žensku« priču prikazao preko simbola muškosti, ribarske gajete, a svima su nam poznata praznovjerja vezana uz ribare i žene.


Tako da sam se, crtajući ovaj crtež zabavljao prisjećajući anegdota o ribarima koji su išli toliko daleko da bi odustali od ribanja ako bi na putu do broda sreli ženu, ne svoju, bilo koju, kazao nam je Javoran, dodavši kako mu je odabir modela bio još i lakši.




– Naime, moja djevojka Matea i draga prijateljica Lili su podrijetlom iz Komiže, a konačnu potvrdu da je odabir bio ispravan dobio sam kada su se namjestile u pozu s crteža. Ostao sam zapanjen njihovom sličnošću, istaknuo je oduševljeno Javoran, koji je svjetsku i zadarsku javnost oduševio prošle godine prezentiravši svoje maestralno djelo »Mediterraneo«.


– Ma naravno da sam sretan, meni ne manjka samopouzdanja, ali ipak je lijepo s vremena na vrijeme dobiti priznanje da to što radite iz dana u dan ima neku vrijednost. Na natječaj sam se opet prijavio iz mnogo razloga, »vidljivost« među galerijama i galeristima u svijetu, mogućnost izlaganja u prestižnim muzejima, ali i sve ostalo što sa sobom nose ovakvi natječaji, istaknuo je Javoran, kazavši kako su radovi koji su došli u ovu fazu natjecanja generalno dobri.


– Zanatski je to više manje sve korektno. Nagrada ovisi o tome tko je u žiriju, o njihovim preferencijama i ukusu, tako da mi se čini da što god odaberu neće previše pogriješiti, dodao je Javoran, a mi u ne možemo poželjeti ništa više do nove pobjede, o kojoj ćemo svakako izvijestiti u siječnju kada se obznane rezultati natjecanja.