Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ČUVANJE POVIJESNOG NASLJEĐA

Na obljetnicu oslobođenja Zadra predstavljena knjiga «1944.: Oslobođena Dalmacija/Antifašizam danas«

Autor: Nikolina Lucić

02.11.2022. 11:25
Na obljetnicu oslobođenja Zadra predstavljena knjiga «1944.: Oslobođena Dalmacija/Antifašizam danas«

Foto: Mate Komina



Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra, te udruga VeDRA – veterani Domovinskog rata i antifašisti na 78. obljetnicu oslobođenja Zadra od fašističke okupacije pripremili su predstavljanje knjige »1944.: Oslobođena Dalmacija/Antifašizam danas«, a o njoj su govorili Joso Štulina i Marko Vučetić.


U čast oslobođenja Zadra


Miljenko Letinić, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra na početku je istaknuo kako su zadnjeg dana listopada u grad ušle partizanske jedinice zadarskog partizanskog odreda i 3. lovačkog sektora.


– Od toga je dana Zadar disao kao slobodan grad. Iako još uvijek postoje razni prijepori o toj akciji i ulozi partizana u povijesti našeg grada, nepobitna je činjenica da bi naša svakodnevica izgledala kudikamo drugačije da nije bilo hrabrih boraca koji su grad oslobodili od fašista, istaknuo je Letinić, dok je Ranko Britvić, predsjednik VeDRA – e u svom obraćanju kazao kako su ponosni na činjenicu da su upravo na 78. obljetnicu oslobođenja u Zadru sa svojim dobrim prijateljima iz Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra.




– U zajednici s prijateljskom udrugom iz Zadra odlučili smo se na zajedničku suradnju, jer svoju misiju trebamo raditi s mladenačkim elanom i ponosom. Naša se udruga kroz pisanu riječ, razgovore i kultivirani pristup kontinuirano trudi održati sjećanje na NOB, te jednoznačje slobode, što ovim predstavljanjem promoviramo i u Zadru, istaknuo je Britvić.


U ime uredništva Biblioteke VeDRA okupljenima se obratio Zoran Radman, urednik knjige i kazao kako je ovo druga knjiga iz njihove biblioteke.


Vrijedna zbirka znanstvenih radova


– VeDRA se u svom radu opredijelila za kultivirani pristup očuvanju povijesnog nasljeđa NOB-a, a izdavaštvo na temu antifašizma jedan je od načina na koji to postižemo. Knjiga »1944.: Oslobođena Dalmacija/Antifašizam danas« zapravo je zbirka znanstvenih i povijesnih radova, proizašlih iz tribine povodom dana oslobođenja Splita. Ona je prvi put promovirana u Kninu prošle godine, naglasio je Radman.


Joso Štulina, jedan od autora knjige istaknuo je kako knjiga sadržava tekstove izložene povodom 75. obljetnice oslobođenja Splita, te kako se može kazati kako je akcija analizirana iz više aspekata koji su bili relevantni za dostizanje konačnog cilja.


– Svojim su radovima ovoj publikaciji pridonijeli mnogi eminentni stručnjaci i povjesničari. Predstavljanje ove knjige intrigantnog naslova upravo u Zadru nije slučajno odabrano. Ove se godine na području Zadarske županije slave velike obljetnice. Uskoro se slavi Dan obrane grada Zadra u Domovinskom ratu, pa se predstavljanje ove knjige uklapa u ukupna kulturna događanja, koja su na rasporedu tijekom studenog, istaknuo je Štulina, dodavši kako u ostale velike obljetnice spadaju 80. obljetnica maloiškog ustanka, 79. godišnjica pada fašističkog logora na Molatu, 79. obljetnica pripojenja Zadra matici Hrvatskoj, 80. obljetnica formiranja zadarskog partizanskog odreda, te 78. obljetnica oslobođenja Zadra od fašističke okupacije.


– Završetak okupacije, posljednjeg dana mjeseca listopada 1944. godine, treba biti na ponos svih Zadrana i boraca zadarskog partizanskog odreda, zaključio je Štulina, podsjetivši kako je oslobođenjem Zadra udaren temelj za slobodu i vraćanje dostojanstvenog korištenja hrvatskog jezika i pisma, kao i trajni mir kao preduvjet razvoja i izgradnje društvenih odnosa dostojnih najviših civilizacijskih standarda.