Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

A. G. Matoš

Obilježena 150. obljetnica rođenja jednog od najboljih hrvatskih književnika

Autor: Đurđa Baljak

16.03.2023. 09:30
Obilježena 150. obljetnica rođenja jednog od najboljih hrvatskih književnika

Foto: Luka Jeličić



U dvorani Nadbiskupskog sjemeništa Zmajević jučer je održano svečano obilježena 150. obljetnice od rođenja istaknutog hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša pod naslovom »Matoš u glazbi, riječi i slici«. Događaj su organizirali Klasična gimnazija Ivana Pavla II. i Županijsko stručno vijeće profesora hrvatskog jezika Zadarske županije.


Strastveni borac


Ravnatelj Klasične gimnazije Ivana Pavla II., Ante Sorić, pozdravio je i zahvalio svim prisutnim na trudu kako bi se na što bolji način obilježila ova obljetnica te dodao kako biti profesor prije svega znači poziv, a tek onda posao.


– Matoš je moj najdraži hrvatski književnik, kazao je ravnatelj te istaknuo kako je, između ostalog, on bio i strastveni borac koji nikada nije htio prihvatiti politiku iz Beča ili Budimpešte.




– Trebamo prenositi Matoševu ideologiju na naše mlade generacije, zaključio je ravnatelj Sorić.


Nakon uvodnog govora ravnatelja Sorića, u prvom dijelu programa, pročelnica Odjela za kroatistiku sa Sveučilišta u Zadru Sanja Knežević održala je predavanje na temu »Matoševi domovinski putopisi«, a nakon toga je učenik Grgo Ivković je uprizorio Matošev životopis i stvaralaštvo izložbom slika i glazbeno scenskim programom.


Nagrade i projekti


U drugom dijelu proglašeni su najbolji literarni radovi pristigli na literarni natječaj »U potrazi za izgubljenim cvijetom«. U dvije kategorije – osnovne (sedmi i osmi razred) i srednje škole (od prvog do četvrtog razreda), a prva tri rad su bila nagrađena vrijednim nagradama.


Nakon dodijele nagrada profesori Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar, Zrinka Dobra-Opačić i Ilko Despot izložili su školski projekt povodom 150 godina od rođenja Antuna Gustava Matoša, a koji su ostvarili s učenicima i kolegama tijekom školske godine. Na koncu je profesorica Drinka Dujmović prikazala je istraživačku nastavu »Matoš na klupi« sa svojim učenicima Poljoprivredne prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića.