Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

SJAJ I BOJA

Oblikovanje stakla u 19. stoljeću – izbor iz Zbirke stakla Muzeja za umjetnost i obrt

Autor: Zadarski list

17.11.2022. 13:41
Oblikovanje stakla u 19. stoljeću – izbor iz Zbirke stakla Muzeja za umjetnost i obrt

Foto: Muzej antičkog stakla



Izložba SJAJ I BOJAOblikovanje stakla u 19. stoljeću – izbor iz Zbirke stakla Muzeja za umjetnost i obrt ciljano je osmišljena za potrebe gostovanja u Muzeju antičkog stakla u Zadru. U tematski koncipiranom postavu kroz BOJU i SJAJ donosi se priča o tehnološkim inovacijama u staklarstvu 19. stoljeća, slojevitoj kulturno-povijesnoj pozadini, kaotičnom europskom društvu prepunom stilskih i modnih previranja, te odjecima ukupne situacije na hrvatskom prostoru. 


Ovo je ujedno i prvo samostalno zadarsko predstavljanje staklene građe iz prebogatog fundusa Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu i pripadajuće Zbirka stakla koja je po broju predmeta, reprezentativnosti i povijesnom razdoblju kojega obuhvaća (16.-20. stoljeća) jedinstvena u Hrvatskoj.


Stakleno blago dostupno javnosti


Za potrebe izlaganja u Muzeju antičkog stakla u Zadru izdvojeno je preko 130 reprezentativnih predmeta među kojima najviše čaša, zatim pokala, boca i zdjelica, kao i neki primjerci specifične namjene poput šećernica, bilikuma ili svjetiljki.




Izložba je iznimna prilika da ovo stakleno blago bude dostupno javnosti u teškom razdoblju za matičnu ustanovu koja je zbog stradavanja zgrade u zagrebačkom potresu 2020. godine zatvorena za javnost i trenutno se priprema za sustavnu obnovu. 


Autorica izložbe je Sandra Kandučar Trojan, viša kustosica, Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu, dok koordinaciju izložbe i stručnu suradnju vodi dr. sc. Vedrana Jović Gazić, viša kustosica, Muzej antičkog stakla u Zadru.