ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Ministrica kulture i medija

Obuljen Koržinek: "Gradovi koji još nisu, što prije moraju objaviti rezultate financiranja u kulturi"

Autor: Hina

21.02.2023. 12:21
Obuljen Koržinek:

Foto: Marko Lukunic/Pixsell



Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek pozvala je gradove koji još nisu objavili rezultate financiranja javnih potreba u kulturi da se pokrenu, ubrzaju i što prije objave rezultate financiranja za ovu godinu kako bi umjetnici i kulturni djelatnici mogli planirati programe.


Prošli tjedan uputila sam pismo u kojemu sam upozorila gradonačelnike, župane i načelnike na potrebu ažurnoga objavljivanja rezultata financiranja, rekla je ministrica za Hinu te dodala kako ju zabrinjava što većina gradova, uključujući Zagreb i Split, još nisu objavili te rezultate.


Posebno zabrinjavajućim ocjenjuje stanje u gradu Zagrebu, gdje djeluje najveći broj samostalnih umjetnika.




Pozivam sve koji su davatelji javnih sredstava da uvaže činjenice kako, ne objave li se rezultati na vrijeme, umjetnici i kulturni djelatnici neće moći planirati svoje programe, ističe Obuljen Koržinek.


Podsjeća i na to da je donesen novi zakon o financiranju, u kojem su propisani rokovi u kojima se trebaju objaviti rezultati te naglasila kako ju zabrinjava da neke županije nisu još ni raspisale svoje javne pozive.


Ministarstvo je još prošle godine objavilo sve rezultate financiranja za ovu godinu, ističe.


Prema Zakonu o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi, odluka o dodjeli financijskih sredstava donosi se u roku od 90 dana od donošenja državnog, odnosno proračuna jedinica lokalne i područne samouprave.


Odluka o dodjeli financijskih sredstava za javne pozive raspisane tijekom godine donosi se u roku od 60 dana od završetka javnog poziva.


Iz Ministarstva se doznaje da su rezultate financiranja dosad objavili Dubrovnik, Karlovac, Osijek i Rijeka, a uz Zagreb i Split, nisu ih objavili Pula, Sisak, Slavonski Brod, Šibenik, Varaždin, Velika Gorica i Zadar.


Prema podacima objavljenim za internetskim stranicama Grada Zagreba, dosad su objavljeni samo rezultati javnog poziva za knjižničnu i nakladničku djelatnost i književne programe.