Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ZADARSKI SLAVUJI

Predstavljena knjiga sveučilišne profesorice Katice Burić Ćenan

26.01.2023. 20:35
Predstavljena knjiga sveučilišne profesorice Katice Burić Ćenan

Foto: Arif Sitnica



Na Sveučilištu u Zadru održalo se predstavljanje knjige “Zadarski slavuji: braća Antonio i Gaetano Pini-Corsi” autorice Katice Burić Ćenan, inače predavačice na Odjelu za etnologiju i antropologiju te znanstvenice koja je svoj rad usmjerila na istraživanje glazbene povijesti Zadra u 18. i 20. stoljeću.


Ova knjiga donosi svježinu u svijet zadarske glazbene povijesti s brojnim zanimljivim detaljima i činjenicama o dvojici vrhunskih glazbenika.


– Kao i što sam naslov djela govori, radi se o zadarskoj braći koji su svoju karijeru ostvarili u inozemstvu. Oni su uspjeli ostvariti svjetsku pjevačku karijeru i time ušli u sam elitni krug svjetske operne scene, kazala je autorica Burić Ćenan te dodala da je svoje dugogodišnje istraživanje zaokružila ovom knjigom.





Naime, zadarska braća Antonio i Gaetano Pini-Corsi su već kao mladići prepoznati u glazbenom svijetu te se stariji brat Antonio, dok je imao tek petnaest godina, istaknuo kao vokalni solist, a njegov brat Gaetano sa samo šesnaest godina odlazi u inozemstvo.


Braća su surađivala s gotovo svim najutjecajnijim pjevačima i dirigentima onoga vremena, a Antonio se vrlo brzo ostvario u velikim ulogama i svjetskim premijerama te se smatra jednim od najboljih svjetskih buffo bas-baritona, dok se njegov brat Gaetano ističe kao svjetski poznati operni pjevač. No, unatoč svjetskoj slavi, ovo dvoje braće se uvijek rado vraćalo u Zadar te su redovito priređivali koncerte u suradnji sa zadarskom filharmonijom i drugim zadarskim umjetnicima.


Na promociji su govorile recenzentice prof dr. sc. Vjera Katalinić i prof. dr. sc. Lada Duraković koja dolazi iz Pule te su razgovarati o samom sadržaju knjige, ali i o arhivskim dokumentima.


– Zaista se nadam da ćemo pobuditi interes zadarske publike za ovu divnu i značajnu zadarsku glazbenu temu, zaključila je Burić Ćenan.


Ova zanimljiva knjiga donosi jedan potpuno novi pogled na zadarsku glazbenu povijest te će zasigurno ostaviti veliki i značajan dojam kod svih zaljubljenika u glazbu.