Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

IGRAJMO SE

Premijera predstave "Zabranjeno mlađim od 18, strana B"

Autor: Jana Šolman

16.12.2022. 21:08
Premijera predstave

Foto: Mate Komina



Kazališna udruga Igrajmo se Zadar, koja uspješno djeluje već punih 19 godina, večeras je u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar održala premijeru predstave “Zabranjeno mlađima od 15, Strana B” kao nastavak predstave “Zabranjeno mlađima od 15, Strana A” premijerno izvedene u svibnju 2022. godine.


“Kada smo i u kojoj mjeri spremni prijeći određene granice unatoč pravilima? Što nas sve vodi u našim odlukama? Koliko su zapravo smislene zabrane?” samo su neka od pitanja koja potiče i izaziva ova predstava.


Baveći se pitanja o kojima treba govoriti glasnije, spomenuta predstava namijenjena svim uzrastima, a posebno mladima, tematizira svjesnost o vlastitim postupcima i posljedicama kao temeljem naših trenutnih i budućih odluka.




– U prvom dijelu “Zabranjeno mlađima od 15, Strana A” pozabavili smo se svim zabranjenim sadržajima i otvorili pitanje koliko je uopće svrhovito zabranjivanje te koliko bi stvari trebalo mijenjati. Također, ušli smo i u neka pitanja o kojima se ne govori, a to je zabranjeno li je misliti, osjećati, voljeti i reći ono što mislimo. Tragom preispitivanja te problematike došli smo do drugog dijela “Zabranjeno mlađima od 15, Strana B”, koja zadire u problematiku koju proživljavamo iskustveno i koja ostavlja određene posljedice. Važno je postaviti pitanje koliko su zapravo smislene zabrane, te kakva su nam osobna iskustva kad prodremo u takve sadržaje, kazala je Matija Šango Šimurina, voditeljica udruge Igrajmo se i autorica predstave.


U predstavi je sudjelovalo osamdesetoro djece uzrasta od sedam do osamnaest godina, a unatoč nazivu same predstave, predstava nije zabranjena mlađima od petnaest godina, već naprotiv, preporučuje se djeci i mladima te roditeljima i svoj široj publici koja na neki način promišlja o odgoju djece.


– Djeca koriste kazalište kao medij i način izražavanja i nismo to sagledali iz roditeljske perspektive, jer je vrlo važno da mladi koji nastupaju prenose svoja osobna iskustva i emocije na pozornicu, naglasila je Šango Šimurina dodajući da uspjeh od “Strane A”, koja je tri puta rasprodana i izvedena, nastavljaju sa “Stranom B”.


Nakon premijere predstave održala se i tradicionalna, svečana dodjela nagrada Kazališne udruge za najbolja glumačka ostvarenja u prošloj godini – 9. NOBI.