Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Multinacionalni magazin

Prizma donosi specijal o 25. godišnjici mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

Autor: Portal ZL

09.01.2023. 14:21
Prizma donosi specijal o 25. godišnjici mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

Foto: HRT Promo



Hrvatska radiotelevizija u subotu, 14. siječnja na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 10:50 prikazuje posebno izdanje emisije “Prizma” posvećeno 25. godišnjici mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.


Uoči 25. obljetnice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, u posebnom izdanju Prizme, u filmu “Biram Vukovar” – donosimo priču o ljudima čiji je život oblikovala jedna od najuspješnijih mirovnih akcija.


Upravo mirna reintegracija mogla bi biti hrvatski, i vukovarski simbol te dobiti značajnije mjesto u kulturi sjećanja. Hrvatska je vratila svoj teritorij bez i jednog ispaljenog metka u trenutku kada je ideja mirovnog projekta dočekana s nevjericom.




Ljudi kojima je Podunavlje dom i kojima je mirna reintegracija bitno utjecala na životne odluke za HRT govore o svojim iskustvima.


“Kada bi se dvoje nepoznatih srelo, svaki bi razgovor otvarao pitanja jesi li povratnik ili si cijeli rat proveo u Vukovaru. Mi nismo bili ni jedno ni drugo”… govore Duško i Jakica Simić, Srbin iz Knina i Hrvatica s Korčule. Njih su dvoje šansu za zajednički život pronašli upravo u Vukovaru.


Pogledajte i zašto Biljana Gaća, dijete Vukovara čija su prva sjećanja obilježena progonstvom, tvrdi da mir nije samo odsustvo rata.


HRT


„Mirna reintegracija donijela je mogućnost izbora: složen i zahtjevan, ali vrijedan!“ – ističe Dijana Antunović Lazić.


Uz film u Prizmi pogledajte i razgovor s redateljicom Hanom Gelb koja je s Barbarom Matejčić i scenaristica filma te povjesničarom i mirovnim aktivistom Nikicom Torbicom.


Producent filma je Miroslav Rezić, izvrsna kamera Jure Ožić Bebeka i montaža Filipa Karabelja s glazbom Hrvoja Nikšića jamac su za priču koja će vas potaknuti na razmišljanje o krhkosti mira i snazi ljudskog duha kaže urednica filma Daniela Draštata. „Film smo počeli pripremati prije više od pola godine upravo s ciljem da sjećanje na mirovnu akciju ne izblijedi jer rat i mržnja uvijek dobivaju mnogo više medijskog prostora. Duboko sam zahvalna i obiteljima Gaća i Simić, i njihovim prijateljima na sudjelovanju“.


Neposredno nakon televizijske premijere u subotu 14. siječnja na HRT1 u 10:50, u Gradskom muzeju Vukovar će se u organizaciji Friedrich Ebert Fundacije i Europskog doma Vukovar održati promocija filma te panel diskusija – Biramo mir.