Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

SVE ŠTO SAM RADILA

Retrospektivni pogled na umjetnički opus zadarske umjetnice Vesne Paleka u Kneževoj palači

Autor: Jana Šolman

21.02.2023. 21:39
Retrospektivni pogled na umjetnički opus zadarske umjetnice Vesne Paleka u Kneževoj palači


Zadarska umjetnica Vesna Paleka jučer je unijela pravu svježinu u svijet likovne umjetnosti s otvorenjem izložbe znakovita naziva »Sve što sam radila…« u Edukativnoj dvorani Kneževe palače. Ova izložba predstavlja retrospektivni pogled na autoričin umjetnički opus te tako omogućuje uvid u njezin umjetnički razvoj tijekom vremena.


Rad s ljubavlju


– Ovo je jedna mala retrospektiva mojih radova iz davnina. Naime, u posljednje vrijeme ne nalazim slobodno vrijeme za stvaranje, a dogodila mi se i mala stvaralačka kriza, tako da ovo nisu recentni radovi, već predstavlja sve što sam radila. To su pasteli, akvareli i crteži koje sam radila na raznim tečajevima u Zadru.


Zaljubila sam se u crtanje u ranoj fazi svog života te ono za mene predstavlja jedan ventil koji stvara radost. Svoje radove znam pospremiti u mapu i neko vrijeme ih ni ne pogledati, a kad ih ponovno promatram nakon određenog vremena, tek tada shvatim da nisu uopće loše ispali. Svaki rad koji se radi s ljubavlju je dobar, jer ljubav i osjećaj za lijepo se vidi, kazala je autorica izložbe Vesna Paleka.





Otvorenje izložbe bilo je ujedno proslava autoričinog rođendana, a izložbu je posjetilo mnoštvo ljubitelja umjetnosti i autoričinih dugogodišnjih prijatelja, među kojima je bio i Tomislav Košta, njezin veliki uzor u radu i dugogodišnji prijatelj.


Ogroman napredak


– Poznajem autoricu Vesnu Paleku već dugi niz godina. Ona je polazila moje tečajeve, no nakon nekog vremena smo se izgubili iz vida. Nedavno smo se ponovo povezali te me je Vesna pozvala na današnju izložbu i ispričala da priprema retrospektivu. Ona je bila jedna od najvrjednijih i najupornijih polaznika na mojim tečajevima. Iako ljudi koji dolaze na tečaj slikarstva i crtanja uglavnom imaju hobistički pristup, oni koji se zaista žele posvetiti umjetnosti trebaju uložiti kontinuitet i predanost.


Nakon što sam vidio njezine akvarele na današnjoj izložbi, primijetio sam ogroman napredak u njezinom radu, što je zasigurno posljedica dugog razdoblja predanog rada. Ovi radovi obuhvaćaju dulje razdoblje i siguran sam da će Vesna nastaviti raditi u tom smjeru i dalje, zaključio je Košta.


«Vesna Paleka rođena je u Zadru 1963. godine, a svoj put u likovnosti započela je već u srednjoj školi. Samostalno je izlagala u Gradskoj knjižnici Zadar u više navrata te je postavila izložbu »Moja umjetnost« u organizaciji Likovne udruge Zadart. Na njezin rad i stilove izražavanja utjecali su mnogi zadarski umjetnici kao što su Igor Gluić, Aldo Krizman, Igor Maštruko i ostali poznati zadarski autori«, navedeno je u katalogu izložbe.




Radionica za djecu


Izložba će biti otvorena za posjetitelje sve do 7. ožujka, a tijekom trajanja izložbe, autorica će voditi radionice za djecu.


– Naime, dugo sam radila kao Art terapeutkinja u dječjem vrtiću Latica, počevši tijekom rata i završivši 2006. godine. Zahvaljujući toj dugogodišnjoj suradnji, tijekom trajanja izložbe vodit ću radionice za djecu iz dječjeg vrtića Latica i Pinocchio, objasnila je Paleka.