Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Novi nastavak

Rovovska bitka za riječko Kazalište: Stigla prekršajna prijava protiv HNK-a i Blaževića, doznajemo detalje

Autor: Davor Mandić

24.12.2022. 16:40
Rovovska bitka za riječko Kazalište: Stigla prekršajna prijava protiv HNK-a i Blaževića, doznajemo detalje

Foto: Vedran Karuza



Državni inspektorat podnio je prijavu Prekršajnom sudu zbog utvrđenih nepravilnosti u radu HNK-a Ivana pl. Zajca, i to iz sfere rada i radno-pravnih odnosa, a pokrenut je i prekršajni postupak protiv intendanta Marina Blaževića.


Kazališno vijeće HNK-a Ivana pl. Zajca obavijestilo nas je i o činjenici da je povjerenik za informiranje naložio HNK-u da KV-u dostavi sve dokumente koje su od Kazališta tražili, a koji su im dosad uskraćivani.


Na sjednici KV-a ujedno je donesena i odluka kojom se predsjednik KV-a Zvonimir Peranić ovlašćuje da nadležnim tijelima prijavi sumnje u zapošljavanje ravnatelja.


Ugovori ravnatelja




Rezultat je to ping-ponga na relaciji KV – intendant Blažević, a koji u ovom obliku traje otkako je KV artikulirao odluku o smjeni Blaževića, Gradsko vijeće Grada Rijeke ju izglasalo, a ministrica odbila potvrditi, pa sada čekamo rezultat upravnog spora.


S jedne strane, KV traži na uvid ugovore ravnatelja, zbog sumnje u razne nepravilnosti koje se u njima nalaze, a o dijelu kojih smo i mi opširno pisali, a intendant izbjegava kompletne ugovore podastrijeti na uvid.


Novi momenti u tom slučaju svakako su rečena prijava i prekršajni postupak, kao i uputa povjerenika za informiranje o nužnosti podastiranja rečenih ugovora.


No novi moment je i dopis riječkog gradonačelnika Marka Filipovića KV-u, u kojem ovaj optužuje KV da onemogućuje rad Kazališta time što odbija prijedloge Uprave.


Konkretno riječ je o odbijanju prijedloga novog Pravilnika o radu, potom više financijskih planova, pa tako i plana sanacije za pokriće nekog manjka, čime, prema gradonačelniku, KV ugrožava i realizaciju materijalnih prava zaposlenika. U zaključku se kaže da KV postupa izravno protiv rada Kazališta i prava radnika.


U KV-u pak kažu da iz dopisa gradonačelnika proizlazi da je on dobio određene informacije od intendanta i uprave Kazališta o ishodu nekih sjednica KV-a, a da se nije obratio KV-u s upitom o tim informacijama.


KV stoga pojašnjava da je tijelo koje je potpuno samostalno u okvirima svojih ovlasti propisanih Zakonom o kazalištima te da bilo kakav utjecaj trećih osoba na zakonske ovlasti KV-a nije u skladu sa Zakonom, te je pravno irelevantan u smislu njegove obveznosti.


Nadalje, KV pojašnjava točku po točku zašto nije usvojio dokumente na koje se referira gradonačelnik. Pa je prijedlog Pravilnika o radu bio tako podnesen da se nije jasno moglo razaznati koje su nove izmjene u odnosu na prijašnje.


Po pitanju planova nabave, KV nije dobio pojašnjenja vezana za određene stavke. Glede pokrića manjka, prema KV-u ne postoji eksplicitan stav Grada Rijeke o tome te gradonačelnikovim dopisom KV prvi put saznaje i stav gradonačelnika o pokriću manjka.


Kazališno vijeće, kako kažu, nije dobilo ni odgovore na pitanja za sva izvješća i planove, a koja se odnose na jasno iskazane programske aktivnosti te financijske stavke i planove onih programa u kojima na umjetničkim poslovima radi intendant.


Nepravilnosti u radu »Zajca«


– Iz svega navedenog proizlazi da Kazališno vijeće ima razloge o (ne)prihvaćanju pojedinih odluka. Članovima KV-a neprihvatljivo je da se na njih vrši pritisak i to tako da ih se potiče na donošenje odluka bez saznanja o stvarnom sadržaju koji propituju.


Članovima KV-a nepojmljivo je da gradonačelnik podržava intendanta i upravu Kazališta, te da ih ohrabruje da KV-u ne daju odgovore na postavljena pitanja, da izbjegavaju davati potpune informacije i da podržava ugrožavanje Kazališta od strane intendanta kada isti odbija predložiti formu u kojoj bi nesporni sadržaji bili usvojeni – piše, između ostaloga, u Zaključku KV-a koji će se dostaviti gradonačelniku.


Pitanje ugovora ravnatelja pak je posebno pitanje, pri čemu u KV-u objašanjavaju da su ugovore zatražili u više navrata te da su im oni samo djelomice dostavljani, kada su uočene i činjenice koje KV-u nisu bile poznate kod njihova sklapanja.


Uostalom, pogodovanje pojedinim ravnateljima bilo je i jedan od razloga koji je KV naveo u prijedlogu smjene intendanta, a o čemu smo također pisali.


– Uslijed činjenice da je Državni inspektorat podnio prijavu Prekršajnom sudu zbog utvrđenih nepravilnosti u radu HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka i činjenice da je pokrenut prekršajni postupak protiv intendanta »Zajca«, kao i činjenice da je povjerenik za informiranje prihvatio žalbu te je naložio HNK-u dostavu svih dokumenata koje je HNK neosnovano odbio dostaviti, pokazuje da je prijedlog KV-a o razrješenju intendanta riječkog HNK-a bio utemeljen, kažu u KV-u.