Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Gradska knjižnica Zadar

Slovensko kulturno društvo obilježilo dan slavnog slovesnkog pjesnika

Autor: Doria Kolanović

10.02.2023. 19:13
Slovensko kulturno društvo obilježilo dan slavnog slovesnkog pjesnika

Foto: Arif Sitnica



Slovensko kulturno društvo Lipa Zadar obilježilo je u Gradskoj knjižnici Zadar Prešernov dan. Obilježava se 8. veljače, na godišnjicu smrti slovenskog pjesnika Franceta Prešerna. Tom prilikom, Slovensko kulturno društvo ugostilo je predsjednicu Saveza slovenskih društava Hrvatske, Barbaru Riman koja je rekla nekoliko uvodnih riječi o ovom kulturnom prazniku. Svoju poeziju recitirale su Marija Ivoš i Zorica Buljanović, a Prešernove stihove recitirale su Tatjana Bajlo i Sara Mastnak. Predstavio se i rad članice društva Andreje Malte, koja je u okviru društva izdala četiri knjige. Zbog pandemije njezina se zadnja knjiga još uvijek nije predstavila Slovenskom kulturnom društvu pa su ovu prigodu iskoristili da pročitaju i podijele njezinu knjigu. U glazbenom dijelu nastupio je ansambl Ars cantabile, a jedna od članica tog ženskog sastava, Asja Bajlo, dio je i Lipe. Kako Slovenci u Zadru njeguju slovensku kulturu, kroz razgovor nam je otkrila Darja Jusup, predsjednica Slovenskog kulturnog društva Lipa.


Foto


Prešernov dan


avatar

Snimio: Arif Sitnica


10.02.2023. 19:12
















Galerija

Foto: Arif Sitnica


– Prešernov dan je slovenski državni praznik i jedino ga Slovenci obilježavaju. On je jedan od najvećih slovenskih pjesnika, a svojim je radom doveo Sloveniju i slovenski jezik na viši stupanj. Njegova pjesma Zdravica prihvaćena je kao himna, što govori koliko je priznat kao najbolji pjesnik. Na godišnjoj skupštini društva pričamo o tome što je dosad bilo i planiramo za iduću godinu. Također, u okviru proslave imamo kulturni program, otkriva Jusup.




– U Zadru već živim duže no što sam živjela u Sloveniji. Prihvaćam Hrvatsku kao svoju drugu domovinu i bilo mi je važno da se osnuje naše slovensko društvo. Okupili smo otprilike 86 članova, a društvo postoji već osamnaestu godinu. Imamo i značajne programe, a u ovom dugom periodu postojanja imali smo 221 događaj. Već petnaest godina imamo likovnu koloniju koja okuplja slikare amatere i profesionalne slikare, ne samo iz slovenskih društava u Hrvatskoj, već iz Slovenije i nekih susjednih zemalja. Dosad se na godišnjoj bazi uključivalo barem 15 likovnjaka, a posljednje dvije godine pod epidemiološkim restrikcijama smo događaje organizirali virtualno, kaže i dodaje kako na njima sudjeluje značajan broj ljudi.


– Oni koji su poslali svoje radove mogli su doći na otvorenje izložbe, a jedni od njih su ove godine bili iz kulturnog društva u Mariboru. Njih dvanaestak došlo je u Zadar kako bi izložili svoja djela u Znanstvenoj knjižnici. Izložbe smo imali i u Benkovcu, Biogradu na Moru, Splitu, Rijeci, a ove godine planiramo i u Zagrebu. Naša članica Marija Ivoš crta i piše, a ove godine smo uspjeli izdati njezinu drugu, dvojezičnu zbirku pjesama. Kroz projekte se družimo s ostalim manjinama, ove godine u okviru Svjetskog dana kulturne raznolikosti u svibnju očekujemo folklorno društvo Bled, imamo projekt škola u prirodi te organiziramo izlete s određenom temom. Kultura nas povezuje, to je naš osnovni moto, kaže Jusup.