Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

otvorene izložbe

Stipe Zrilić i Boris Žuža predstavili se svojim apstrakcijama

Autor: Nikolina Lucić

21.02.2023. 20:36
Stipe Zrilić i Boris Žuža predstavili se svojim apstrakcijama

Foto: Mate Komina



Stipe Zrilić i Boris Žuža u Gradskoj loži Narodnog muzeja Zadar (NMZ) predstavili su izložbe svojih radova naslovljene »Lirske apstrakcije« i »Zvuk s obale broda«.


Bivši dugogodišnji župan Zadarske županije Stipe Zrilić ovom izložbom obilježava 25 godina likovnog stvaralaštva od ‘98. do’ 23. Početna likovna saznanja i kreativno iskustvo stječe u motivima tradicijske gradnje i vedutama zavičajnog ambijenta. Pozornost mu odvlači i veleban lički krajolik, što kod njega potiče kreativan poticaj za boje te osobitost bogatstva flore i faune. Postavljanjem kompozicije u kontrastima obojenih polja, kao svojeg elementarnog izražajnog sredstva, polako ulazi u svijet lirskih apstrakcija. Svoje apstraktne kompozicije izvodi u mediju suhih pastela, tj. obojenog praha koji ostavlja meke tragove na posebnom papiru pastelnih nijansi.


– Slikarstvo nema nikakve veze s mojom strukom, ali ipak me je pratilo od djetinjstva. Marin Tomas vidio je moje slike i na neki me način uveo u svijet apstraktne umjetnosti koji me očarava i dan danas, kazao je Zrilić.





Žuža, pak, u svojoj izložbi »Zvuk s obale boja« svijetom lirsko – geometrijskih apstrakcija gradi razvedenost kompozicije poigravanjem horizontalnim, vertikalnim i dijagonalnim linijama, kao i kružnim, simetrijskim i asimetrijskim potezima. Djelić slobode i umjetnosti živi u njegovom odabiru i kompozicijskoj slagalici.


– Pitanje umjetničkog stvaralaštva u svim mojim varijacijama teško je objasniti jer je stvarnost koja nas okružuje zauvijek promjenjiva. Zaostajanje je siguran put u dekadenciju. Stoga je na nama umjetnicima da nikada ne zaostajemo za osjećajima koji prate naše društvo, poručio je Žuža i dodao kako je Krleža jednom rekao da je »smisao ljepote čovjek uočio onog trenutka kada je postao umjetnik«. Žuža je ovom izložbom proslavio 50 godina samostalnog umjetničkog rada.


Bez upotrebne namjene, umjetnina kao likovna kreacija oslikava se samo oku koje nastoji da vidi ono što promatra.


– Slikari su čudo svijeta, vječno treptanje u svjetlu. Ovom izložbom slavimo zlatni i srebrni jubilej naših dvoje umjetnika, kazala je Renata Peroš, ravnateljica NMZ-a.


– Njihovo slikarstvo karakterizira užitak te prepuštanje slikarstvu i mašti. Ovim su likovnim vremeplovom prikazali presjek svojih najboljih djela, koje danas sugrađanima daruju na razgledavanje, dodala je Peroš, dok je županijski pročelnik za kulturu Ivan Šimunić kratko kazao kako riječ apstrakcija krasi obje izložbe.


– Ona donosi harmoniju i disharmoniju na platnu. Zato jedino umjetnik zaista razumije svoje djelo, dok smo mi prisiljeni živjeti sa svojim tumačenjima njihove umjetnosti. Stoga priznajem da našim slavljenicima zavidim na njihovom dugogodišnjem stvaralaštvu i čestitam na uspjesima koje su postigli u svojoj karijeri, rekao je Šimunić i službeno otvorio izložbu.