Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

LJEPOTE RIJEČI I SLIKE

Susret umjetnika iz nekoliko područja u Knjižnici i čitaonici u Novigradu

Autor: ZL

19.11.2022. 20:14
Susret umjetnika iz nekoliko područja u Knjižnici i čitaonici u Novigradu

Foto: Zvonko Čulina



Nakon dva susreta pjesnika i likovnih umjetnika u projektu Studio Ateliera Čulina Pridraga pod motom S-AT ART te u organizaciji multimedijalnog umjetnika Zvonka Čuline, gdje se okupljaju kreativci pisane riječi te umjetnici i umjetnice različitih žanrova, ovaj put se susret dogodio u nešto izmijenjenom sastavu u izložbenom prostoru Knjižnice i čitaonice Novigrad.


Program je vodio ravnatelj Zavičajnog muzeja Biograda na Moru Draženko Samardžić. Nadahnutim govorom prilikom otvorenja znalački je i decentno govorio o smislu i korisnosti ovakvih susreti.


Oni koji kulturno stvaraju i žive ispunjeni nadahnućima u kreaciji i želji da se druže i razmjene znanja i iskustva, srodna i bliska svima, od sudionika pa nadalje… S naglaskom na ciljeve u smislu (s)nalaženja daljnjih orijentira i međusobnih poštivanja, osobnih i zajedničkih, kao i suodnosu ovih i ovakvih (po)vezanih kulturnih vrijednosti.




Susret je najavila ravnateljica Ana Vlatković, dok su redom nastupali pjesnici i pisci, u izvornom govoru  Ante Sikirić Krivin i Marin Bralić, te aforističar Zvonko Bralić. Lijepim i prigodnim stihovima znalački se predstavio i Nikola Marinović , dok je u odsutnosti Ante Gune Čuline pjesme čitao njegov bratić, Zvonko Čulina koji je također prezentirao nekoliko svojih poetskih uradaka. Znakovitom pričom svoga djetinjstva predstavio se i Ante Skazlić, dok je njegova supruga Jela Skazlić, nadahnuto izrecitirala dvije pjesme posvećene moru.


U likovnom dijelu projekta, koji traje od 20. 10. do 30. 11. ove godine, svoja djela izlaže 13-oro umjetnika i umjetnica i to: Tomislav Baričević s dvije znalački kombinirane skulpture naslova „Simbioza“ i „Ljepote kamenih snova“, zatim  Marin Bralić sa platnima „Crkvica u polju“, „Angelus“ i „Kornatska priča“, Ana Čulina s triptihom „Ekspresija boje“, Lucija Čulina  s akrilicima na platnu „Skica pejzaža“ i „Tri plus tri“, Zvonko Čulina s platnom „Portret pjesnika bohema“ te objekt-slikom „Ja i Ti, jednako je – Mi!“, Anđelo Jurlina „Obrisi neba“ i „Ono što vidiš“, Karolina Kulier Čulina sa slikama „Rezonanca sklada“ , „Neusidreno sidro“ te „Jedna od nota jeseni života“, Marija Maroja s „Harmonijom vremena“ i „Krug i oko kruga“,  Margit Megyeri Zubčić s dvije znakovite slike „Ljepote vala I i II“,  Marija Pedić  s dvije slike u staklu „Mistika stabala I i II“, Ante Skazlić s dvije fotografije „Mikro Svijet I i II“, Josipa Smojver s fotografijama „Govor starine I i II“ te Boris Žuža s dva apstraktna platna naslova „Apstraktna kompozicija I i II“.


Za susret i prigodnu izložbu tiskani su popratni „materijali“, plakati i katalozi za koji su tekstove/osvrte napisali Zvonko Čulina, voditelj S-AT-a s naslovom „Umjetnost kao neiscrpna, cjelovita snaga“ sa temeljnom postavkom odnosno idejom : “Sve je umjetnost, ili umjetnost je u svemu, na svemu i oko svega… Stvar je samo u nijansama…“ i Tomislav Baričević s popratnim tekstom „Stvaranje i igranje, odnosno akcija i kreacija“.


U katalogu se s uzvišenim stihovima „Kad umjetnost zove“ organizatori zahvaljuju svim sudionicima/sudionicama ovog hvalevrijednog projekta: pokrovitelju Općini Novigrad, svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se ova prezentacija ostvari u našem kulturnom prostoru, te medijima koji su ili će ovaj događaj popratiti na jedan poticajan i opće afirmativan način, što ulijeva novu snagu za nastavak ovakvih i sličnih ostvarenja koja daju svoj dodatni obol na autentičnom nivou, oplemenjujući trenutke i ovakvog vida kulture ove sredine i zavičaja u kojem se prijatelji i kolege / kolegice S-AT  ART-a na svoj osoben i jedinstven način prezentiraju i u zajedničkoj harmoniji (kako već rekosmo) umjetnički susreću i druže.