Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

"Rovinj u tišini svakodnevne ljepote"

U Gradskoj loži otvorenje izložbe Miljenka Domijana

Autor: A.Š.

16.01.2023. 10:51
U Gradskoj loži otvorenje izložbe Miljenka Domijana


Narodni muzej Zadar poziva na otvorenje izložbe Rovinj u tišini svakodnevne ljepote autora Miljenka Domijana u četvrtak, 19. siječnja 2023. godine s početkom u 19 sati u Gradskoj loži.


Rovinj svojom jedinstvenom i fascinantnom siluetom očarava svakoga tko ga promatra i prilazi mu. No, grad svoju pravu dušu otkriva kada uđete u njegovu povijesnu jezgru zamišljenu gotovo isključivo za stanovanje i koja jasno otkriva svoju povijesno-društvenu narodnu matricu. Brojne vanjske stepenice, stubišta, balkoni, arkade, unutarnja dvorišta, calli, slijepe ulice, pločnici, terase, krovne terase, potkrovlja mnogi chiaroscuro efekti kiparskih ukrasa portala, prozora, balkona i vijenca predstavljaju osebujno i izrazito obilježje rovinjskog urbanog tkiva.


Kada hodate ili šetate kroz njegove cuntràde, calisièle i piàni čini vam se da komunicirate s ovim jednostavnim, ali osebujnim rovinjskim obilježjima i strukturama te često možete osjetiti i doživjeti nestvarnu percepciju ovog neusporedivog urbanog tkiva. U isto vrijeme, vraća nas i uvodi u proživljenu svakodnevnicu nulla die sine vita zahvaljujući svom malom dodatnom namještaju sastavljenom od svjetiljki, biljaka, cvijeća, svjetovnih vrata, obojenih kapaka, ograda, kapelica, kao i ukrašen neizostavnom odjećom koja se suši na teîra-muòle, također simbol, možemo reći, jedinstvene materijalne baštine koju su Rovinjci uspjeli sačuvati do naših dana.




Ovi evokativni rovinjski scenariji Miljenka Domijana, su rezultat vrlo pozornog fotografskog oka koji nas u svojim sjajnim snimkama može natjerati da ponovno proživimo istinske osjećaje i emocije koje jedna povijesna jezgra poput rovinjske zna i može pobuditi, svjedoče da je tišina često, kao u rovinjskom primjeru, sinonim za ljepotu.