Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sinteza borbe za slobodu

U Kneževoj palači otvorena izložba »Od pobjede 1945. do pobjede 1995.«

Autor: Nikolina Lucić

05.11.2022. 12:35
U Kneževoj palači otvorena izložba »Od pobjede 1945. do pobjede 1995.«

Foto: Filip Gotovina



Nakon što je Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra u suradnji sa splitskom udrugom VeDRA – veterani Domovinskog rata i antifašista na 78. obljetnicu oslobođenja Zadra od fašističke okupacije organizirala predstavljanje knjige »1944.: Oslobođena Dalmacija/Antifašizam danas«, o kojoj su govorili njezin urednik Zoran Radman, te Joso Štulina i Marko Vučetić, u Kneževoj palači jučer je otvorena izložba ratnih fotografija »Od pobjede 1945. do pobjede 1995.«.


– S ovim se programom naslanjamo na program povodom oslobođenja Zadra u Domovinskom ratu, te mu pridodajemo i važnost oslobođenja od fašista, a ove fotografije predstavljaju sintezu hrvatske borbe za slobodu, kazao je potpredsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadar Joso Štulina, te dodao kako je Zadar kroz povijest trpio mnoga osvajanja i razaranja.


– Fotografije su nastajale od strane ratnih fotografa Živka Gatine i Matka Biljaka, koji su pratili partizane i branitelje Domovinskog rata, kako bi zorno prikazali stanje na ratištu. Poruka ove izložbe je nepatvorena istina i antifašizam kao civilizacijski pojam bez premca i granica. To je borba za pravdu i ljubav, a protiv mržnje. Istina je uvijek jedna i uvijek pobjeđuje, kazao je Letinić.




Ranko Britvić, predsjednik udruge VeDRA istaknuo je kako su veterani Domovinskog rata sljedbenici onog nepatvorenog, mirnog i civiliziranog.


– U mislima smo sa svima onima koji su svoj život dali za legalnu i pravednu pobjedu u dva rata, koju kroz kulturni rad danas predstavljamo, poručio je Britvić.