Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

NOVA PREDSTAVA

"Umišljeni bolesnik" stiže u zadarski HNK

Autor: Portal ZL

13.01.2023. 13:13

Foto: HNK Zadar



U utorak, 17. siječnja u 20 sati pogledajte novu predstavu HNK Zadar, Umišljeni bolesnik Jeana Baptistea Poquelina Molièrea u režiji Vinka Radovčića.


Predstava je premijerno izvedena je 29. studenoga 2022. povodom 400. obljetnice rođenja Jeana Baptistea Poquelina Molièrea. Ovo je ujedno i posljednja komedija ovog velikog francuskog komediografa.


Komedija kroz prikaz lika umišljenog bolesnika i tretmana onih oko njega prikazuje društvo koje je smiješno samo na površini, dok je ispod njega skrivena tužna i bolna priča – preko umišljene bolesti freska se širi na zbiljsku bolest društva kojoj je simptom bolest mišljenja.


Tema koja je danas jednako aktualna kao i u vrijeme praizvedbe komada progovara o starom društvu koje odbija bilo kakve promjene te se dogmatično drži tradicije ne pitajući se za dobro i loše (najčešće čineći potonje) naspram mlađeg sloja koji je razigran i zaljubljen te ne poznaje konvencije i ne priznaje tradicije boreći se za svoje mjesto pod suncem.


Molière je umro prilikom izvedbe svog posljednjeg djela, komedije Umišljeni bolesnik, 17. veljače 1673. u kojoj je igrao lik Argana. Njegova je smrt tako postala predmetom legende.


Cijena ulaznice za predstavu HNK Zadar, UMIŠLJENI BOLESNIK iznosi 9  eura. Ulaznice možete kupiti na blagajni HNK Zadar  i online na sustavu Eventima.