Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

HAMLET U SELU MRDUŠA DONJA

Zadarska predstava nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta

Autor: ZL

11.11.2022. 18:17
Zadarska predstava nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta

Foto: Željko Karavida/HNK Zadar

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika I Croatian Association of Drama Artists danas je objavilo kako je Predstava “Hamleta u selu Mrduša Donja” Ive Brešana u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Zadar i Kazalište lutaka Zadar, nominirana u dvije kategorije, za najbolje redateljsko ostvarenje u kategoriji drame te za sporednu mušku ulogu.


Time su pojedinačno nominirani Dražen Ferenčina za režiju predstave “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” Ive Brešana u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Zadar i Kazališta lutaka Zadar te Ivica Pucar za ulogu Šimurine u istoj predstavi.


Nagrade će se dodijeliti u sveukupno dvadeset i sedam kategorija, a za najbolju predstavu u cjelini, kada je riječ o drami, nominirane su predstave »Sorry« HNK-a Zagreb (autorski projekt i rež. Bobo Jelčić), »Svoga tela gospodar« Glumačke družine Histrion (Slavko Kolar, rež. Damir Lončar) te »55 kvadrata« HNK-a Split (Ivana Vuković, rež. Ivan Plazibat).


Za najbolje redateljsko ostvarenje uz Ferenčinu , nominirani su Bobo Jelčić i Ivan Plazibat, za najbolju glavnu žensku ulogu Dajana Čuljak, Karmen Sunčana Lovrić i Matea Marušić, dok su u muškoj kategoriji nominirani Filip Detelić, Igor Golub i Damir Lončar. Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina konkuriraju Tea Harčević, Nika Ivančić i Lana Meniga odnosno Domagoj Ivanković, Marin Klišmanić te Ugo Korani.