Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

DRAMA PLUS

Zadarska udruga osvrnula se na peti Kazališni program za 2022. godinu

Autor: Vanja Mirčeta

21.12.2022. 21:27
Zadarska udruga osvrnula se na peti Kazališni program za 2022. godinu

Foto: Vanja Mirčeta



Na konferenciji za novinare članovi Drame plus performansom pod nazivom »5 x 22« osvrnuli su se na peti Kazališni program za 2022. godinu i svih pet premijera izvedenih unutar programa pod nazivom »Svijet postoji i negdje drugdje – u kazalištu.« Ujedno je predstavljena i najavljena hrvatska praizvedba predstave »Djevojčica iz Afganistana« prema istoimenom romanu Deborah Ellis koja će se održati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru u srijedu, 28. prosinca u 20 sati.


Redatelj Vinko Radovčić i njegova ekipa kroz kratki performans predstavili su sve premijere realizirane u tekućoj 2022. godini: Istraga: Slučaj Mersault, koreodrama inspirirana romanom »Stranac« Alberta Camusa u veljači, Antigona Slavoja Žižeka u lipnju, zatim Proces Franza Kafke, također u lipnju te Meso Lane Šarić u kolovozu.


Ostala je još Djevojčica iz Afganistana Deborah Ellis u kojoj igraju Helena Košta, Lovre Magazin, Karmen Marcelić, Luka Phanalasy, Nika Sofija Schaefer, Paula Čolo, Elodie Paleka, Šime Šalina, Tonči Ljubičić, Petra Ćuković, Nela Matešić, Nika Košta, Marija Trošelj, Marita Mustač, Ema Brcanija, Zan Habuš, Anastazija Zaussnig, Dora Škarpa, Marta Medić, Nika Kardum, Dora Bačac i Luce Gambiraža.




Redatelj Vinko Radovčić, istaknuo je kako se odabirom autorice, a ne autora koja je za slavnog lika u romanu izabrala baš djevojčicu, a ne dječaka otvara pitanje feminizma i rodne ravnopravnosti.


– Smatramo da mlađi naraštaji gledatelja do sada nisu imali prilike na zadarskoj kazališnoj sceni biti izloženi sadržaju koji propitkuje ova dva pitanja, pogotovo na način prilagođen njihovoj dobi te smatramo kako je nužno inscenirani tekst koji na suptilan način propitkuje egzistenciju djevojčica u današnjem svijetu, pogotovo njihovu poziciju u šerijatski naklonjenom području Afganistana.


Neprikosnovena želja za životom u ratom zahvaćenom području, našu protagonistkinju dovodi u situacije iz kojih bi se većina odraslih muškaraca povukla, ali ova jedanaestogodišnja junakinja u njima pokazuje toliko snalažljivosti, inteligenciju i hrabrost da pred njom nitko ne može ostati ravnodušan, kazao je Radovčić.