Nedjelja, 2. travnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

NAŠ KANAT JE LIP

 Veliki uspjeh Riječana na 50. susretu pjevačkih zborova u Poreču

Autor: Ivana Kocijan

29.11.2022. 08:46
 Veliki uspjeh Riječana na 50. susretu pjevačkih zborova u Poreču

Foto: Press / Vokalni studio Rijeka

Nagrade za Vokalni studio Rijeka i Vokalnu skupinu »Lira«S pedesetog izdanja susreta pjevačkih zborova »Naš kanat je lip« održanog proteklog vikenda u Poreču Vokalni studio Rijeka te Vokalna skupina »Lira« iz Rijeke vratili su se ovjenčani priznanjima.


Foto: Press / Vokalna skupina »Lira«

Foto: Press / Vokalna skupina »Lira«


Žiri u sastavu Đeni Dekleva-Radaković, Denis Modrušan i Neven Radaković odabrao je najbolje izvedene skladbe na susretu pa je nagradu u kategoriji vokalnih skupina dobila Vokalna skupina »Lira«, a nagradu u kategoriji mješovitih pjevačkih zborova dobio je Vokalni studio »Rijeka« iz Rijeke, koji je dobio i plaketu Hrvatskog društva skladatelja.


Foto: Press / Vokalni studio Rijeka

Foto: Press / Vokalni studio Rijeka


Nagrada jako puno znači


“Pedeseti susret pjevačkih zborova »Naš kanat je lip« manifestacija je koja se bori za očuvanje djela na istarskoj ljestvici i čakavskom dijalektu. Zbor Vokalni studio Rijeka (voditeljica Ana Marija Ilić) izveo je četiri skladbe: »Rodila loza« (I. M. Ronjgov, tekst: pučki), »Gajardo« (J. Kaplan, tekst: J. Stanić), »Naranča« (tekst E. Stanić, obrada O. Dešić) i »Dugo u noć« (D. Tadijanović).
Osvojili smo nagradu za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja, skladane na istarskoj ljestvici u kategoriji mješovitih zborova. Vokalni studio Rijeka jako puno pažnje posvećuje izvedbama skladbi suvremenih skladatelja, kao i manje poznatim skladbama hrvatskih autora, a najviše njegujemo skladatelje našeg kraja.


Ova nagrada nam znači jako puno, ona je dokaz da zbor može imati i dio repertoara posvećen domaćem stvaralaštvu kako ljudi iz ovog kraja nikad ne bi zaboravili napjeve naših starih” rekla nam je članica Vokalnog studija »Rijeka« Helena Brkljača.


Umjetnički voditelj Vokalne skupine »Lira« Frane Frleta ispričao nam je kako su doživjeli vrijednu nagradu.


“Moram iskazati veliko zadovoljstvo u vezi ove nagrade i zahvaliti organizaciji i žiriju na priznanju truda i rada mojim djevojkama iz Vokalne skupine »Lira« i meni kao njihovom voditelju. Naime, »Lira« je u ovih 26 godina postojanja uvijek na posebno mjesto u repertoaru stavljala istarsko-primorski glazbeni izričaj, stoga možemo reći da nam skladbe koje smo izveli u Poreču »leže«.


Konkretno, pjevali smo obradu narodne pjesme »Dumboko je pod Omišalj more«, koju je skladao moj pokojni otac Ivica, te skladbu istarskog skladatelja Branka Okmace na stihove Mata Balote »Pastirica«, skladbu koju izuzetno rado izvodimo, a žiri je prepoznao trud uložen u izradu tehničkih i interpretativnih detalja”.


Vjetar u leđa


“Dodatno je iznenađenje bilo što nismo bili upoznati s mogućnošću nagrade, a evo osvojili smo je“, rekao je te nastavio:


“Ova je manifestacija visoko vrijedna i važan datum u kalendaru mnogih zborova. Kanat je u 50 godina postojanja učinio izuzetno puno u smjeru razvoja glazbenog amaterizma, ali i razvoja i očuvanja tog žanra zborske glazbe. Meni je s dva zbora, koja su i ove godine nastupila, spomenute pobjednice Lire i HGD »Zvijezda Danica« iz Kraljevice, neizostavno otići u Poreč i slaviti našu besedu i naš melos koji je jedinstven, a koji u inozemstvu izaziva ovacije, dok je kod nas nerijetko i nepravedno zapostavljen.


Ova je nagrada vjetar u leđa za daljnji rad i motiv za sve sljedeće aktivnosti, koncerte i gostovanja koja nas očekuju. Pozivamo sve ljude da se na bilo koji način uključe u neki zbor ili vokalnu skupinu, jer je jedna takva aktivnost vrlo inspirativna”, naglasio je Frleta.


Tijekom dva dana predstavilo se trinaest zborova iz Hrvatske i Slovenije, a našu su županiju predstavljali i: Mješoviti pjevački zbor Matice umirovljenika grada Rijeke, Rijeka – dirigent: Vinko Badjuk; Mješoviti pjevački zbor KUD-a »Ive Jurjević«, Omišalj – dirigentica: Annamaria Doricich, te Mješoviti pjevački zbor HGD-a »Zvijezda Danica«, Kraljevica – dirigent: Frane Frleta.