Četvrtak, 2. veljače 2023

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Skandal

Zvijezde "Romea i Julije" iz 1968. tuže Paramount jer ih je Zeffirelli snimao gole

Autor: Hina

04.01.2023. 11:14
Zvijezde

Foto: YouTube Screenshot

Tuže studijskog diva za seksualno uznemiravanje, nemar, prevaru...Zvijezde filma “Romeo i Julija” iz 1968. podnijele su tužbu protiv studija Paramount za seksualno zlostavljanje jer su ih kao tinejdžere za potrebe filma snimali gole bez njihova znanja.


Leonard Whiting koji je glumio Romea kada je imao 16 godina i Olivia Hussey, koja je glumila Juliju s 15, tuže studijskog diva za seksualno uznemiravanje, nemar, prevaru, prisvajanje imena i lika, namjerno nanošenje emocionalnog stresa, nepoštenu poslovnu praksu i seksualno zlostavljanje djece.


U režiji talijanskog redatelja Franca Zeffirellija, adaptacija “Romea i Julije” Williama Shakespearea iz 1968. sadrži kontroverznu scenu u spavaćoj sobi u kojoj se vide Whitingova gola stražnjica i Husseyjine gole grudi.
Prema sudskim dokumentima u koje je uvid imao Los Angeles Times, ljubavnici na ekranu tvrde da su bili prisiljeni goli snimiti scenu iako ih je Zeffirelli uvjeravao da “neće biti snimljeni niti prikazani goli i da će nositi donje rublje boje mesa tijekom ljubavne scene.”


Whiting i Hussey navode da im je Zeffirelli ujutro na snimanju rekao da “moraju glumiti goli ili će film propasti” – dodajući da su u projekt “uloženi milijuni” i da “više nikada neće raditi u bilo kojoj profesiji, a kamoli u Hollywoodu” ako to ne učine.


Djeca su  “vjerovala su da nemaju drugog izbora nego glumiti goli… kako se tražilo”.


U tužbi se također navodi da je Zeffirelli, koji je umro u 96. godini 2019., navodno pokazao Whitingu i Hussey “gdje će biti postavljene kamere kako obnaženost ne bi bila snimljena iza upotrebu u ‘Romeu i Juliji’ ili bilo gdje drugdje.”


Kolege glumci tvrde da je studio znao ili “trebao znati” da su slike njihovih golih tijela “potajno i nezakonito pribavljene… i da ih je kasnije upotrebljavao i Paramount i drugi.”


Kao rezultat navodnih prekršaja Zeffirellija i Paramounta, Whiting i Hussey kažu da su pretrpjeli fizičku bol, tešku duševnu bol i emocionalni stres, kao i “životni gubitak” zarade, beneficija zaposlenja i prilika za posao. Traže opće, kompenzacijske i kaznene ekonomske i neekonomske štete za koje se “vjeruje da premašuju” 500 milijuna dolara.


“Svjesno i opetovano korištenje seksualnih slika maloljetne djece najgore je ponašanje u našem društvu i mora se iskorijeniti“, navodi se u tužbi.


“Romeo i Julija” zaradio je četiri nominacije za Oscara 1969. za kameru, kostimografiju, režiju i najbolji film. Pobijedio je za kameru i kostimografiju.


Predstavnik Paramounta nije odmah odgovorio u utorak na zahtjev L.A. Timesa za komentar.