Događaji

Petak, Listopad 11, 2019 10:55

Dovedeni smo pred gotov čin i u jednu vrlo nezavidnu situaciju. Raspoređeni smo u dežurstva u županijskoj ambulanti za djecu predškolske dobi, od nula do sedam godina, koja radi blagdanima i neradnima danima, a mi nismo pedijatri. To je ambulanta Doma zdravlja s kojim mi nemamo ništa. Privatnici smo, liječnici opće/obiteljske medicine, i imamo potpisan ugovor za koncesiju sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Što ako se nešto dogodi, krene po zlu?

Petak, Listopad 11, 2019 10:50

Mogu li članovi P.E.N.-a (op. a. svjetske udruge pjesnika, pisaca, prevoditelja i ostalih sličnih profesija, okupljenih prije svega u obrani slobode izričaja i književnosti) pomoći u rješavanju mediteranske migracijske krize? Vjerojatno mogu, kako se moglo čuti jučer na otvaranju znanstveno-stručno-književnog skupa »Migracijski glasovi: mediteransko jedinstvo u raznolikosti« organiziranog od strane Sveučilišta u Zadru i međunarodnog P.E.N.-a. Skup će trajati do nedjelje 13.

Četvrtak, Listopad 10, 2019 15:15

U Press centru u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku danas je počeo dvodnevni Kongres sportskog turizma. Riječ je o četvrtom izdanju čiji su pokrovitelji Ured predsjednice RH, Ministarstvo turizma, Grad Zadar, Županija Zadarska, Hrvatski olimpijski odbor, Središnji državni ured za sport, Sveučilište u Zadru i Udruga hrvatsko američkih profesionalaca (ACAP).

Četvrtak, Listopad 10, 2019 14:03

S 23 glasa za i šest protiv, v.d ravnateljica zadarskog Narodnog muzeja Renata Peroš dobila je jutros suglasnost Županijske skupštine za treći po redu četverogodišnji mandat na čelu te ustanove, a svoje izvješće o radu trebala je braniti pri kraju sjednice kao 44. točku Dnevnog reda od ukupnih 48.

Četvrtak, Listopad 10, 2019 11:07

Najnovija odluka HVIDR-e kojom na sastanak pozivaju predsjednika SDSS-a, Milorada Pupovca, iznenadila je dio hrvatske javnosti. Naime, poziv je usljedio ubrzo nakon što je HVIDR-a tražila raskid koalicije sa njegovom strankom i taj zahtjev čak postavljala kao ultimatum Vladi. No, predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, očito je uvjerio predsjednika HVIDR-e, Josipa Đakića, da odustane do svojih zahtjeva te postupi onako kako stranka od njega traži. A to je - razgovor sa Pupovcem.

Srijeda, Listopad 9, 2019 21:05

Prije početka predstavljanja knjige Pobačaj - drama savjesti, performans su izvele Sluškinje. Odjevene u crvene plašteve s kapama koje velikim djelom pokrivaju lica, pripadnice Platforme za reproduktivna prava oštro su osudile klerikalizaciju javnih obrazovnih ustanova i zlouporabu sveučilišnih prostorija za kršenje ženskih prava.

Srijeda, Listopad 9, 2019 20:54

Večeras je u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru promovirana knjiga profesora Katoličkog bogoslovnog fakulteta Tončija Matulića "Pobačaj - drama savjesti." Iako je knjiga izdana još 1997., sinoć je prezentirano njeno drugo izdanje koje ukupno ima 296 stranica i osam poglavlja. Knjiga je još jedna varijacija na stav Katoličke Crkve o pobačaju koji kako se čulo, izaziva duhovnu, intelektualnu i moralnu podijeljenosti u društvu.

Srijeda, Listopad 9, 2019 20:25

Hrvatska vojska je u srijedu, 9. listopada 2019. odgovorila na izazov Tetris Challenge u kojem su sudjelovali piloti i zrakoplovni tehničari Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, s helikopterom OH-58D Kiowa Warrior i pripadajućom opremom.
Kao poseban detalj, piloti “zračne konjice” Hrvatske vojske su za ovu prigodu stavili i pilotski rubac koji su dobili na nedavnoj svečanosti prigodom završetka obuke na helikopterima Kiowa.

Srijeda, Listopad 9, 2019 15:17

I zadarski učitelji i nastavnici sutra, 10. listopada, započinju sa štrajkom, potvrdio nam je Jere Bilan, županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i profesor u zadarskoj Pomorskoj školi.

Srijeda, Listopad 9, 2019 15:08

Najava održavanja promocije knjige "Pobačaj - drama savjesti" Tončija Matulića na zadarskom Sveučilištu u srijedu, 9. listopada, izazvala je reakciju i negodovanje jednog dijela Zadranki. Što o tome misle javnim priopćenjem iznijele su članice Foruma žena SDP-a Zadar pod naslovom "Muka po Sveučilištu", ali i aktivistkinje koje su ipak odlučile ostati anonimne.

Stranice