Eko 023

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Petak, Veljača 5, 2021 19:30

Sukladno aktivnostima na afirmaciji ruralnog prostora, razvoja agro i seoskog turizma, eno gastro turizma i aktivnosg odmora na prostoru zaleđa, TZ Zadarske županije istakla je niz kandidata za nagrade u kategorijama ruralnog turizma. Njih na razini Hrvatske dodjeljuje Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj »Klub članova selo«, pod nazivom »Suncokret ruralnog turizma«.

Petak, Veljača 5, 2021 19:20

Spominjući kulturne rute Vijeća Europe, naveli smo da je na Ruti europskih groblja, koja povezuje 180 groblja u 23 europske države, i Gradsko groblje Zadar. Od 2015. godine primljeno je u ASCE - Udruženje znamenitih groblja Europe, osnovano s ciljem promoviranja važnosti groblja, uz trend obilazaka groblja kao važnih spomeničkih, arhitekturnih i kulturnih atrakcija. Podsjetiti se i okrugle godišnjice groblja.

Četvrtak, Veljača 4, 2021 20:25

Ovih je dana u Hrvatskoj došlo do blagog popuštanja mjera vezanih uz pandemiju koronavirusa s kojom se zajedno s ostatkom svijeta borimo već skoro godinu dana. Svaka zemlja ima svoj način i donosi samostalne odluke u toj borbi, a glavni su kriteriji za pooštravanje ili pak, popuštanje mjera - brojke koje se svakodnevno pomno prate. Tako su primjerice, u hladnoj i nama dalekoj Norveškoj još uvijek na snazi stroge mjere ili tzv. tvrdi lockdown koji je stupio na snagu 23.

Četvrtak, Veljača 4, 2021 19:25

Planina Dinara na kojoj se nalazi najviši vrh Republike Hrvatske, Troglav, visok 1913 metara i po kojoj su ime dobili Dinaridi uskoro bi trebala postati Park prirode, dvanaesti na području naše države. Park bi trebao imati površinu od 63.052 hektara čime će biti drugi najveći Park prirode u Hrvatskoj, nakon Velebita. Time će se ukupna površina zaštićenih područja povećati s dvanest na trinaest posto kopnenog područja naše države.

Srijeda, Veljača 3, 2021 19:16

Hrvatsko čitateljsko društvo objavilo je kalendar za veljaču gdje su istaknuti datumi poznatih književnika rođenih i umrlih u tom mjesecu. Na prvi dan drugog mjeseca rođene su 1905, odnosno 1967. poznata knjižničarka Eva Verona te američka autorica Meg Cabot poznata po djelu »Princezini dnevnici«. Drugoga je veljače pak rođen književnik James Joyce, autor romana »Uliks«, koji je dio svog pretežito skitničkog života proveo i u Puli.

Srijeda, Veljača 3, 2021 19:06

Prema istraživanju Eurofound-a tijekom pandemije koronavirusa čak 37% zaposlenika unutar Europske Unije počelo je raditi od kuće, a njih 27% radilo je od kuće tijekom slobodnog vremena. Eurofound je Europska zaklada za poboljšanje životnih i radnih uvjeta čija je uloga provođenjem istraživanja pribavljati informacije za razvoj socijalne politike, politike zapošljavanja i politike rada.

Utorak, Veljača 2, 2021 19:11

Svjetski dan vlažnih staništa obilježava se svake godine 2. veljače. Prije 50 godina na taj je datum u Iranu potpisana Ramsarska konvencija o močvarama od međunarodne važnosti. Cilj konvencije jest zaštita vlažnih staništa kao vrijednih ekosustava iznimno bogatih biološkom raznolikosti.

Ponedjeljak, Veljača 1, 2021 19:57

Na listu UNESCO-a upisan je 1979. Logor Auschwitz-Birkenau. Upravo je obilježena godišnjica oslobađanja logoraša ovog najmračnijeg koncentracijskog logora nacističke Njemačke, jer su pripadnici sovjetske Crvene armije 27. siječnja 1945. godine oslobodili preživjele logoraše. Dan se obilježava, odlukom Generalne Skupštine Ujedinjenih naroda, kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Petak, Siječanj 22, 2021 14:39

Mnoge europske zemlje ostat će zatvorene najmanje do kraja ožujka, te od ovogodišnjeg ranog Uskrsa ne očekujemo mnogo,a vjerojatno nam niti rani Duhovi sad ne idu u prilog. Stoga je temeljno pitanje za turizam u Hrvatskoj - preživljavanje do sezone, a svi su izgledi da ona neće početi s travnjem već se svesti na srpanj i kolovoz (nada za poslije toga postoje). Dakle od molbe državi za pomoć barem do travnja već sad je jasno treba produžiti do lipnja jer predsezona će biti »u tragovima«.

Petak, Siječanj 22, 2021 14:29

U kandidaturi za nagrade »Suncokreta ruralnog turizma« koje provodi Hrvatska udruga za turizam i rurlni razvoj »Klub članova Selo«, na čelu sa Djanom Katicom, za nagradu u kategoriji Vinski turizam Turistička zajednica Zadarske županije kandidirala je: Vinariju Škaulj iz Nadina, Vinariju Fiolić iz Zadra te Kraljevske vinograde iz Petrčana.

Stranice