Kultura

Ponedjeljak, Srpanj 13, 2020 14:23

Parafrazirajući Pabla Picassa, koji je bio, ali i ostao, jedan od uzora zadarskom samozatajnom slikaru Nevenu Otavijeviću, kada je rekao kako je slikarstvo jače od njega i da ga tjera da radi što god ono poželi, nije za čuditi se što je svoj život posvetio platnu, kistu, ali i bojama koje za njega imaju posebno značenje.

Petak, Srpanj 10, 2020 16:07 1

Na tematskoj osnovi koja spaja krš, grad i more izborom predmeta iz muzejskog fundusa, jučer je u organizaciji Narodnog muzeja Zadar, u Kneževoj palači, otvorena izložba koju su zajednički pripremili odjeli stručne službe Muzeja: Prirodoslovni, Etnološki te odjel Muzeja grada Zadra, u suradnji sa Galerijom umjetnina, te Dokumentacijskom i Pedagoškom službom, kazala je u svom uvodnom govoru Renata Peroš, ravnateljica muzeja.

Petak, Srpanj 10, 2020 15:47

Program je više puta bio revidiran zbog pandemije koronavirusa, no osnovno mu je obilježje posvećenost Zadru. Svaki koncert bit će posvećen našemu gradu, a glazbenici koji nisu Zadrani izvodit će programe zadarskih autora - naglasio je umjetnički ravnatelj festivala Jurica Šoša najavljujući 60-te, jubilarne Glazbene večeri u sv. Donatu.

Petak, Srpanj 3, 2020 13:41

Novi dokumentarni film redatelja Luke Klapana, Korlat, uvršten je u program ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, a njegov drugi dokumentarni film, Sakreštan, u kolovozu se prikazuje na 68. Trento Film Festivalu u Italiji.

Četvrtak, Srpanj 2, 2020 14:42

Predstavom KABANICA Nikolaja Vasiljeviča Gogolja u koprodukciji Drame plus i HNK Zadar večeras, 2. srpnja u HNK Zadar otvara se 26. Zadarsko kazališno ljeto. Režiju potpisuje Vinko Radovčić. Početak predstave je u 21:30 sati. Predstava je doživjela veliki uspjeh te je nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta 2019. za najbolju predstavu u cjelini. »Kabanica« je do sada imala 10 izvedbi uz odlične reakcije publike i medija. Predstava je izabrana za 27. Festival glumca koji će se održati od 5.

Četvrtak, Srpanj 2, 2020 09:11

Cijeloga života sam imao trajnu opsesiju morem - Rivnjom, tim dragim i ljutim kamenom i Zadrom, vjerojatno s činjenicom jer sam rođenjem prvo udahnuo morski zrak, piše Ladislav Radulić u »Memorabilijama« svoje najnovije knjige, koja predstavlja treći dio svojevrsne rivanjske trilogije, sažimajući tako književnu i stvaralačku inspiraciju u ime svoga malog otoka koji ove godine obilježava i veliku obljetnicu.

Nedjelja, Lipanj 28, 2020 11:12

Izuzetan umjetnički pothvat, strip, i strip je dakako umjetnost - strip - od engl. comic strip: komična vrpca, tj. strip, slijed crteža prikazuje priču, najčešće popraćen tekstom u oblačićima na crtežima, a katkad u podnaslovima ispod crteža u kvadratu, pothvat likovnjaka, likovnoga umjetnika iz Zadra, Julija Jelaske, strip o HNK Hajduk, prvi strip o HNK Hajduku. Još riječ dvije o stripu. Pri recepciji stripa odvija se svojevrsna intelektualna montaža slična filmskoj, tj.

Petak, Lipanj 26, 2020 22:25

Svi koji hoće nešto svoje, biti svoj gazda i otvoriti vlastiti biznis odsad imaju praktični priručnik, knjigu »Oblik Novca« u kojoj se mogu naći odgovori kako od ideje do novca i u konačnici možda postati bogat.
- Znači svaki put kad vam nestane ideja, volje, poduzetničkog duha i pozitivnih misli jednostavno otvorite knjigu na bilo kojoj stranici i krenete čitati, rekao je 52-godišnji Julijan Lonić iz Bibinja, autor knjige »Oblik Novca«.

Petak, Lipanj 19, 2020 11:15

Iako u skraćenom obimu Hrvatsko narodno kazalište Zadar i ove je godine pripremilo zanimljiv i raznolik program Zadarskoga kazališnog ljeta. O 26. izdanju ove tradicionalne ljetne kulturne manifestacije bilo je više riječi na jučerašnjoj konferenciji za novinare koju su organizatori priredili na terasi Muzeja antičkog stakla.

Četvrtak, Lipanj 18, 2020 14:10

U Kneževoj palači u Zadru otvorena je Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2019. godini, u organizaciji Društva arhitekata Zadra (ZDA) i Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA).

Stranice