Kultura

Četvrtak, Siječanj 7, 2021 15:37

Godina je započela sasvim uobičajeno, pače još optimističnije nego li godinama koje su prethodile jer je Grad Zadar u Javnom pozivu za potrebe u kulturi osigurao najveći proračun do sad. Realizacija programa bila je izazov za organizatore i sudionike. Ipak, ova nepredvidiva godina završila je na zadovoljstvo korisnika i organizatora.

Četvrtak, Siječanj 7, 2021 11:01

Matija Šango Šimurina, prof. hrvatskoga jezika i dramska pedagoginja iz Zadra, i Kazališna udruga Igrajmo se Zadar, kojoj je na čelu, dobitnici su Nagrade Hrvatskog centra za dramski odgoj, zbog posebnog doprinosa promicanju dramskoga odgoja i kazališnog stvaralaštva djece i mladih u lokalnoj zajednici

Utorak, Siječanj 5, 2021 09:43

Obnova nakon razornih potresa koji su pogodili Zagreb i okolicu u ožujku te središnju Hrvatsku na samom kraju 2020. godine među ključnim su aktivnostima koje Ministarstvo kulture i medija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja najavljuju za ovu godinu.

Ponedjeljak, Siječanj 4, 2021 15:08

Upravo je iz tiska izašla osma zbirka poezije Vesne Štulić naziva »Kanat Božji«, u izdanju nakladničke kuće Diligo liber iz Zagreba. Autor fotografije za naslovnicu, na kojoj je zvonik crkve sv. Jelene u Prvić Šepurini, je fotografkinja Danijela Bolanča, a predgovor za zbirku napisala je priznata pjesnikinja Daniela Bobinski. Zbirka sadrži 122 pjesme koje su podijeljene u pet cjelina: Zapisničar svjetlosti, Vitriol otoka ili Čekajući Laru, Kadenca, Prvićko cviće te Gospe od cukra.

Ponedjeljak, Siječanj 4, 2021 10:53

Filip Jurjević mladi je zadarski dramaturg koji je u dobi od 26 godina dobio priliku raditi na predstavi Genijalna prijateljica prema vrlo popularnom predlošku talijanske Spisateljice Elene Ferrante. Potaknuti ovim uspjehom mladog umjetnika, a i njegovim ranijim radom, obratili smo mu se i zamolili ga za izjavu za naše novine kako bi ga naši čitatelji mogli upoznati.

Ponedjeljak, Prosinac 28, 2020 14:49

Tea Kulaš mlada je zadarska umjetnica koja se bavi glazbom i plesom. Klavir svira od šeste godine, a orgulje od srednjoškolskih dana kad je i počela nastupati na njima. Najzaslužnija je za to što je Zadar dobio svoj prvi orguljaški interdisciplinarni festival koji se već dva puta uspješno održao te ga nema nikakvu namjeru prestati organizirati.

Utorak, Prosinac 22, 2020 09:12

 Unatoč kriznoj i neizvjesnoj situaciji, Koncertni ured Zadar je u 2020. godini ostvario bogat glazbeni program.

Ponedjeljak, Prosinac 21, 2020 10:02

 »Imao sam osjećaj da je Mons. Prenđa doista želio da Zadarska katedrala postane ne samo katedrala duhovne obnove i utjehe u sjevernoj Dalmaciji, već da postane i orguljaški centar. Sjećam se također da mi je rekao da bi volio da se iz zadarskog areala školuju mladi glazbenici koji bi jednoga dana postali crkveni glazbenici u zadarskim župama i tako podigli kulturnu sredinu na jedan viši nivo.«

Četvrtak, Prosinac 17, 2020 10:00

Adventsko izdanje Zadar Organ Festivala otvoreno je koncertom rusko-austrijskog orguljaša Alekseja Vilegžanina uz naraciju glumca Enesa Vejzovića. S obzirom na trenutačnu situaciju, Festival je preuzeo drukčiji oblik i njegova je publika koncert otvorenja popratila iz udobnosti svojega doma. Prijenos koncerta iz katedrale sv. Stošije svi zainteresirani mogli su besplatno pratiti putem YouTube kanala, a oni koji su propustili koncert još uvijek mogu pogledati snimku.

Četvrtak, Prosinac 17, 2020 09:45

Ova je godina postavila nove izazove i pred izvedbene umjetnosti čije je obilježje usmjerenost ka publici. Ograničili su se svi susreti kako dramskih skupina, tako i dijalog s gledateljima. Stoga smo razgovarali s Vinkom Radovčićem, voditeljem »Drame plus«, koji je ujedno autor i projekta »Lektira na sceni« o ovogodišnjem programu Drame plus naziva »Sve će proći, samo će istina ostati«.

Stranice