Kultura

Srijeda, Srpanj 11, 2018 17:50

 Pomalo ispod radara prošlo je otvorenje izložbe "Leonardo da Vinci - inventions" koja od 11. lipnja do 7. rujna gostuje u Odjelu grada Narodnog muzeja Zadar. Autor izložbe, koja je do sada predstavljena samo u Zagrebu gdje je bilježila odličnu posjećenost, je Slovenac Gašpar Kunčić, a svi izlošci njegov su ručni rad, uz pomoć još jednog talijanskog majstora, nastali po nacrtima i mjerama renesansnog genija.

Ponedjeljak, Srpanj 9, 2018 10:23

Glazbeni susret prošlosti i sadašnjosti u povodu uvrštenja zadarskih bedema na popis UNESCO održava se večeras u 21 sat, uz susret sevdaha i klapskog pjevanja. Na gradskoj tržnici nastupit će Damir Imamović i klapa Kožino.  Osim toga, održat će se radionica i predavanja “SevdahLab” u kojem izlaže povijest, estetiku i zanatske tajne sevdaha kao tradicionalne umjetnosti.

Priopćenje su poslali organizatori večerašnjeg događanja, iz festivala Zadar Snova.

Petak, Srpanj 6, 2018 09:00

Veličanstvenim koncertom nazvanim "Njegovo veličanstvo klavir" otvorene su 58. Glazbene večeri u sv. Donatu. U prekrasnom ambijentu tisućljetnog rimskog Foruma, uz srednjovjekovni drevni Donat i bod budnim okom anđela sa zvonika katedrale tisuću Zadrana i gostiju uživalo je u virtuoznim izvedbama triju klavirskih koncerata.

Četvrtak, Srpanj 5, 2018 21:03

 Don Mario Soljačić obranio je u četvrtak, 21. lipnja 2018. godine u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru doktorski rad pod naslovom “Književni prilozi u Katoličkoj Dalmaciji (1870.-1898.)”, objavila je Zadarska nadbiskupija.

U Stručnom povjerenstvu bili su redoviti profesor filologije dr. sc. Tihomil Maštrović, izvanredna profesorica dr. sc. Zvjezdana Rados, Odjel za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru, te izvanredni profesor dr. sc. Robert Bacalja.

Četvrtak, Srpanj 5, 2018 12:42

Za mladu zadarsku sopranisticu Nelu Šarić samo je nebo granica. Talent koji brusi od kada zna sebe sve je prepoznatljiviji i cijenjeniji diljem svijeta. Jedna od zemalja koja ju je prepoznala i dala joj priliku da glasom i stasom zasja u cijeloj svojoj raskoši je i Japan.

Četvrtak, Srpanj 5, 2018 12:26

"Negdje drugdje", "Rukom", "Žena koja previše diše!", "Meridijan" i "Kaštanka" lutkarske su predstave koje su Zadrani i njihovi gosti imali priliku pogledati na 1. mediteranskom lutkarskom festivalu "Mediteraneo", u organizaciji Kazališta lutaka Zadar. Riječ je o festivalu na kojem je, za razliku od dosadašnje najmlađe publike, u prvom planu bila ona nešto starija, jer su ove predstave bile zapravo lutkarske minijature za odrasle. Zadar je tako od 1. do 4.

Utorak, Srpanj 3, 2018 16:27

Koncert otvorenja 58. Glazbenih večeri u sv. Donatu pripast će Simfonijskom orkestru HRT-a uz tri vrsna solista pijanista – nagrađivanog hrvatskog pijanista Marijana Đuzela, umjetničkog ravnatelja Glazbenih večeri u Sv. Donatu Juricu Šošu i laureata brojnih europskih natjecanja, ruskog umjetnika Andreja Gugnina, a sve pod vodstvom dirigenta Pierrea – Andréa Valadea!

Utorak, Srpanj 3, 2018 07:55

 Ugodna ljetna večer u atriju Kneževe palače u četvrtak privukla je brojne posjetitelje koji su uživali u prvoj večeri programa 15 Minutes of Fame, večeri u kojoj mladi kreativci pokazuju svoj rad i talent.

Svojih 15 minuta slave „ukrao“ je Josip Kresović (Johnny Naonar). Ovaj mladi kreativac ima 26 godina, samouki je umjetnik i izražava se putem različitih medija (skulptura, slikanje, dizajn).

Nedjelja, Srpanj 1, 2018 07:25

Na Trgu Petra Zoranića i Poljani Šime Budinića od 29. lipnja do 13. srpnja postavljena je izložba pod nazivom "Kao nekad". Ove godine prolaznici imaju priliku uživati vizualnoj šetnji kroz 60 crno-bijelih fotografija nastalih na Jadranu tijekom zadnjih nekoliko godina.

Naime, devetu godinu za redom atraktivna izložba projekta "Prijatelji mora" obilazi trgove i rive hrvatskoga Jadrana. Tijekom ovoga ljeta postav će izlagati u 13 destinacija, među kojima je i Zadar.

Subota, Lipanj 30, 2018 10:08

U sklopu 1. Mediteranskog lutkarskog festivala koji se održava u Zadru  od 1. do 4. srpnja 2018. u ponedjeljak  u 10 sati gostuje 
SVIRONI THEATRE COMPANY te će se održati sanjiva igraonica za djecu i  roditelje u foajeu kazališta.

Stranice