Kultura

Srijeda, Studeni 14, 2018 18:00

U povodu jubilarne, 50. obljetnice postojanja Udruženja  obrtnika Zadar i 100 godina od rođenja fotografa Ante Brkana u ponedjeljak je u prostorijama ovog strukovnog udruženja u suradnji s Narodnim muzejom Zadar postavljena izložba fotografija ovog priznatog zadarskog umjetničkog fotografa te tradicionalnih obrtničkih alata.

Utorak, Studeni 13, 2018 10:54

Manifestacija Noć kazališta održat će se u subotu 17. studenoga navečer u 54 mjesta u Hrvatskoj i bit će izvedeno 120 kazališnih predstava, najavljeno je jučer na konferenciji za novinare u palači  Dverce u Zagrebu.

Utorak, Studeni 13, 2018 09:56

Misli su moji oceanski veslači, prije dodirnu beskraj, nego  do njega dođu... Tako zadarski pjesnik Vinko Hajnc počinje svoju Odisejadu golemim prostranstvima beskraja svijeta. A taj hod više je nego  odvažni čin premda se radi o pjesničkom propitivanju ljudi i svijeta.

Ponedjeljak, Studeni 12, 2018 15:45

Dvije predstave zadarskog Kazališta lutaka nominirane su u  kategoriji najbolje lutkarske predstave ili predstave za djecu i mlade za  Nagradu hrvatskog glumišta 2018. godine. Naime, Hrvatsko društvo  dramskih umjetnika objavilo je jučer nominacije predstava i izuzetnih  umjetničkih ostvarenja za Nagradu hrvatskog glumišta 2018.

Nedjelja, Studeni 11, 2018 13:19

Nagrada publike "Domino" za najbolju predstavu ovogodišnje Revije lutkarskih kazališta Rijeka dodijeljena je sinoć predstavi "Kar" praškog Studija Damuza, koju je publika ocijenila s prosječnom ocjenom 4,9., izvijestili su u subotu iz Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Nedjelja, Studeni 11, 2018 08:00

Zadarski pisci okupljeni u udruzi ZaPis u ponedjeljak, 12. studenog u 18 sati, po prvi put održat će književni susret u opuštenom ambijentu zadarskog Indie bara.

Bit će to ujedno 'Dan otvorenih vrata' za sve ljubitelje pisane riječi koji su zainteresirani i sami se pridružiti udruzi. ZaPis u Zadru djeluje deset godina i okuplja neafirmirane autore ali i pisce koji iza sebe imaju objavljene zbirke, knjige i književne nagrade.

Srijeda, Studeni 7, 2018 17:45

U povodu obilježavanja Dana otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti jučer je organiziran dan otvorenih vrata Zavoda za povijesne znanosti u Zadru tijekom kojega su građani mogli doći  i posjetiti jednu od najljepših starih zgrada u Zadru, razgledati Pomorsku  zbirku te naučiti nešto više o bogatoj prošlosti ove ustanove.

Srijeda, Studeni 7, 2018 15:06

Na koncu Prvog svjetskog rata, Dalmacija se našla na  strani ratnih gubitnika sa zanemarivom političkom infrastrukturom  i slabim nacionalnim kapitalom koji bi jamčili bilo kakvu ozbiljniju  poziciju na poslijeratnoj političkoj sceni. Ovom sam izložbom pokušao prikazati kakav je bio i  svakodnevni život građana koji su se  hranili u pučkim kuhinjama i kojima je država pomagala dijeleći  hranu. Želio sam prikazati i buđenje političkog života u ožujku  1918.

Srijeda, Studeni 7, 2018 12:10

Prof. dr. sc. Vjeran Katunarić, redoviti profesor u trajnom  zvanju Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, dobitnik je Državne  nagrade za znanost za 2017. godinu, u kategoriji za nagradu za životno  djelo u području društvenih znanosti. Tim povodom u Rektoratu  Sveučilišta u Zadru jučer su ga primili prorektori prof. dr. sc. Ivanka  Stričević, prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić i  izv. prof. dr. sc.

Utorak, Studeni 6, 2018 15:30

Nakon koncerta bivših učenika Glazbene škole Blagoje Bersa održanog u petak 2. studenog,  bogati niz događanja nastavlja se u  sljedeći petak 9. studenog u 20 sati kada će u Klubu u Kneževoj nastupiti kvintet Gadjo Manouche. Ovaj kvintet čine Radovan Bjelajac (violina), Ivan Grgić-Špiro (gitara), Franjo Stojaković (klarinet), Mario Žuvela  (kontrabas) i Krešimir Tomić-Bonzo (gitara).

Stranice