Kultura

Srijeda, Studeni 11, 2020 11:18

U Gradskoj loži je u ponedjeljak otvorena samostalna izložba koprivničke umjetnice Gordane Špoljar Andrašić »Okrhak memorije« koju se pogledati do 18. studenog 2020.
- S obzirom na situaciju, zadovoljna sam odazivom publike, znam da će mnogo ljudi doći naknadno pogledati izložbu, kazala je samostalna umjetnica Špoljar Andrašić.

Utorak, Studeni 10, 2020 09:53

Kneževa unplugged: Bee250ven, projekt Koncertnog ureda Zadar zamišljen kao natjecanje glazbenika i vizualnih umjetnika, ulazi u završnu fazu. Objavljene su likovne nagrade koje će se dodijeliti zajedno s glazbenim nagradama na koncertu 14. studenog u Kneževoj palači u Zadru.

Utorak, Studeni 10, 2020 09:49

Hrvatsko književno društvo Rijeka, ogranak Zadar, dodijelilo je Književnu nagradu »Goran Bujić - književnici novinari« za 2020. godinu riječkom piscu, pjesniku, prevoditelju i novinaru Giacomu Scottiju. U obrazloženju za dodjelu nagrade samo je kratka biografska bilješka o autoru, kojega smo mi obavijestili da je nagradu dobio. No ona je ujedno bila povod za razgovor s ovim ustrajnim povezivačem dviju jadranskih obala.

Subota, Studeni 7, 2020 14:31

Zadrani su u četvrtak navečer imali priliku uživati u premijeri predstave »Hanibal Podzemni« koja ironizira društvo, politiku, suludu birokraciju, čak i »novo normalno«. Cijela je predstava protkana gogoljevskim humorom, tzv. smijehom kroz suze te se ismijavaju se bračni odnosi, ljudske mane među kojima se ističe pohlepa koja se prikazuje, između ostalog, žaljenjem što nisu tražili još više novca kada su imali priliku.

Subota, Studeni 7, 2020 12:15

U sklopu obilježavanja Dana grada Zadra otvorena je u Gradskoj loži izložba »Mediterraneo« mladog zadarskog umjetnika Marija Javorana. Izložba će se može pogledati do 8. studenog. Javoran je inače dobitnik javnog priznanja Grada Zadra, Grba gradonačelnika u 2020. godini koju gradonačelnik samostalno dodjeljuje u povodu Dana grada Zadra.

Četvrtak, Studeni 5, 2020 10:10

Povodom večerašnje premijere predstave »Hanibal Podzemni« razgovarali smo s veselom glumačkom postavom pod redateljskom palicom Slovenca Matjaža Latina.
Autor je bugarski dramatičar Hristo Bojčev kojeg glumac Ivica Jončić uspoređuje s Ivom Brešanom u našoj dramaturgiji.

Utorak, Studeni 3, 2020 15:54

Premijera predstave HNK Zadar, Hristo Bojčev, HANIBAL PODZEMNI u režiji Matjaža Latina na programu je u četvrtak, 5. studenoga u 20 sati. U predstavi igraju: Alen Liverić, Ivan Jončić, Ivan Ožegović, Žana Bumber i Petra Tunjić.
Tekst je napravljen prema prijevodu Blagoje Nikolića/H. Bojčev,«The Underground Man«, a adaptaciju prijevoda potpisuje Andrija Seifried.

Subota, Listopad 31, 2020 10:36

Predstava »Instrukcija« autora Eugènea Ionesca napokon je krenula na gostovanja po Hrvatskoj. Ova predstava imala je premijeru još u lipnju u povodu otvaranja kazališnog programa Drame plus pod nazivom »Sve će proći, samo će istina ostati«.

Srijeda, Listopad 28, 2020 10:55

Hrvatsko književno društvo, Zadarski Ogranak, pokrenulo je projekt dodjele nagrade koja nosi ime Gorana Bujića, novinara, pisca, urednika, koji nas je prerano napustio nakon teške bolesti. Uz Dane HKD, Dodjeljuje se i nagrada Donat za književni doprinos te Nagrada Donat za životno djelo. Za ovu godinu žiri su činili: Žaklina Kutija, Nikola Šimić Tonin, dr. sc. Erni Gigante Dešković, Valerio Orlić, Ante Gregov Jurin, dr. sc.

Utorak, Listopad 27, 2020 11:00

Kava s glumcima, projekt koji je započeo prošle godine u suradnji Sveučilišta u Zadru i HNK Zadar, nastavio se u ponedjeljak, 26. listopada. Održan je ususret premijeri HNK Zadar, Hanibal Podzemni i povodom Dana grada Zadra.

Stranice