Kultura

Četvrtak, Listopad 21, 2021 11:20

U organizaciji Državnog arhiva u Zadru i Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru održano je predstavljanje knjige »Bibliografija radova o otoku Silbi« autora Ivana Boškovića i Helene Novak Penga.

Srijeda, Listopad 20, 2021 11:20

Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije odgovorio je na vijećničko pitanje o (ne)djeljivosti Narodnog muzeja prilikom kojeg bi jedan dio Muzeja bio pod upravom Grada, a drugi, odnosno Etnološki i Prirodoslovni odjel, pod Županijom.
Kako je naveo Šimunić, riječ je o stavu Upravnog vijeća Narodnog muzeja Zadar na problematiku statusa Narodnog muzeja Zadar, a koje dijeli i sam osnivač.

Ponedjeljak, Listopad 18, 2021 14:55

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i u povodu Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj je loži održana promocija prvijenca mlade književnice i sveučilišne profesorice na Odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja na Sveučilištu u Zadru, Jelene Alfirević, naslovljenog »Bila sam žohar« koja progovara o temi nasilja nad ženama.

Ponedjeljak, Listopad 18, 2021 14:49

Mala, a istovremeno snažna porculanska skulptura sa ždralovima Zhonga Fuhonga, dominira istoimenom pop-up izložbom odmah na ulazu u prostoriju Muzeja antičkog stakla u kojoj je izložba upravo u tijeku. Skulptura s motivima borova i ždralova, tradicionalnih kineskih simbola plemenitosti, zdravlja i dugovječnosti zamišljena je kao držač kistova, dimenzija 16 puta 15 centimetara. Obavijena je plaštom izrezbarenim reljefnim likovima i dekoracijama.

Ponedjeljak, Listopad 18, 2021 14:15

Hrvatsko književno društvo, Zadarski Ogranak, pokrenulo je projekt dodjele nagrade koja nosi ime Gorana Bujića, novinara, pisca, urednika, koji nas je prerano napustio nakon teške bolesti. Uz Dane HKD, dodjeljuje se i nagrada Donat za životno djelo i Donat za kulturno djelovanje i suradnju Udrugama. Ove su godine žiri činili: Žaklina Kutija, Nikola Šimić Tonin, dr. sc. Erni Gigante Dešković, Valerio Orlić, Ante Gregov Jurin, dr. sc.

Nedjelja, Listopad 17, 2021 11:16

Nepopravljive romantičarke i romantičari koji minulo ljeto nisu uspjeli doći do ulaznica za domaću dokumentarnu senzaciju ‘’Ljubav oko svijeta’’ putopisca Davora Rostuhara u srijedu su zahvaljujući repriznom prikazivanju došli na svoje, a danas nam Kino Zona priprema novu žanrovsku poslasticu, čileanskog kandidata za ovogodišnjeg Oskara u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma, urnebesno zabavnog i dirljivog ‘’Agenta Krticu’’.

Petak, Listopad 15, 2021 14:18

U Gradskoj je loži održana promocija prvijenca mlade književnice i sveučilišne profesorice na Odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja na Sveučilištu u Zadru, Jelene Alfirević, naslovljenog »Bila sam žohar«, koja progovara o temi nasilja nad ženama. Izdavač knjige je Organak Matice hrvatske u Zadru koja se ovim odabirom odmaknula od svog uobičajenog izdavačkog opusa te poduzela važan korak naprijed u borbi za ravnopravnost i sigurnost žena.

Utorak, Listopad 12, 2021 14:18

Jučer je predstavljena nova kazališna sezona Hrvatskog narodnog kazališta Zadar koja započinje predstavom »Hotel Zagorje«. Prodaja ulaznica počinje 15. listopada, a budući da je ograničen broj gledatelja, nema rezervacija ulaznica, a za gledanje predstava neće biti potrebne COVID-potvrde.
Kazalište, između ostalog, nastavlja i s projektom »Kava s glumcima« i prva će gošća biti redateljica Nenni Delmestro koja koncem ovog mjeseca počinje s probama za predstavu »Kredit«.

Utorak, Listopad 12, 2021 10:20
Večeras u 20 h na YouTubeu kanalu Zadar Organ Festivala možemo slušati sjajan koncert izvrsnih umjetnika: orguljaša Alekseja Vilegžanina i ansambla Oberton String Octet. 
 
Subota, Listopad 9, 2021 11:30

Zadarski je plesni ansambl novu plesnu sezonu nastavio gostovanjem baleta HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, koji su se zadarskoj publici predstavili baletom »Čipka«, koju su okarakterizirali, ne samo kako najveću plesnu predstavu, u sklopu ovogodišnje plesne sezone, već kao i najveću plesnu predstavu, koju je Zadar vidio u posljednjih desetak godina.
Tim smo povodom razgovarali s Mašom Kolar, koreografkinjom predstave i trenutačnom ravnateljicom baleta HNK Ivan pl. Zajc.

Stranice