Kultura

Četvrtak, Ožujak 14, 2019 13:17

Ne znam kada sam nekome rukopisu pristupio s toliko  znatiželje, onog nekog iščekivanja, kazao je, između ostalog, književnik  Nikola Šimić Tonin na predstavljanju najnovije knjige Darka Petrova  „Zov očeva“ (nakladnik Hrvatsko književno društvo-Ogranak Zadar),  održanom u prepunoj dvorani Gradske knjižnice u ponedjeljak navečer.

Srijeda, Ožujak 13, 2019 10:09

Jučer je u Multimedijalnoj dvorani Kneževe palače u Zadru  predstavljen novi projekt zadarske Udruge za kulturu i umjetnost Drama Plus - "Lektira na sceni". Okosnicu projekta čine četiri nove premijere: "Krležijana" (Miroslav Krleža), "Životinjska farma" (George Orwell), "Kabanica" (Nikolaj Vasiljevič Gogolj) i "Djevojčica sa šibicama"  (Hans Christian Andersen), o čemu je okupljene informirao umjetnički  voditelj udruge Vinko Radovčić.

Utorak, Ožujak 12, 2019 11:10

U četvrtak, 14. ožujka u HNK Zadar, Zadarski plesni ansambl izvesti će plesnu predstavu "Kako je Potjeh tražio istinu." To je najizvođenija predstava ovog Ansambla, a praizvedba je bila 2005. godine, i od tada se uz razne preinake izvodi do danas.

Ponedjeljak, Ožujak 11, 2019 14:44

Miljenici zadarske publike Milena i Roman Simović i suprug solisti su na večerašnjem koncertu Zadarskog komornog orkestra  koji se održava u 20 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Beograđanka koja je s violom obišla svijet, trenutno živi i radi u Londonu.  Ona i suprug Roman su umjetnički par koji su već tri puta nastupili na  Glazbenim večerima u sv. Donatu, ali i na najpoznatijim glazbenim pozornicama svijeta. 

Petak, Ožujak 8, 2019 19:30

"Politici nije mjesto u kreiranju nezavisne kulture, dok bi  nezavisna kultura u svakom smislu trebala biti politična, angažirana,  refleksivna, kritična, suvremena i društveno odgovorna, zato je i potrebna, da kroz umjetničke forme djelovanja pokreće pozitivan razvoj  društva, inače je besmislena i umrtvljuje ga". Tako je nedavo zvučao  borbeni poklič glumca Kazališta lutaka Zadar Jurja Arasa. Aras i njegov  Teatar Verrdi jedna su od perjanica zadarske kulturne scene. No pojava  1,8 mil.

Petak, Ožujak 8, 2019 16:44

SKlarica u Loži, naziv je izložbe zadarskog likovnog umjetnika i novinara koja je preksinoć otvorena u Gradskoj loži u Zadru. Nakon Kompilacija, Reminiscencija i Grafika, SKlarica u Loži je četvrta autorova samostalna izložba. Autorica postava zadarska likovna umjetnica i kostimografkinja Marija Šarić Ban rekla je u uvodu kako se Siniša  Klarica (54) počeo se baviti likovnom umjetnošću još u osnovnoj školi.

Srijeda, Ožujak 6, 2019 10:44

Digitalne manipulacije kroz oko našeg kolege novinara, fotografa i likovnjaka Siniše Klarice bit će izložene večeras u Gradskoj loži  na njegovoj četvrtoj samostalnoj izložbi pod nazivom U Loži.

Igranje s umjetnošću koje mu je, kako kaže, odmak, ali ne i bijeg, od  svakodnevnice, kroz zanimljive kolorističke i grafičke metamorfoze Klarica je već dijelio s javnošću na izložbama Kompilacije, Grafike i Reminiscencije.

Utorak, Veljača 26, 2019 19:00

Na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Zadar priređeno je  predstavljanje slikovnice "Priča o mudroj sovi", autorice Maje Punoš  Rebić. U ime domaćina djecu i njihove roditelje i odgojitelje pozdravila  je knjižničarka Dajana Brunac, a potom se djeci obratila sama autorica.

Subota, Veljača 23, 2019 18:00 1

Novi broj Diadore, glasila Arheološkog muzeja u Zadru,   predstavljen je jučer u ovom muzeju. Deset radova u najnovijem izdanju ovog stručnog časopisa predstavili su doc. dr. sc. Martina Čelhar,  dr. sc. Tomislav Bilić i prof. dr. sc. Pavuša Vežić, uz pozdravnu riječ ravnatelja dr. sc. Jakova Vučića. Upravo je on jedan od autora dva rada u  32. broju Diadore, a predstavio ih je prof. Vežić.

Petak, Veljača 22, 2019 14:02 1

U Atelieru Benini održana je književna večer, gošća koje je bila mlada bibinjska pjesnikinja Samantha Pedišić. Autoricu i njenu prvu zbirku pjesama „Dođi na kafu“ predstavio je Milan  Miočić Stošić, a s nekoliko prigodnih riječi o djevojci koja je kroz svoje  pjesme dala veliki obol očuvanju starog bibinjskog dijalekta, s obzirom  da na njemu piše, okupljenima se obratio i Ante Sikirić.

Stranice