Kultura

Srijeda, Listopad 9, 2019 14:25

"Vječnost na plavetnom žalu", naziv je pjesničkog mementa koji je jutros održan povodom 80. obljetnice rođenja akademika Ante Stamaća koji je preminuo u 78. godini života koncem 2016. godine.
Sjećanje na ovog pjesnika, teoretičara književnosti, esejista, prevoditelja i redovitog profesora na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, organiziralo je Hrvatsko kulturno društvo Napredak Zadar.

Utorak, Listopad 8, 2019 14:35

Makedonsko kulturno društvo »Biljana« u subotu je proslavilo svoj 20. rođendan.

Ponedjeljak, Listopad 7, 2019 14:19

I ovoga ljeta (2019.) - oni koji vole pisanu riječ i čitaju je radije u papirnatom izdanju nego s elektronskih zaslona – zasigurno su iskoristili ljetne praznike da za svoj gušt pročitaju po koju dobru knjigu. I vaš autor pročitao je nekoliko sjajnih naslova, koji su - unatoč globalnom zatopljenju koje se već popelo do gornje granice izdrživosti - istom za spasonosne ljetne cezure stigle na red za čitanje. Među inima i knjigu pripovijedaka jednog zadarskog pisca.

Subota, Listopad 5, 2019 19:33

Ženska klapa » Fjok« iz Glazbene škole »Blagoje Bersa« sa pjesmom »Lipe san ti govoila riči«, jučer je otvorila manifestaciju proslave Dana i 70. rođendana Gradske knjižnice Zadar. Ravnateljica Knjižnice, Doroteja Kamber- Kontić ovom prilikom je pozdravila sve nazočne te je istaknula kako je obilježavanje Dana knjižnice ove godine malo drugačije.

Petak, Listopad 4, 2019 09:54

Grad bogati glazba, kulturni mu puls. Grad poviješću pritrujen. Grad među petnaest najstarijih gradova na svijetu. Grad Morskih orgulja, Orguljaškog festivala, Grad klapa, grupa, izuzetnih pjevača. Grad festivala, skladatelja, glazbenih virtuoza…GRAD. Grad kog prati reputacija jednoga od najglazbenijih gradova… promotor hrvatske glazbene kulture i umjetnosti. Grad, slavi 10 godina Festivala dječjih klapa, za dar - Zadar.

Srijeda, Listopad 2, 2019 14:28

Što donosi nova kazališna sezona 2019./2020. jutros su u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar predstavili vodeći ljudi zadarskog teatra - ravnatelj HNK Zadar Renato Švorinić, producentica Jadranka Svaguša, voditeljica marketinga Nena Ninčević Mandić, te ravnateljica premijerne predstave "Tri verzije života" Nina Kleflin.

Srijeda, Listopad 2, 2019 11:47

U ponedjeljak je u Kneževoj palači otvorena tematska izložba umjetničkog nakita i fotografija pod nazivom »Čovjek na Mjesecu«. Izložbu se može pogledati do 15. listopada.
U organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti, zadarskog Astronomsko- astronautičkog društva i Narodnog muzeja Zadar, osamnaest izlagača je na temu putovanja čovjeka na mjesec izložilo svoje radove nakita.

Srijeda, Listopad 2, 2019 11:10

Ogranak Matice hrvatske u Zadru na 31. književno-znanstvenoj manifestaciji »Knjiga Mediterana« u Splitu je predstavila svoju nakladničku djelatnost i doživjela izuzetno veliki uspjeh. Pedesetak nazočnih u dvorani veličanstvene palače obitelji Milesi iz 17.

Srijeda, Listopad 2, 2019 09:36

Poezija bez granica naziv je pjesničkog susreta koji se održao u utorak u atriju Kneževe palače, s početkom u 19 sati.
U organizaciji Makedonskog društva »Biljana« iz Zadra, a u sklopu 16. Dana makedonske kulture, održan je treći pjesnički susret Poezija bez granica, koji se održava od 2017. godine. Narodni Muzej Zadar domaćin je ovog programa već dvije godine, dok je prvi susret održan u Providurovoj palači, doznajemo od organizatora.

Utorak, Listopad 1, 2019 13:28

Franz von Suppé i Koncertni ured Zadar vas pozivaju na natjecanje kreativnih glazbenika Kneževa unplugged. Franz von Suppé je skladatelj s važnim mjestom u povijesti glazbe, otac bečke operete, koji je rođen u Splitu, a od druge godine života do završetka gimnazije živio je u Zadru, odakle je otišao u Beč gdje je postao slavan.

Stranice