Otoci

Ponedjeljak, Rujan 16, 2019 15:25

Nakon što je Otočni sabor - Udruga za razvitak hrvatskih otoka još početkom lipnja ove godine, uputila Otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske i predsjedniku Hrvatskog sabora upozoravajući kako Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, nije u zakonskom roku donijelo niti jedan, jedini pravilnik za normalnu i cjelovitu primjenu Zakona o otocima koji je stupio na snagu još krajem prošle godine, ovih je dana napokon, stigao odgovor koji bi se mogao sažeti u par riječi - na tome se radi.

Četvrtak, Rujan 12, 2019 13:19

Politika EU prema otocima se pozitivno mijenja, kako objašnjava akademik Karolj Skala, voditelj savjetovanja » Smart Islands and Regions Labs«. Prema njegovim riječima, otoci prvi put dobivaju svoje mjesto u europskoj agendi.

Srijeda, Rujan 4, 2019 14:44

Osnovali smo Turističku zajednicu Božave iz revolta jer smo bili prepušteni sami sebi i zapušteni od Općine Sali, rekao nam je Tomislav Jerić, predsjednik Turističke zajednice Božave istaknuvši kako jednostavno više nisu mogli gledati kako im mjesto odumire. Znali su, kaže on, da moraju nešto poduzeti, i tako su se osamostalili 2011. godine te osnovali svoju turističku zajednicu.

Ponedjeljak, Rujan 2, 2019 13:52

Da nam se vrati barem jednom tjedno trajektna linija u Brgulje, nama bi to bilo od velikog značenja. Nije problem u povezanosti, tu je svakodnevna linija katamaranom, ali trajektna je ukinuta i to stvara velike probleme. Ranije je postojala trajektna linija Zadar- Brgulje, no sada umjesto u Brguljama trajekt pristaje u Molatu, što nama ne ide u prilog jer moramo plaćati dodatnu cijenu za prijevoz robe od Molata do Brgulja, a to je skupo.

Petak, Kolovoz 30, 2019 14:12

Nismo u potpunosti zadovoljni povezanošću sa Zadrom. U zimskim mjesecima je neodgovarajuća trajektna veza koja je spora i nije svakodnevna, a u ljetnim mjesecima se susrećemo sa problemom ograničenog broja karata, pa se putnike ostavi na rivi, požalio nam se Branko Bondulić, predsjednik Mjesnog odbora Olib dodajući kako je otok koji broji tek 120 stalnih stanovnika, izoliran je pa čak i zaboravljen. Bondulić apelira na Gradsku upravu koja jedina može popraviti situaciju na otoku.

Utorak, Kolovoz 27, 2019 12:41

Ako se odlučite posjetiti čuvenu špilju Strašna peć na Dugom otoku, koju je zbog iznimne privlačnosti davne 1904. godine sa svojom svitom i obitelji posjetio car Franjo Josip I., na ulazu će vas dočekati – crnac. Vodič kroz dugootočnu Strašnu peć je simpatični 61-godišnji Nigerijac Oyekunle Oyerogba koji je iz grada Abeokuta došao u Hrvatsku još u 80-im godinama prošloga stoljeća. Abeokuta je glavni grad savezne države Ogun u jugozapadnoj Nigeriji.

Ponedjeljak, Kolovoz 26, 2019 13:45

Ako želite putovati trajektom Jadrolinije od Zadra do Brbinja na Dugom otoku, vožnju koja na toj relaciji traje nešto više od sat i pol vremena, platit ćete kao odrasla osoba samo 30 kuna. Čak i za domaće goste vrlo jeftino, a da ne govorimo o stranim gostima koji se ne mogu načuditi da vožnja na tako prilično dugoj relaciji morem stoji tek oko četiri eura (30 kuna).

Subota, Kolovoz 24, 2019 08:40

U srcu turističke sezone u kojoj se uglavnom spominju postoci noćenja i posjeta za velike gradove, čije su statitistike puno bolje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, nikako ne smijemo izostaviti ni zadarske otoke.
Naime, otočni turizam postaje sve popularniji. Kako kaže predsjednik Mjesnog odbora Male Rave Zdenko Smilčić, čisto more, sunce i udaljenost od urbane jezgre glavni su razlozi koji goste dovode na otoke.

Četvrtak, Kolovoz 22, 2019 13:52

Tu ga slikaj, bolje mjesto nećeš pronaći, kroz smijeh su nam dobacile dvije Ždrečanke pokazujući nam mural s anđelovim krilima na mjesnoj trgovini dok smo radili priču s Vitom Juravićem. Mjesto događanja bilo je selo Ždrelac na otoku Pašmanu, a povod su nove preokupacije »ždreškog anđela«, kako Juravića znaju zvati njegovi sumještani.

Ponedjeljak, Kolovoz 19, 2019 14:54

Problem smo premostili tzv. kombi-dućanom jednog privatnika iz Zemunika koji nam robu dovozi na otok dva puta tjedno utorkom i subotom. Dakle, imamo ono osnovno što nam treba i to će tako biti do daljnjega, dok ne uspijemo problem riješti na način na koji bismo to željeli, a to je da opet imamo dućan na otoku koji će raditi svaki dan. Nismo odustali. I dalje na tome radimo i nadamo se da ćemo na kraju i uspjeti, govori predsjednik Mjesnog odbora Sestrunja Nenad Šužberić.

Stranice