Plodovi

Ponedjeljak, Svibanj 21, 2018 13:03

Titula šampiona, pet zlatnih medalja i zapaženo predavanje u stručnom dijelu manifestacije najkraći je skor postignuća maslinara s područja Zadarske županije na međunarodnom Festivalu Zlata oljčna vejica (Zlatna maslinarska grančica)) u slovenskom Ankaranu kod Kopra.

-Zadrani su i ovaj put ugodno iznenadili, rekao je Danilo Markočič predsjednik Društva oljkarjev slovenske Istre ( Društva maslinara slovenske Istre).

Atrakcija iz Ljupča

Petak, Svibanj 11, 2018 12:10

Završili su dvadeseti po  redu Dani maslina u  Zadru. Podijeljena su  zaslužena priznanja  za maslinovo ulje što je ujedno bio najsvečaniji trenutak  cijele manifestacije. Više od  dvjestotinjak maslinara nestrpljivo je čekalo da Ante  Župan u svojstvu voditelja  pročita baš njihovo ime.

Petak, Svibanj 4, 2018 10:53

Crnogorski maslinari iz Bara dolaze sutra u Zadar na jubilarne 20. Međunarodne dane masline sa uljima od najstarijih maslina na jadranskoj obali i priobalju. Jedan među njima, Vebija Abazović ima stablo staro 2.056 godina.

Navršila 2.240 godina

- To je ponos mog imanja. U boljim godinama od te masline dobijemo i po 50 litara ulja, kaže Vebija koji ukupno uzgaja 600 maslina, ima uljaru, a uz to je uspješan voćar i povrćar. Proizvodi, kaže, sve vrste povrća.

Četvrtak, Travanj 19, 2018 14:51

U pratnji svoje supruge  Jasminke  i unuke Mije, putovanje Stjepana Vučemilovića   počinje u zadarskom Diklu iz  obiteljskog doma u sklopu kojega je i projektantska tvrtka.  Tu  su osmišljeni brojni prostorni  planovi i zapažene građevine (u  Zadru, Dalmaciji i Lici),  među  kojima i dojmljiva zadarska  Zračna luka u Zemuniku.

Okoliš obiteljskog gnijezda  Vučemilovića posebno je privlačan.

Nedjelja, Siječanj 28, 2018 15:56

Kad završi rat Ante će loviti ribu, a ja uzgajati povrće i masline, rekla je 90 i neke u jednom neformalnom razgovoru pukovnica Dunja, supruga generala Ante Gotovine. Snovi su joj se ostvarili. Suprug Ante ne samo da lovi nego i uzgaja ribu. Ima uhodan biznis u marikulturi, suvlasnik je tvrtke Pelagos net farma (osnovana 2013. godine) koja je sve uspješnija u uzgoju tuna, a ni Dunja ne zaostaje.

Ponedjeljak, Siječanj 8, 2018 13:05

Početkom godine već uobičajeno donosimo inventuru godine na izmaku i najavu slijedeće. Krenimo prvo sa 2017-tom.

Kad smo prije godinu dana najavljivali 2017. rekli smo da će biti prva godina u kojoj će se početi osjećati nedostatak male plave ribe za riboprerađivački sektor.

Prerađivački kapaciteti koje smo izgradili prerasli su ulovne kapacitete i počinje „borba“ za ribu. Kao drugi ključni problem smo najavili – nedostatak radne snage.

Petak, Siječanj 5, 2018 12:12

Ušli smo u Novu godinu. Želja da bude uspješna i bolja nego prethodna nije manjkalo. Kakva će stvarno biti teško je išta prognozirati. Seljaku gora ne može biti nego ova koja je upravo otišla ili se tome samo nadam. Stranica 2017. je zatvorena i treba otvoriti novu knjigu 2018. godine.

Još dan do blagdana Tri kralja odmora, a onda valja prionuti poslu.

Utorak, Siječanj 2, 2018 08:58

Godina je pri kraju. Najveći poljoprivredni poslovi su obavljeni. Mnogobrojna očekivanja, nadanja i želje izrečene početkom njenog početka raspršile su se kao balon od sapunice. Jednom riječju na kraju ove godine hrvatski agrar je na koljenima. Oranice obrasle korovima, prazne staje i sve više praznih kuća koje se prodaju u bescjenje jer njeni stanovnici ostavili su vjekovna ognjišta i sreću potražili u zemljama daleko uređenijim i organiziranijim od Lijepe naše.

Petak, Prosinac 29, 2017 19:59

Bivša kasarna bivše "jna" iznad Bokanjca uz cestu prema Ražancu i Pagu postaje kuća vina i delicija. Na 350 metara četvornih upravo se uređuje vinarija sa barik salom i prostrana kušaonica koja će imati mogućnost odjednom ugostiti više od 100 posjetitelja.

- Točit ćemo i pjenušac, kaže Mate Pestić, jedan od aktera ove, nesvakidašnje vinske priče na području Sjeverne Dalmacije.

Utorak, Prosinac 26, 2017 08:55

Poljoprivredni radovi u ovoj godini privode se kraju. Stari je običaj da se od Badnjaka do Tri Kralja ne radi u polju. Naravno treba obaviti samo najnužnije. Posljednji veći posao je kolinje. Za Božić i Novu godinu treba uživati u sviježem mesu i delicijama od svinjetine.

Stranice