Plodovi

Četvrtak, Veljača 27, 2020 14:45
 
Vrijeme naprosto mami na rad na otvorenom. Kako je sve manje ljudi koji se cjelodnevno bave poljoprivredom najviše se obavlja tijekom vikenda. Tako na primjer prošla subota bila je udarna za sadnju krumpira u Sukošanu. Freze zuje sa svih strana bolje nego muhe tijekom ljeta. 
Nije to kao nekad kada je sukošanski krumpir putovao po tržnicama velikih gradova.
 

Kilogram sjemena 30 kg krumpira

Četvrtak, Veljača 20, 2020 16:42 1

Od svih maslinarskih manifestacija jedino se na Omiškom  Povenjaku proglašavaju prvaci  među ugostiteljskim objektima koji poslužuju najbolje ekstradjevičansko maslinovo ulje. Ove godine laskava titula pripala je zadarskom Bistrou Pjat.
- Cilj  je promidžba domaćih, ekstradjevičanskih ulja u našim restoranima, kaže  Nedjeljko Fistonić, predsjednik Udruge maslinara “Paićuše” iz Piska kod Trogira koja je i glavni organizator spomenutog Povenjaka.

Četvrtak, Veljača 13, 2020 18:00
Četvrtak, Veljača 13, 2020 13:06

Kaštradina ili koštradina se proizvodi od ovčjeg ili kozjeg mesa slično kao i drugi suhomesnati proizvodi u Dalmaciji, soljenjem ili salamurenjem, dimljenjem, sušenjem i zrenjem. Najčešće se proizvodi kao polutrajni proizvod koji se može konzumirati tek nakon kuhanja, ali se produženim zrenjem određenih dijelova mesa proizvodi i kao trajni suhomesnati proizvod (npr. ovčji pršut). 

Srijeda, Veljača 12, 2020 18:52
U tijeku su pripreme za  22. izdanje Međunarodne manifestacije Dani masline  koja će se održati sredinom travnja  2020. godine u Zadru.
Subota, Veljača 8, 2020 17:45
Uvjeren sam da veljača neće iznevjeriti svoj naziv: „Veljača prevrtača.“  Započela je sa gotovo proljetnim vremenom koji su brojni iskoristili za rad na otvorenom, ali zahladnjenje praćeno olujnom burom rad na otvorenom svelo je na najnužniju mjeru. Dobra je bura jer treba pršute i pancete iznijeti iz sušare na otvoreno. 
 

Pršut na bajam ili murvu

 
Četvrtak, Veljača 6, 2020 14:43
Titulu je lakše osvojiti nego je obraniti, poznata je izreka. Zato uspjeh vinara Tomislava Glavića iz Nadina  i Vinarije Kopjar iz Peca  ima dodatnu težinu. Lani su  osvojili titule Šampiona, a isto je im je uspjelo i ove godine na upravo završenoj 28. Međunarodnoj izložbi mladih vina “Vincekovo 2020” u Ludbregu.
 

Ponosni prvaci  u “centru svijeta”

Subota, Veljača 1, 2020 14:00
Tjedan je započeo kišom i južinom, a nas je put odnio na otok Pašman. Prošlo je pet godina od tečaja o Održivoj uporabi pesticida i sada je vrijeme da se obnovi znanje. Ujedno je to prilika da se rasprave ostale aktualnosti iz poljoprivredne struke. Maslina je dominantna kultura na otoku i najviše ima pitanja vezano uz njen uzgoj.
 

Vrijeme za obnovu

 
Petak, Siječanj 31, 2020 18:46

Put od zaborava i nestajanja do reafirmacije kakav prolaze Dubrovačka Malvasija i Crljenak, od kojega je potekao amer

Nedjelja, Siječanj 26, 2020 13:15
Talijani se ponose svojom Marsalom, iz španjolske  Andaluzije na stolove širom svijeta dolazi Cherry, svi znaju za portugalski Porto i Madeiru, Cipar ljubomorno štiti svoju Komanderiju... Gotovo sve zemlje na sredozemlju imaju svoja desertna vina. Htjedoh reći imamo, a točno je da smo i mi u Dalmaciji imali  svoj Prošek, ali ga više nemamo.

Stranice