Plodovi

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Četvrtak, Ožujak 10, 2022 18:00

Iz Pakoštana nam se javio Tomislav Lacman koji je loveći ribu nakon jutarnjeg lova liganja na tunju upio ostvariti nesvakidašnji ulov koji je obradovao i njega i njegovu obitelj.

Četvrtak, Ožujak 10, 2022 17:00

U našim klimatskim uvjetima, za mjesec ožujak karakteristično je suho vrijeme praćeno burom koja nerijetko može imati i orkanske udare. Ovakvo je vrijemo poželjno kako bi se tlo prosušilo i omogućilo ulazak na poljoprivredne površine i početak provođenja važnih agrotehničkih mjera. U ovo vrijeme bi trebalo započeti s rezidbom maslina na rod, no jaki udari bure te ispodprosječno niske temperature za ožujak sprječavaju provođenje ove vrlo važne agrotehničke mjere.

Četvrtak, Ožujak 10, 2022 16:00

Nakon iznadprosječno tople veljače došao je ispodprosječno topao ožujak. Vrijeme koje nikako ne ide na ruku poljoprivrednicima, ne samo zbog obavljanja redovitih poljoprivrednih radova, već i mogućnosti oštećenja biljaka koje su započele s vegetacijom. Klimatske prilike se mijenjaju i zbog toga potrebno je promijeniti agrotehničke navike i prilagoditi se novim nastalim uvjetima.

Četvrtak, Ožujak 3, 2022 14:45

Ivicu Smolića svi poznajemo kao podvodnog ribolovca visokih etičkih kriterija što je potvrdio još jednom svojim posljednjim ulovima. I ovoga nam se puta javio s kapitalcima o kojima mnogi samo mogu sanjati.

Četvrtak, Ožujak 3, 2022 14:30

Na prijelazu smo iz veljače u ožujak, vrijeme je intenzivne rezidbe u vinogradima. Vinogradari koji imaju veće površine moraju rezidbu započeti znatno ranije kako bi zbog ograničenog broja kvalificiranih djelatnika mogli završiti rezidbu. Već dugi niz godina je veliki problem pronaći dovoljan broj stručnih djelatnika za ovaj vrlo važan agrotehnički zahvat u vinogradu koji se mora izvršiti u određeno vijeme, jer kad krene vegetacija, tada je već kasno.

Četvrtak, Ožujak 3, 2022 13:30

Gotovo svako proljeće pišemo o rezidbi maslina. Na upit brojnih maslinara odlučio sam da ponovo skrenem pažnju kada i kako rezati masline. Hladno vrijeme kakvo je ovih dana usporilo je pupanje maslina, ali meteorolozi najavljuju dolazak proljeća pa treba se pripremiti za rezidbu maslina, taj važan i odgovoran posao.

Četvrtak, Veljača 24, 2022 16:30

Iz Paga nam se javio Marino Buljanović kojem ovo nije prvo, a nadamo se ni posljednje javljanje. Naime, Marino nam se javlja samo kad ulovi nešto baš veliko.

Četvrtak, Veljača 24, 2022 16:00

Iznad prosječno toplo vrijeme ubrzalo je bubrenje pupovi na breskvama. Bura je prosušila tlo i krajnje vrijeme je da obavim zaštitu protiv bolesti kovrčavost lista pojašnjava Josip Mijac vlasnik respektabilnog nasada bresaka i nektarina u Biljanima Donjim.

Četvrtak, Veljača 24, 2022 14:48

Krajem ovog mjeseca, maslinari će krenuti u proljetnu prihranu maslina. Kada govorimo o agrotehničkoj mjeri proljetne gnojidbe, ona se prvenstveno odnosi na prihranu dušičnim gnojivima. Uvjet za provođenje iste je pravilno odrađena gnojidba u jesenskom periodu gdje je trebao biti dodan potreban fosfor i kalij. Da bi svaku godinu imali stabilan i kvalitetan prinos, potrebno je provoditi kvalitetnu i izbalansiranu gnojidbu.

Četvrtak, Veljača 17, 2022 17:30

Pažljiviji čitatelji zasigurno pamte Tonija Kršulovića koji se na ovim stranicama pojavljivao već više puta i to svaki puta s impresivnim ulovima. I ovoga je puta uspio uloviti nešto što se ne viđa baš svakoga dana.

Stranice