Prilozi

Petak, Kolovoz 28, 2020 21:10

Lijepo je vidjeti da se neke karike u lancu slažu, a upravo to je dojam nakon što je HTZ izradila novu internetsku stranicu posvećenu hrvatskom dijelu nove Mediteranske biciklističke rute EuroVelo 8, u sklopu EU projekta MEDCYCLETOUR, a koja pogađa projekt TZ Zadarske županije Zadar Bike Magic.

Petak, Kolovoz 28, 2020 21:02

Hrvatskoj su u korona krizi predviđali jedan od tri najveće pada BDP-a, zbog udjela turizma u bruto društvenom proizvodu, a corona sezona iznenadila je, jer je ispala puno bolja od očekivanja, makar naprasno prekinuta. U naprasnom prekidu ima ovdašnje krivice jer se svi slažemo da je masovna okupljanja po klubovima, na partijima, svadbama... trebalo zabraniti.

Petak, Kolovoz 21, 2020 16:00

Nakon odluka Italije odnosno Austrije da Hrvatsku stave » u crveno«, kada smo gledali stampedo njihovih gostiju put granice, zaprijetila nam je i lančana reakcija. Slovenci (nenadmašno najodaniji nam gosti) su prvi uslijedili, a u trenutku našeg razgovora sa akterima ovdašnjeg turizma, o posljedicama koje je to imalo na našem prostoru, odluka je još »visjela u zraku«, ali se napetost osjećala.

Četvrtak, Svibanj 14, 2020 17:25

Vrijeme i dalje promjenjivo s vrlo malo kiše.  Iako kiša i dođe  praćena je neverom  kao što je bilo u ponedjeljak na  dijelu Ravnih kotara. Područje  Banjevaca, Radašinovca kao i  Kožlovca pogodila je krupa.

-Upravo sam završio sa sadnjom paprike, a ono krupa sve  uništila, javlja Saša Kušen poljoprivrednik iz Kožlovca.

Četvrtak, Svibanj 14, 2020 17:15

Kad   govorimo o klimi i   klimatskim promjenama moramo  u  obzir uzeti svu kompleksnost  samog pojma klime kao  abiotskog  čimbenika. Klima  je zapravo odlučan čimbenik o kojemu može ovisiti  uzgoj poljoprivrednih kultura. Radi se o neizmjerno  složenom sustavu što potvrđuje i praćenje  klime nekog područja  koja se promatra kao prosjek 30 godišnjeg  razdoblja.

Čimbenici klime

Glavni čimbenici klime  su; toplina, oborine, svjetlo i  vjetrovi.

Utorak, Svibanj 5, 2020 17:19

Narodna mudrost kaže da žena drži tri kantuna kuće, a muž jedan. Nositelji vrlo uspješnih četiriju poljoprivrednih obiteljskih gospodarstva na otoku Pašmanu su Rozalinda Banić u Ugrniću, Ana Kuštera u Kraju, Ana Matulić u Pašmanu i Ivana Tomašević u Barotulu.

Svako od navedenih obiteljskih gospodarstva ima svoju specifičnost, ali svima je zajedničko da su u njihov rad uključeni svi članovi koji vrijedno obrađuju otočku crvenicu.

Utorak, Svibanj 5, 2020 17:09

Na nekom tečaju, upitan što je sipa  Kaljanin  je odgovorio  :  “Juarče tože. Sipa je -  sipa!”. Čudio se tako banalnom pitanju, jer normalnije bi  bilo da su ga upitali kako se i  kad sipa lovi, ili, još zanimljivije  kad su zajedno ženska i  muški, kad ljubuju, koga bi  prije ostima po kostima,  muškog ili žensku. Kaljanin bi  to na sigurno odgovorio  kao iz  rukava: Pa žensku sipu, jer ako  bi prije muškoga, ženka bi pobigla. A zaljubljeni muški stoji,  čeka…

Četvrtak, Travanj 23, 2020 15:29

Prije dva tjedna primila  sam, među inima,  poruku koja je privukla  moju pozornost. Pas,  mačka i pivac zatvoreni u  dvorištu vire kroz ogradu,  začuđeni se pitaju gdje su ljudi, gdje je nestao čovjek.

Četvrtak, Travanj 23, 2020 15:13

U ponedjeljak krenuo  slobodan odlazak s  otoka i na otoke i  trajekt za Preko krcat  kao u vrijeme turističke sezone. Treba se toliko toga obaviti  u Gradu, ali ima i poslova na  školju koji su čekali na ovaj  dan. Sadnja povrća je pred vratima pa su presadnice pomidora, paprika, balancana i  drugih ljetnica bile krcate  kašete i  borše.

Petak, Ožujak 20, 2020 22:47 2

Postoje tajne ljepote Zadarske županije za koje ne zna ni većina stanovnika, a kamo li da bi bili ponuđene turistima. Jedna takva tajna krije se u šumi na »slijepom« dijelu Zadarske županije, tamo gdje ona graniči sa Bosnom i Hercegovinom i zove se Babića jezero.

Stranice