Vir

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Utorak, Ožujak 1, 2022 15:00

Mirisalo je na neugodnu svilenkastu kišu kada je u 9.30 startao 29. međunarodni Zagrebački maraton. Listopad se bio pokazao prevrtljiv. Prvo je sijalo sunce, potom su se nad Zagrebom nagužvali tmurni oblaci, a onda je na dan maratona počela roskati kiša. Natjecatelj s brojem četiri na leđima i oznakom svog Festina Lente (Požuri polako) atletskog kluba iz Zadra na sportskoj majici, virski vikendaš Ivan Bajić, odradio je najmanje stotinjak takvih i sličnih utrka.

Ponedjeljak, Veljača 28, 2022 15:00

Tuđmanova ulica prvo se sužava stisnuta ogradama, a potom se naglo širi u dvoru ispred kojega su se još u studenomu kočoperili raspuknuti divlji šipci. Put se dalje lomi pod pravim kutom, pa vijuga zelenim bespućima uz obiteljske kuće, vikendice, okućnice u hladu drveća i uz redove maslina. Šezdeset petogodišnja Nefa Šabanović Karić i njezin šest godina stariji suprug Mehmed Karić, na ovom su mjestu na otoku Viru pronašli svoju oazu spokoja.

Subota, Veljača 26, 2022 14:26

Kuhinjski otpad, plastika, papir i kartonski otpad čine oko 80 posto ukupno stvorenog otpada, pa je njihovo odvajanje ne samo nužnost i osnovni uvjet za sprječavanje nastanka otpada, nego i ekonomska dobrobit za svakog pojedinca i obitelj. Ova jednostavna i činjenično precizna poruka bila je jedna od mnogih ekoloških poruka koje su se mogle čuti na javnoj tribini »Tehnološke mogućnosti odvojenog prikupljanja otpada« održanoj na otoku Viru.

Srijeda, Veljača 23, 2022 13:17

Diplomirani inženjer elektrotehnike, zidar, kuhar, konobar, proizvođač sokola, panceta i kobasica, lignjolovac i virski domaćin, 75-godišnji Branko Malekin, umirovljeničke dane na Viru provodi izrađujući drvene figure vodenih konjića, morskih kornjača, lignji i raznih riba.
Znao je u Švicarskoj raditi detalje na fasadama zgrada ili popravljati ostatke slikarskih radova, ponekad i fine obrade, ali tek je na Viru počeo izrađivati drvene figurice.

Ponedjeljak, Veljača 21, 2022 08:38

Komunalno poduzeće Vir održavanje u potpunosti je realiziralo lanjski plan postavljanja nove javne rasvjete na otoku. Projekt je u naseljima Biskupljača, Žitna, Laz, Kozjak, Smratina i Radnjača nastavljen u siječnju i veljači 2022.
U novu javnu rasvjetu lani je uloženo 5 milijuna kuna, a za modernizaciju i rekonstrukciju postojećih tijela javne rasvjete, u ovoj je godini predviđeno milijun kuna

Nedjelja, Veljača 20, 2022 10:09

Od srijede i četvrtka provodi se podjela rješenja za isplatu jednokratne materijalne potpore prema socijalnim kategorijama stanovništva povodom božićnih blagdana i novogodišnjih praznika, i to u pojedinačnom iznosu od 1.000 kuna.

Ponedjeljak, Veljača 14, 2022 11:56

Kako biti ekološki osviješten i zašto je to iznimno važno, na koji način pravilno razvrstavati otpad i čemu služe boje na kantama za otpad te na koji način čuvati prirodni okoliš i životni prostor? – naučili su virski mališani na edukacijskoj prezentaciji koju je u suradnji s virskim Dječjim vrtićem Smješko i komunalnim poduzećem Čistim otokom provela edukatorica Vesna Đili iz zadarske Čistoće.

Petak, Siječanj 21, 2022 11:26

Kada je polovicom rujna prošle godine na Viru ostvareno nešto više od 2,26 milijuna turističkih noćenja, otok rekorder bio je na sjajnom četvrtom mjestu u poretku najuspješnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj. Bolji od njega bili su samo nedodirljivi Rovinj s više od 3,3 milijuna noćenja te Poreč s 2,47 i Medulin s 2,27 milijuna noćenja, a na isti poredak ukazala je i konačna godišnja statistika Hrvatske turističke zajednice za 2021., objavljena u prvim siječanjskim danima ove godine.

Četvrtak, Siječanj 20, 2022 12:02

Turizam, kao glavna grana razvoja cijele Zadarske županije u prethodne dvije godine obilježen je pandemijom korona virusa. Svi su se pribojavali turističkih rezultata, ali sezona, posebno prethodna, iznenadila je cjelokupni turistički sektor. Iznenađenja je bilo i na otočnom, turističkom rekorderu, Viru, gdje je u prošloj godini zabilježeno preko dva milijuna noćenja. Impresivna je to brojka za općinu, koja je desetljećima ranije bila sinonim za građevinski nered i nemar.

Petak, Siječanj 7, 2022 13:28

Osjećaj je sjajan, lijepo je to priznanje. Drago mi je što je prepoznat trud koji ulažem u svoj posao i profesiju koju volim. Naravno, ponosna je i cijela kuharska ekipa s kojom radim u restoranu Bruschetta. Svima nam je drago, govori Dario Kapović, poznati i iskusni 46-godišnji virski chef sa zadarskom adresom kojemu je nedavno uručena nagrada Nasmiješeno sunce za najboljeg kuhara u Zadru u 2021.

Stranice