Zabava

Četvrtak, Siječanj 9, 2020 19:00

Prije nekoliko godina u Bruselju je održana tradicionalna NATO-izložba na kojoj se zemlje članice tog vojnog saveza predstavljaju sa svojim autohtonim suvenirima i kulinarskim proizvodima, a prihod od prodaje ide u humanitarne svrhe. Na manifestaciji je nastupilo i hrvatsko predstavništvo koje je izložilo šestinske kišobrane i licitarska srca, kao i gastro stol s različitim specijalitetima i poslasticama.

Utorak, Siječanj 7, 2020 18:00

Jedno od područja kojim astrologija, uz sposobnost predviđanja budućnosti, najviše plijeni čovjekovu pozornost tisućljećima su i međusobni odnosi između dvoje ljudi, njihovo slaganje i međusobno upotpunjavanje, kao i procjena ima li nade i mogućnosti da se neka veza uopće započne. Grana astrologije koja se time bavi zove se sinastrija i razvijala se usporedno s mundanom astrologijom i astromedicinom čime čini temeljni izvor ovoga drevnoga znanja.

Ponedjeljak, Siječanj 6, 2020 18:15

 

Nedjelja, Siječanj 5, 2020 16:30

Godine 1241. potukli su Mongoli mađarsku vojsku na rijeki Šaju i prodrli u Ugarsko-hrvatsko kraljevstvo. Kralj Bela IV skonio se najprije kod austrijskog vojvode, a potom u okolici Zagreba. Obitelj je, međutim, poslao u Dalmaciju pa su mu se žena, kraljica Marija Laskari i djeca smjestili u tvrđavi Klis zajedno s više žena i potomaka mađarskih plemića koji su pali u borbi s Tatarima.

Subota, Siječanj 4, 2020 16:30

Steampunk glasi naziv novog likovnog umjetničkog pravca koji već ima nekoliko svojih istaknutih predstavnika u više europskih zemalja. Nitko nije pretjerano poznat, no ipak se kao najistaknutijeg može navesti bjeloruskog slikara s njemačkom adresom Vadima Voitehoviča.
Njegove scene kritika opisuje kao spoj viktorijanske estetike sa svjetovima Julesa Vernea i H. G. Wellsa.

Četvrtak, Siječanj 2, 2020 17:15

U vrhunskom raspoloženju Virani su dočekali Novu godinu i tako obilježili prve minute i sate 2020. godine. U društvu prve zvijezde sinoćnje večeri Lidije Bašić, načelnika Općine Vir Kristijana Kapovića, predsjednika Općinskog vijeća Općine Vir Rajka Radovića i cjelokupnog općinskog sustava – njegovih direktora i djelatnika – uz odbrojavanje sa šampanjcem na Trgu svetoga Jure nazdravljalo se protekloj godini i nadolazećem desetljeću.

Utorak, Prosinac 31, 2019 11:15

Najluđu noć u godini velik broj Zadrana dočekat će na razne načine - neki će je provesti u disco klubovima, drugi na nekom od koncerata na otvorenom, a treći u toplini svojih domova, u uskom krugu prijatelja ili obitleji. Provjerili smo s brojnim Zadranima iz javnog života kako oni planiraju provesti novogodišnju noć te gdje će i s kim biti večeras kada sat otkuca 12 i označi kraj ove godine.

Nedjelja, Prosinac 22, 2019 16:30

Danas, u 5 sati i 18 minuta, zbilo se nešto što možemo riječima opisati na više načina. Može se kazati da se odigrava zimski solsticij, suncostaj ili kratkodnevnica, da počinje kalendarska zima, da Sunce ulazi u jarca, da dani postaju duži, da je Svjetlo u širenju,....Sve to skupa govori nam da je riječ o značajnom datumu koji se oduvijek obilježavao i to širom svijeta i u svim kulturama.

Nedjelja, Prosinac 8, 2019 15:45

U javnosti, kako hrvatskoj, tako i onoj mnogih drugih zemalja, nisu rijetke rasprave o broju i opravdanosti blagdana i inih neradnih dana kroz godinu. O karakteru i značenju istih, pak, obično se ne zna previše, tim više što je običaj obilježavanja nekoga datuma stariji iako u Hrvatskoj, doduše, nismo mogli baš jednostavno odrediti niti dan vlastite državnosti.

Četvrtak, Prosinac 5, 2019 16:56

Od prije nekoliko dana Jupiter je ušao u znak jarca u kojem će boraviti idućih godinu dana. Jupitera se u astrologiji uobičajeno naziva planetom "sreće i sudbine". Astronomski djeluje kao svijet za sebe s dvanaest satelita, jakom gravitcijom i jatima Trojanaca koji ga prate sa strana. Od Sunca je udaljen kojih 780 milijuna kilometara, a obilazi ga u periodu od 12 godina, tako da se u svakom znaku zadrži po prilici jednu godinu.

Stranice