Zadar

Četvrtak, Listopad 17, 2019 15:04

Čak 40 izlagača iz Zadarske županije, ali i Hrvatske okupilo se i izlaže na ovogodišnjim 14. po redu "Našim malim guštima", izložbi hrane, pića, delikatesa i suvenira, a koji se održavaju na Trgu Petra Zoranića. Ove godine "Naši mali gušti", koje organizira Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Zadar održava se od 17. do 19. listopada, što je mnogo ranije nego prijašnjih godina.

Četvrtak, Listopad 17, 2019 14:45

U zadnjih 50 godina izgubljeno je 70 posto humusa na planeti Zemlji. Tlo je kiselo, žedno i jalovo. U zadnjih 40 godina nestalo je 80 posto kukaca u prašumama. Trenutno se bilježi gubitak zemljišta na planeti čak 30 do 35 puta veći od povijesnog rekorda, a svjetske bi zalihe hrane trebalo povećati za 70 posto kako bi se nahranilo čovječanstvo koje će do 2050. brojati 9 milijardi ljudi.

Četvrtak, Listopad 17, 2019 14:18

U crkvi sv. Dominika jutros je počeo My Smart City hackathon za početne i napredne skupine. Kako doznajemo, sudjeluje 9 početničkih i 3 napredna tima koji imaju zadatak da u 24 sata pokušaju kreirati ideje i softverska rješenja koja će odgovoriti na pitanja kako razviti i pospješiti turizam te ga učiniti održivim. Ideje moraju biti ostvarene u roku od 24 sata, tj. do petka u 10 sati nakon čega će ih programeri predstaviti pred žirijem koji će kasnije izabrati pobjednika.

Četvrtak, Listopad 17, 2019 13:59

U organizaciji Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije jutros je na Narodnom trgu organizirana javnozdravstvena akcija kojom su građanima prezentirani postupci reanimacije i ukazana važnost brzog i pravilnog postupka oživljavanja. Akcija je održana povodom Svjetskog dana oživljavanja koja je nastala iz inicijative Europskog vijeća za reanimatologiju (ERC-European Resuscitation Council), a koja se od 2013. godine obilježava 16. listopada kao Europski dan oživljavanja srca.

Četvrtak, Listopad 17, 2019 10:33

Prije nekoliko dana inspektori Državnog inspektorata uhvatili su dvoje turističkih vodiča iz Kine te jednog iz Hrvatske koji su bez licence i dozvole vodili turiste po gradu.
Zadarski turistički vodiči okupljeni u Udruzi turističkih vodiča Donat već dugi niz godina upozoravaju na brojne vodiče koji nelegalno, odnosno bez licenci, vode turiste po gradu.

Četvrtak, Listopad 17, 2019 10:28

U parkiću u uvali Jazine jučer je osvanuo četverostrani ulični sat na čijem vrhu je i digitalni displej koji pokazuje temperaturu i datum. Riječ je o projektu kojega provodi Upravni odjel za komunalne djelatnosti i u sklopu kojeg će se ovakvi satovi postaviti i na ostalim frekventnim točkama u mjesnim odborima.

Četvrtak, Listopad 17, 2019 10:25

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek imenovala je Antu Gverića novim/starim ravnateljem Državnog arhiva u Zadru. Treći je to mandat koji mu se povjerava, što ujedno znači i dobre rezultate ostvarene u prethodnom razdoblju.

Četvrtak, Listopad 17, 2019 10:18

Povodom druge My Smart City Zadar 2019 konferencije i hackathona koji će se održati 17. i 18. listopada od 10 ujutro danas do petka do 10 ujutro u Zadru u Kazalištu lutaka i crkvi sv. Dominika, jučer se na konferenciji za medije govorilo o sadržaju ovog projekta koji ima za cilj okupiti što veći broj mladih ljudi, koji se na konferenciju mogu prijaviti besplatno uz prethodnu online prijavu.

Srijeda, Listopad 16, 2019 15:20

Nastava je počela prije točno jedan mjesec i sedam dana, a knjige za prvaše i petaše u Osnovnu školu Šimuna Kožičića Benje stigle su tek danas. Pojedini udžbenici su nedostajali i u drugim razredima. Šest paleta udžbenika i radnih bilježnica jutros je dostavljeno u ovu školu, a kako je rekao ravnatelj Dražen Adžić, bit će potrebno dan-dva volonterskog rada učitelja škole da se sve to razdvoji, sortira, pečatira, potpiše...

Srijeda, Listopad 16, 2019 11:26

Obnova crkvice sv. Stošije na Puntamici u fazi je odabira izvođača, a kako bi spriječili daljnju devastaciju Puntamičani su u međuvremenu odlučili sami nešto poduzeti. Organizirali su radne akcije kako bi očistili crkvicu od korijenja biljaka koje se uvuklo u zidove te prijeti daljnjim propadanjem i pažljivo su uredili i sav okoliš.

Stranice