Županija

Utorak, Studeni 12, 2019 12:45

U posljednjem broju Glasnika Sveučilišta u Zadru Lanterna izv. prof. dr. sc. Dario Vujević predstavio je istraživanja u špilji Vlakno na Dugom otoku te na nekropoli iz rimskoga doba u Nadinu. Ovaj projekt koji financira Zaklada za znanost vodi doc. dr. sc. Martina Čelhar, a Vujević sa studentima provodi studentsku praksu. Na nadinskoj Gradini u kontinuitetu se živjelo barem od 8.

Nedjelja, Studeni 10, 2019 11:00 1

Općine i mjesta Zadarske županije sve su popularnija turistička odredišta na globalnoj karti suvremenih nomada.

Srijeda, Studeni 6, 2019 12:00 1

Niz kapitalnih i infrastrukturnih projekata, najvećim dijelom financiranim iz EU fondova te mjere za poticanje poduzetnika i obrtnika, u nekim su gradovima znatno utjecale na porast zaposlenosti. Grade se projekti od obnovljivih izvora energije, poduzetničkih inkubatora, energetski se obnavljaju zgrade, povećavaju se poticaji za poduzetnike, sredstva za samozapošljavanje.

Ponedjeljak, Studeni 4, 2019 14:15 1

Upravno vijeće Županijske lučke uprave Zadar je nakon četiri godine priprema raspisalo javni natječaj za koncesiju na 29 godina za izgradnju nove i rekonstrukciju postojeće lučke infrastrukture te za obavljanje lučkih i ostalih gospodarskih djelatnosti na dijelu lučkog područja luke otvorene za javni promet lokalnog značaja Sv.

Nedjelja, Studeni 3, 2019 20:30

Protekli produženi vikend za blagdan Svih svetih i na Dušni dan ili Dan svih vjernih mrtvih, tisuće i tisuće građana na svim gradskim i mjesnim grobljima pohodile su vječna počivališta svojih najmilijih.

Četvrtak, Listopad 31, 2019 11:33

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić pohodio je ovih dana Župu sv. Petra i Pavla na otoku Sestrunju u pratnji poslužitelja Župe Sestrunj dr. don Zdenka Dundovića i svog tajnika don Damira Šehića. Nadbiskup je predvodio svečano misno slavlje na 30. nedjelju kroz godinu u crkvi Gospe od Zdravlja koja se nalazi u središtu mjesta na otoku gdje se služe mise tijekom godine, jer se ta crkva nalazi u blizini kuća župljana uglavnom starije populacije, a župna crkva sv.

Srijeda, Listopad 30, 2019 16:52

Učenici osnovne škole »Petar Zoranić« Nin i područne škole u Zatonu posadili su u ponedjeljak sadnice drveća u dvorištima svojih škola i na taj se način uključili u akciju Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj.
Osim sadnica drveća topole i mele, posadili su i sadnice niskog raslinja i to ružmarin, lavandu i oleandar te razno ukrasno bilje, a sve sa željom da potaknu odgovorniji odnos prema prirodi.

Utorak, Listopad 29, 2019 10:16 2

Roktanje svinja u vrtovima i uokolo kuća za mještane Rivnja postaju uobičajeni noćni zvukovi, kao i brojne izrovane rupe koje ova divljač ostavlja iza sebe po okućnicama malobrojnih stanovnika ovog otoka.
Nakon što stanovnici Sestrunja već godinama muku muče s divljim svinjama, koje su prije nekoliko godina bez ikakvog korisnog razloga naseljene na ovaj otok na kojemu nikad ranije nisu obitavale, isti problem sve je izraženiji i na susjednom Rivnju.

Ponedjeljak, Listopad 28, 2019 14:59

Veliki međunarodni uspjeh KUD-a Branimir iz Benkovca, na 7. tradicionalnom Susretu čuvara hrvatske etno baštine u Filderstadtu kraj Stuttgarta, na kojem se okupilo 15 folklornih društava iz domovine i iseljeništva. Benkovčani su osvojili prvu nagradu publike, a mlada i lijepa folklorašica Marta Rogić titulu prve pratilje u izboru "Najljepše djevojke u narodnoj nošnji", te ime Benkovca poslali u svijet.

Ponedjeljak, Listopad 28, 2019 11:33

Dane kolektivne sadnje drveća pod nazivom »Zasadi drvo, ne budi panj« prepoznali su i u Privlaci i pridružili se akciji koja je zahvatila cijelu Hrvatsku.

Stranice