Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

BILLIE JEAN KING CUP

Ana Konjuh prvi puta izgubila od Niemeier, Njemačka opet preuzela vodstvo

Autor: Hina

12.11.2022. 16:35
Ana Konjuh prvi puta izgubila od Niemeier, Njemačka opet preuzela vodstvo

Foto: Vedran Karuza



Jule Niemeier svladala je Anu Konjuh sa 6-2, 6-1 u prvom dvoboju završnog dana meča doigravanja u Billie Jean King Cupu koji se održava u riječkoj dvorani Zamet, čime je Njemačka povela sa 2-1 protiv Hrvatske i jedan joj bod nedostaje za ukupnu pobjedu.


Hrvatska izbornica Iva Majoli odlučila je zamijeniti ozlijeđenu Petru Martić nakon jučerašnjeg poraza od Eve Lys i dala je priliku Ani Konjuh koja je u ovaj meč ušla s prednošću od 2-0 u međusobnim dvobojima protiv 23-godišnje Jule Niemeier.


No, pokazalo se da ta prednost nije imala veliku težinu, baš kao što je to bio slučaj i dan prije u slučaju Petre Marčinko, koja je svladala upravo Niemeier, iako je Njemica u prethodna dva dvoboja sa 16-godišnjom Zagrepčankom bila bolja.




Konačan rezultat dvoboja, ipak ne odaje pravu sliku onoga što se događalo na terenu. Naime, u četiri od pet gemova u kojima je izgubila servis, Konjuh je imala barem jednu gem-loptu.


Tako je u prvom setu kod zaostatka 1-2 izgubila servis nakon što je imala 40-15, a onda je u sljedećem gemu propustila 0-40. Konjujh je izgubila servis još dvaput u prvom setu. U šestom gemu je imala jednu prednost, a u osmom gemu je nakon 40-15 opet izgubila četiri poena zaredom.


Prilično slično je 24-godišnja Dubrovčanka izgubila i drugi set. U trećem gemu je propustila dvije prilike za ‘break’ (30-40 i prednost), da bi nakon propuštene prednosti u sljedećem gemu po četvrti put u meču izgubila servis.


To je bio prijelomni trenutak, jer je nakon toga Niemeier nanizala još tri gema za svoju prvu pobjedu protiv Ane Konjuh, do koje je stigla za 81 minutu.


Samo 44% pogođenih prvih servisa hrvatske reprezentativke omogućilo je Njemici da bude agresivna na reternu i drži Konjuh pod stalnim pritiskom. S druge strane, Niemeier je imala visokih 71% pogođenih prvih servisa.


Unatoč svemu, Konjuh je dolazila do prilika za osvajanje gemova, ali je Niemeier bolja odigravala ključne poene. S manje pogrešaka (29-31) i više izravnih poena (15-5), Niemeier je zasluženo došla do pobjede te dovela Njemačku na bod od ukupnog trijumfa i plasmana u kvalifikacije za finalni turnir Billie Jean King Cupa 2023.


Hrvatsku će do izjednačenja i odluke u meču parova pokušati dovesti 16-godišnja Petra Marčinko, koja će igrati protiv 20-godišnje Eve Lys.