Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Predvodio Zadar do senzacije

Antonio Jordano: Potvrdili smo da je nekad moguće i s malo napraviti puno

Autor:

10.11.2022. 10:37
Antonio Jordano: Potvrdili smo da je nekad moguće i s malo napraviti puno

Foto: ABA LIGA



Iako su košarkaši Zadra novu sezonu otvorili u pobjedničkom ritmu i pritom ostvarili devet pobjeda u 12 utakmica, nijedna od tih devet pobjeda nije zaintrigirala navijački puk i svekoliku javnost kao što je jubilarna deseta uspješnica ostvarena u ponedjeljak usred Beograda. Istina, ne pobjeđuje se silna Crvena zvezda svaki dan, pa ni svaku godinu niti čak desetljeće, potvrdit će to i podatak da je »skalp« u dvorani Ace Nikolića raritetna pojava koja se zadnji put Zadranima dogodila daleke 2010. godine, pa je sukladno tome i morao poput atomske bombe odjeknuti pobjednički marš Jusupovih trupa na parketu Zvezdaša. No, ako se uzme u obzir surova činjenica da je novokomponiranoj niskobudžetnoj postavi Zadra pred sezonu prognozirano taloženje po dnu regionalne lige i osrednjost u hrvatskom prvenstvu sav taj više nego odlično odrađen posao dobio je još i veću dimenziju rušenjem euroligaša u njegovom dvorištu.


Timska pobjeda


Pored svega navedenog, ne treba smetnuti s uma da je Jusup u beogradsku bitku pod koševima ušao s velikim hendikepom, jer nije mogao računati na svog najboljeg igrača Luku Božića pa je bremeniti teret pao na leđa tek osmorice raspoloživih igrača među kojima se zvijezdom vodiljom pokazao čovjek s najduljim stažom na Višnjiku, Antonio Jordano. Riječki snajper kako mu znaju tepati navijači jedini je preživjeli iz šampionske momčadi Veljka Mršića koja se okrunila dvostrukim naslovom u sezoni 2020./21., a baš je Jordano bio igrač odluke u majstorici finala HT Premijer lige protiv Splita na Višnjiku, ubacivši 22 koša uz šut za tri 7-10. I trebalo je čekati godinu i pol da se nešto slično dogodi, a Jordano da je mogao birati ne bi mogao bolje pogoditi tajming. Na terenu najtežeg mogućeg protivnika pokazao se u svom najboljem izdanju s postignuta 23 koša uz šut za tri 6-12.


– Svaku utakmicu idemo na pobjedu, bez obzira na protivnika. Bili smo svjesni činjenice da igramo protiv daleko skuplje momčadi i euroligaša, no isto tako smo znali da trebamo dati sve od sebe i ako nam se pruži nekakva prilika za pobjedom da je onda i moramo znati iskoristiti. Ušli smo u utakmicu malo labavo, primili smo tih par trica, ali kad smo se kasnije oslobodili, krenula je voda na naš mlin. Pogađali smo, stajali smo dobro u obrani, počela je naša prednost rasti i uvidjeli smo da se možemo nositi s njima. Nije bila stvar u tome što smo tada imali 15 plusa, već smo shvatili da smo konkurentni u duelima i da im možemo parirati na parketu. I trener nam je stalno ponavljao da moramo nastaviti igrati svoju igru i da ne smijemo čuvati rezultat te smo se tog plana i držali. Bilo je naravno pitanje vremena kad će se oni dovući do egala, znali smo da nas u drugom poluvremenu čeka »lupanje« kao što smo računali da će im sudački kriterij biti saveznik, no iznenađujuće smo se dobro postavili u toj završnici i izdržali sve Zvezdine pokušaje – opisao je Jordano razvoj situacije na parketu C. zvezde gdje se ne bi stiglo do senzacionalnog trijumfa da nije Jusupova momčad imala ono što nije imao domaćin. Homogenost kolektiva često nadoknadi individualne nedostatke i donese prevagu iako je razlika u kvaliteti, ali i u kvantiteti rostera Zadra i Zvezde ogromna.




– Bila je to potpuno zaslužena pobjeda, ali rekao bih da je prije svega bila prava timska pobjeda. Inače nas, još od priprema, krasi odlična atmosfera u svlačionici, baš smo se našli i povezali, pa kad i izgubimo tu smo jedan za drugoga, ne predbacujemo si ništa, bodrimo se i možda će zvučati kao neki klišej, ali uistinu smo dobra klapa, a kada je tako onda se to vidi i na terenu, pa i protiv puno snažnijeg protivnika.


Zadarska euforija


Zadar kao poznatu uzavrelu košarkašku sredinu često nakon ovakvih velikih pobjeda svojih košarkaša zna u ekspresnom roku zahvatiti euforično stanje, pa se nakon senzacije u Beogradu naširoko počeo najavljivati navijački pohod na Krešin dom druge subote kada će u 7. kolu ABA lige gostovati podgorička Budućnost.


– Bilo bi lijepo da se napuni do vrha Krešina dvorana. Očekivali smo da će i protiv Splita biti malo više ljudi, ali dobro, nadamo se da će u narednim domaćim utakmicama ljudi prepoznati da nam je potrebna još i masovnija podrška. Zapravo, ne sumnjam da će se to na tribinama primijetiti već protiv Gorice, a posebno protiv Budućnosti.


Pogled na ljestvicu ABA i HT Premijer lige i više je nego ugodan za navijače kluba, jer njihov Zadar nije dugo bio tako učinkovit na otvaranju sezone. Takav rasplet ovog ljeta pak nisu očekivali ni oni najoptimističniji navijači, pa se postavlja logičko pitanje u čemu je to razlika između Zadra iz prošle sezone pa i pretprošle kada su rosteri bili mnogostruko skuplji i s više »mesa«. Za traženje odgovora na to mistično pitanje nema meritornijeg od Jordana koji je jedini bio i pod Mršićem, Perinčićem, Anzulovićem, Helbichom i danas Jusupom.


– Prije sezone se po medijima i kuloarima moglo samo čuti da je ova momčad bez veze i da će se jedva izboriti za opstanak u ABA ligi. Možemo pričati o tome da, gledajući po imenima, nemamo neke zvijezde u sastavu ili da je netko ne znam kakav igrač na papiru, ali mislim da nas je trener jako dobro pripremio i posložio na terenu. Također, dao nam je određenu slobodu u igri bez obzira na neke pogreške i stvarno nam je gušt igrati ove sezone, bez uvrede prema mojim prijašnjim trenerima u Zadru. Bilo je sve u redu i pretprošle i prošle sezone, no ove je izraženija homogenost u svlačionici, ali i izvan nje. U momčadskom sportu je to najbitnije i hvala Bogu to nas posebno krasi ove sezone, pa čak i kad nas loše ide.


Primjetno je da se momčad ne samo »kliknula« između sebe, već je isti slučaj i na relaciji igrači – trener. Jusup djeluje barem zasad kao dirigentski virtuoz pred dobro uštimanim orkestrom. Uspio je vješto zamaskirati individualne nedostatke igrača, a istaknuti njihove jače strane. Na vašem primjeru to se odnosi u smislu gotovo otvorene licence za šutiranje, što je zasigurno najveća želja svakog šutera u košarci.


– Moram istaknuti da mi je i Veljko Mršić isto davao veliku šutersku slobodu. Tako je i sada. Jusup zna da mi je šut najjače oružje, nekome je nešto drugo, no trener savršeno dobro prepoznaje naše prednosti i daje nam upravo u tome najveću slobodu na terenu. Nekad kad se pretjera će izvaditi igrača iz igre i udijeliti mu packu, ali neće igrača »ubiti i pokopati«, već će ga dignuti. To je također nešto što donosi opuštenost kod igrača i time se definitivno podiže i sama učinkovitost na terenu.


Raniji početak priprema


Pogled unatrag na učinjeno dosad u prvoj trećini sezone ukazuje da ste napravili veliki posao, a poznato je da ste na ljeto bili unaprijed otpisani kao škart ekipa. Vjerojatno je ta jedna žargonski kazano »underdog« pozicija potakla cijelu momčad da se pokaže u suprotnom svjetlu.


– Otkad sam u Zadru, evo već preko dvije godine, uvijek je ta priča prije ulaska u sezonu kako ćemo se boriti za opstanak u regionalnoj ligi, kako se nema dovoljno novaca i svega ostalog. U jednu ruku to je i istina jer veći dio abaligaša ima puno jače budžete i teško se boriti protiv takvih sastava, međutim nekada je moguće i s malo napraviti puno. Mislim da smo ove sezone na pravom putu da dokažemo da je tako nešto moguće, jer smo od ljeta tj. od početka priprema u koje smo krenuli puno prije ostalih klubova napravili najveći posao. To smo već shvatili na snažnom pripremnom turniru u Francuskoj, i tada smo jedan drugom rekli u svlačionici da možemo parirati gotovo svima u ligi, ali pod uvjetom da uvijek budemo na sto posto i da se držimo zajedno. Krenula je sezona odlično, možda nismo toliko očekivali, ali nećemo se sada žaliti, nego ćemo nastaviti jako raditi i stremiti da se pozitivni rezultati nastave. U svakom slučaju još je puno posla pred nama.


Koliko vam je u tom smislu dobrodošla nastala stanka zbog nastupa reprezentacije. Taman ste se našli u najvećem zamahu, a s druge strane treba i malo odmoriti te pregrupirati redove.


– Sigurno će nam dobro doći ova pauza, odmorit ćemo se, ali i odraditi jače treninge. Tako mislim da će nam ovih deset dana bez utakmica više pomoći, nego odmoći. Malo ćemo se osvježiti, a i Luka će nam se vratiti tako da možemo napunjeni i kompletni dočekati nove izazove – zaključio je Jordano.