Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Konferencijska liga

AZ Alkmaar izbacio Lazio iz Europe, West Ham uvjerljiv u Londonu

16.03.2023. 23:29
AZ Alkmaar izbacio Lazio iz Europe, West Ham uvjerljiv u Londonu

Foto: Foto REUTERS

AZ je u obje utakmice sa 2-1 porazio rimski Lazio koji je postao prvi talijanski klub koji je ove sezone ispao iz Europe



ZAGREB Nakon Genta, Fiorentine i Lecha Poznanja, plasman u četvrtfinale Konferencijske lige izborili su i AZ Alkmaar, Basel, West Ham, Nica i Anderlecht.


AZ je u obje utakmice sa 2-1 porazio rimski Lazio koji je postao prvi talijanski klub koji je ove sezone ispao iz Europe. Inter, Milan i Napoli su izborili četvrtfinale Lige prvaka, Roma i Juventus su ušli u četvrtfinale Europske lige, a Fiorentina u četvrtfinale Konferencijske lige. Jedini je ispao Lazio.


Lazio je, baš kao i u prvom susretu, poveo, za 1-0 je zabio Felipe Anderson u 21. minuti, no AZ je u nastavku susreta okrenuo rezultat golovima Jespera Karlsson (28) i Vangelisa Pavlidisa (62). Domaći igrači su još tri puta gađali okvir gola Tijjani Reijnders u 56. i 74. minuti, a Jens Odgaard u 64. minuti. Toma Bašić je za goste igrao cijeli susret.




Basel je preskočio Slovan iz Bratislave sa 4-1 izvođenjem jedanaesterca nakon što su obje utakmice završile 2-2. Švicarci su do slavlja stigli nakon velike drame premda su nakon 17 minuta gubili 0-2.


Prva utakmica u Baselu je završila 2-2, a slovački sastav je pred svojim navijačima poveo 2-0 golovima Malika Abubakarija (11) i Jurja Kucke (17). Švicarci su smanjili u 53. minuti golom Riccarda Calafiorija, a kada se već činilo kako će Slovan proći dalje, Zeki Amdouni je u trećoj minuti nadoknade zabio za 2-2.


Švicarski napadač je opalio sa 20-tak metara pogodivši za produžetak. Veliki dio krivice za pogodak snosi i slovački vratar Adrian Chovan koji je loše reagirao. Kako tijekom produžetaka nije bilo golova, pitanje pobjednika je razriješeno izvođenjem jedanaesteraca. Junak je postao vratar Basela Marwin Hitz obranivši udarce Jurja Kucke i Tigrana Barseghjana.


Anderlecht je na gostovanju pobijedio Villarreal sa 1-0 nakon što je prvi susret završio 1-1. Pogodak za prolaz belgijskog sastava zabio je Islam Slimani u 73. minuti.


West Ham je bio uvjerljiv u Londonu protiv AEK Larnake slavivši sa 4-0 nakon 2-0 iz prve utakmice. Gianluca Scamacca (20), Jarrod Bowen (47, 49) i Divin Mubama (65) zabili su za domaćine. Za AEK je do 66. minute igrao Marin Jakoliš.