Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Motociklizam

Bagnaia prvi Talijan koji je postao svjetski prvak u Moto GP-u nakon Rossija

Autor: Hina

06.11.2022. 16:01
Bagnaia prvi Talijan koji je postao svjetski prvak u Moto GP-u nakon Rossija

Foto: Francesco Bagnaia/Foto REUTERS

Svjetski prvak iz 2021. Fabio Quartarara (Yamaha) je za osvajanje naslova morao je pobijediti no danas je bio četvrti što mu nije bilo dovoljno



VALENCIA Francesco Bagnaia postao je u nedjelju, nakon VN Valencije, prvi Talijan koji je osvojio naslov svjetskog prvaka u Moto GP-u nakon legende Valentina Rossija 2009., a također je i postao prvi Ducatijev vozač koji se okitio naslovom prvaka od 2007. i Australca Caseyja Stonera.


Na VN Valencije, posljednje utrke sezone koja je vožena u nedjelju, slavio je Španjolac Alex Rins (Suzuki), dok je Bagnaia bio deveti. Svjetski prvak iz 2021. Fabio Quartarara (Yamaha) je za osvajanje naslova morao je pobijediti no danas je bio četvrti  što mu nije bilo dovoljno. Južnoafikanac Brad Binder (KTM) bio je danas drugi, a Španjolac Jorge Martin (Ducati-Pramac) treći


U klasi moto2 naslov je osvojio Španjolac Augusto Fernandez (Kalex) nakon što je danas u Valenciji bio drugi. Posljednju utrku sezone dobio je njegov sunarodnjak Pedro Acosta (Kalex).




Fernandez je uoči starta utrke u Španjolskoj imao 9,5 bodova prednosti ispred Japanca Ai Ogure, ali on nije završio utrku i tako je ostao bez šanse za naslov 2022. Treći danas bio je Talijan Toni Arbolino (Kalex).


U konačnom poretku sezone 2022. Fernandez je slavio s 271,5 bodova, Ogura (Kalex) završio je s 242, a treći je bio Španjolac Aron Canet (Kalex) s 200.