Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SP u Kataru

Bivši legendarni igrač Rijeke zabio je Argentini prije šest godina: "Očekujem opasniju Hrvatsku nego protiv Brazila"

Autor: Denis Frančisković

13.12.2022. 06:44
Bivši legendarni igrač Rijeke zabio je Argentini prije šest godina:

Foto: Anas Sharbini/Foto REUTERS

Mislim da će veći pritisak biti na Argentini, oni na ovo polufinale gledaju s puno više imperativa. Ovo je zadnja šansa ovoj generaciji i Messiju. Očekujem opet naš vezni red na visini i vjerujem da imamo plan kako proći dalje - kaže Sharbini



RIJEKA  Sudar Hrvatske i Argentine pomalo se pretvara u svjetski nogometni klasik, a posebno je svakako odjeknula pobjeda Vatrenih u Rusiji (3:0) 2018. godine. Hrvatska je tada otišla do srebra, a 1998. u Francuskoj do bronce unatoč porazu od Gaučosa u skupini (0:1). U jednoj od triju prijateljskih utakmica zaigrao je i Anas Sharbini, bivši igrač Rijeke, zabio je čak prvi pogodak u Londonu u minimalnom porazu (1:2).


Anas ovih zimskih dana uživa u izvedbama Kockastih pod vodstvom Zlatka Dalića, koji ga je svojevremeno »bacio u vatru« na Kantridi kao mladog igrača. Pritom je pun hvale za ovo što drugi put zaredom radi najbolja hrvatska vrsta.


– Mogu reći samo svaka im čast. To je čudo. A kako i sami igrači ističu, momčad djeluje kao jedna obitelj, što je posebno važno na ovakvim natjecanjima – kaže Anas. – Djeluju mi jako povezano i blisko, a to prenose i na travnjak. I to im se vraća. Baš sam pročitao intervju Modrića za španjolske medije i baš sam i ja na tragu takvog razmišljanja. Usporedio je našu reprezentaciju s Realom, djeluju nekako slično u posljednje vrijeme i uvijek igraju do kraja, ne odustaju. Baš mi se svidjela ta usporedba.




Kao i mnoge objektivne pratitelje SP-a, i Anasa je iznenadilo izbacivanje peterostrukog svjetskog prvaka.


– Moram priznati da me je iznenadilo što smo eliminirali Brazil. Naravno, ugodno. Brazil je nekako figurirao kao prvi favorit prvenstva i mora se priznati da su po pojedinačnoj kvaliteti jači od nas. No, Hrvatska je igrala kao momčad, dala maksimum i bila jako kompaktna.


Sve otvoreno


Sharbini ne bi volio nikog posebno izdvajati na putu pohoda Hrvatske po novo svjetsko odličje. Momčad je po njemu bila na prvom mjestu.


– Pa svaku utakmicu bi iskočio netko drugi, iako je momčad uvijek bila najvažnija. Kramarić je bio primjerice sjajan protiv Kanade, Livaković protiv Japana i Brazila. Hrvatska je jaka zbog tog zajedništva, ali tu je i kvaliteta. Plasirati se dvaput zaredom u polufinale SP-a nikako ne može biti slučajno. Gvardiol – Lovren? Za Lovrena već znamo kako igra, ali i Gvardiol je kao mlad već sada klasa. Sad su jako dobri bili Juranović i Sosa. Malo je bilo kritike prema napadu, ali teško je očekivati baš napadačku igru protiv Brazila kada je većina protivnika protiv njih osuđena na branjenje. To ne mogu očekivati ni Španjolska niti Njemačka.


Argentina i Leo Messi na putu su drugog finala i ostvarenja hrvatskih snova.


– Negdje sam pročitao da su Argentinci do Saudijske Arabije bili bez poraza gotovo četrdeset utakmica. Jako su dobri, u rangu Brazila. Uz Messija imaju i niz sjajnih pojedinaca, ali opet je sve otvoreno. Možda će oni dominirati, moglo bi biti slično kao protiv Brazila, ali s jednom našom prednošću više, odnosno puno više samopouzdanja. Zbog toga očekujem opasniju Hrvatsku nego protiv Brazila.


Puno agresivniji


Ključnim zadatkom smatra se zaustavljanje Messija. Argentinski čarobnjak na zalasku je reprezentativne karijere, koju želi okruniti svjetskim naslovom.


– Svi znamo da Argentina s Messijem i bez njega nije ista. Ne znam koji recept će naši primijeniti za njegovo zaustavljanje, ali da se mene pita, ja bih ipak išao na striktno pokrivanje. S druge strane Argentinci su dosta agresivni, ali normalno da su i ranjivi. Vjerujem da će ih stručni stožer dobro analizirati i ono najvažnije – da će pasti. Puno agresivniji pa i prljaviji nogomet od Brazila? Istina, blizu su igrača, naoštreni su i puno im je prekršaja na rubu kartona. Brazil je drugačiji tip momčadi, voli igrati. A Argentinci igraju i s loptom i bez nje. No, optimist sam, imamo pravo vjerovati, kad smo prošli Brazil, zašto ne bismo Argentinu.


Sharbini je u Londonu zabio Argentini, Hrvatska je rano povela (11’), a golove za Plavo-bijele postigli su potom Ansaldi (49’) i Messi (57’) iz jedanaesterca.


– Sjećam se naravno te utakmice i drugačije je nekako kad se igra s njima nego drugima. Igrao je i Messi i to je neka druga dimenzija. Igrali su i Agüero, Di Maria, Mascherano… No, to je bila prijateljska, a danas očekujem sasvim drugačiju utakmicu. Očekujem opet naš vezni red na visini i vjerujem da imamo plan kako proći dalje.


Hrvatska je prolaskom Brazila izborila još dvije utakmice svjetske smotre. I to je ono što će dati posebnu draž hrvatskim navijačima.


– Da su i ispali od Brazila, dečkima nitko ne bi mogao ništa prigovoriti. Sad je ovo sve samo bonus. Imamo jako dobre igrače, velik dio njih je i prošao sve ovo u Rusiji. Mislim da će veći pritisak biti na Argentini, oni na ovo polufinale gledaju s puno više imperativa. Ovo je zadnja šansa ovoj generaciji i Messiju – zaključuje Sharbini.


Maroko i Francuska

U drugom polufinalu su svjetski prvak Francuska i Maroko kao najugodnije iznenađenje prvenstva.


– Maroko je igrao dosta slično jednim dijelom kao i mi. Malo golova daju, malo primaju. Dobri su na svojoj polovini, puno trče i bore se. Uvijek netko iskoči na ovakvim natjecanjima, a sad su se za najugodnije iznenađenje pobrinuli baš oni. Ali tako je to, svi žive za tako velika natjecanja. Francuzi su još prije početka bili jedni od glavnih favorita. U jednoj utakmici i uz malo sreće sada je sve moguće – tvrdi Anas.

 


Loading…