Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Frane Žanić

Novi predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza: "Bakovića će biti teško zamijeniti"

Autor: Hina

03.02.2023. 17:01
Novi predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza:

Foto: Frane Žanić/Foto Z. KUCELIN

Nepunih mjesec dana nakon prerane smrti predsjednika Hrvatskog odbojkaškog saveza Ante Bakovića u petak je održana Izvanredna skupština u zagrebačkom hotelu Sheraton na kojoj je izabran novi predsjednik Saveza



ZAGREB Dosadašnji stručni tajnik HOS-a Frane Žanić izabran je za novog predsjednika Hrvatskog odbojkaškog saveza na izvanrednoj skupštini u petak.


Nepunih mjesec dana nakon prerane smrti predsjednika Hrvatskog odbojkaškog saveza Ante Bakovića u petak je održana Izvanredna skupština u zagrebačkom hotelu Sheraton na kojoj je izabran novi predsjednik Saveza. Jednoglasnom je odlukom članova Skupštine, kao nasljednik Ante Bakovića do kraja mandata, do ljeta 2024. godine, izabran Frane Žanić, dosadašnji stručni tajnik Saveza, bivši reprezentativac i trener.


“Cijela ta situacija sve nas je duboko potresla, nitko to nije očekivao. Antu Bakovića kao čovjeka, lidera i šefa biti će vrlo, vrlo teško zamijeniti. On nije bio značajan samo za hrvatsku odbojku, već i za kompletan hrvatski sport, ali i hrvatsku političku scenu u cjelini. Ante je bio veliki vizionar koji je uvijek bio korak ispred svih. Ono što želim i što je moj cilj je nastaviti njegovim putem, putem kojim  smo on, direktorica Valentina Bifflin i ja kao skladni tim započeli. Sve projekte koje smo započeli nastavit ćemo realizirati i nadalje“,  riječi su novog predsjednika HOS-a Frane Žanića.




U proteklih mjesec dana u HOS-u su se vrlo brzo ekipirali, baš poput pravih sportaša i odradili, u tom periodu, čak tri značajne akcije. Kadetkinje su na kvalifikacijama u Slovačkoj kao prvoplasirane izborile direktan plasman na EP U-17, kadeti su u Mariboru izborili drugi krug dodatnih kvalifikacija, a održano je i juniorsko prvenstvo Hrvatske.


“Želim da imamo kontinuitet i stabilnost nacionalnih selekcija, jer bez uspjeha reprezentacija, vidljivost hrvatskog sporta ne postoji. Trenutno su juniorke 4. reprezentacija Europe, kadetkinje su 7. u Europi, obje seniorske ekipe su se plasirale na EP, a ženska je reprezentacija i u prestižnoj Ligi nacija. Zadržavanje te stabilnosti nam je i nadalje prioritet, kroz stručan rad sa svim selekcijama“. dodaje predsjednik Žanić.


I ove godine ljeto će biti iznimno zahtjevno za kompletan Hrvatski odbojkaški savez. Izabrana A ženska selekcija nastupa u Ligi nacija i na Europskom prvenstvu, seniore osim EP očekuje i nastup u Zlatnoj skupini Europske lige te Final Four u Zadru, suorganizatori smo uz Mađarsku SP U19 juniorki u Osijeku, kadetkinje su također na EP, a to se priželjkuje i od kadeta pred kojima su još dodatne kvalifikacije.


Članovi UO HOS-a ostaju isti, kao i članovi svih radnih tijela, jer to je ujedno, kako ističe Žanić odraz poštovanja prema dosadašnjem predsjedniku  Bakoviću. Zamjenik predsjednika HOS-a tako i nadalje ostaje Petar Sprčić, a dopredsjednici Josip Škorić i Vlado Bagarić.