Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Davis Cup

Borna Ćorić nakon riječkog trijumfa nad Austrijom: "Nadam se da će HTS uspjeti dobiti domaćinstvo skupine"

Autor: Zlatko Horvat

06.02.2023. 08:00
Borna Ćorić nakon riječkog trijumfa nad Austrijom:

Foto: Kolinda Grabar-Kitarović i Nikolina Babić s igračima i stožerom/Foto V. KARUZA

Dobro mi je došla podrška s tribina jer je nestao umor. Digli su me i dali snage da završim meč - rekao je Borna



RIJEKA  Borna Ćorić donio je Hrvatskoj treći bod i pobjedu nad Austrijom (3:1), vrijednu četvrtog plasmana na završnicu Davis Cupa u četvrtom izdanju po novom formatu, iako je igrala bez prvog igrača Marina Čilića, te jednog od najboljih igrača parova na svijetu Mate Pavića. Godine 2019. Hrvatska je nastupila u Madridu kao branitelj naslova, za nastup 2021., uz godinu stanke zbog pandemije, prošla je Indiju i izborila finale, što joj je donijelo nastup na prošlogodišnjoj završnici. Ispadanje u polufinalu značilo je da treba proći kvalifikacije za novu završnicu, koje je sastav Vedrana Martića uspješno prošao u Centru Zamet. Hrvatska sada vodi protiv Austrije 3-1 u međusobnim ogledima uz treći uzastopni uspjeh. Hrvatsku sada od 12. do 17. rujna čeka novi nastup u prvoj rundi završnice, nastup u jednoj od četiriju skupina, iz kojih će se po dvije najbolje reprezentacije naći u četvrtfinalu, na turniru domaćin kojega od 21. do 26. studenoga, kao i lani, biti Malaga.


U velikom dvoboju Ćorić je svladao nekadašnjeg trećeg igrača svijeta Dominica Thiema, koji je ostao dužan. U dva meča doživio je dva poraza, pokazavši koliko je trnovit put povratka poslije duge prisilne stanke zbog ozljede zgloba desne ruke. Ćorić je slavio poslije jednog sata i 45 minuta igre. Jedva je vratio težak retern, a Thiem je forhendom zabio loptu u mrežu. Bila je to njegova 31. pogreška, Ćorić ih je napravio upola manje (15).


Ćorić je ispustio »break« prednosti u prvom setu, nije uspio iskoristiti ni 0:40 i prednost kod 5:5, ali sjajno je odigrao »tie-break«. Kada je dodao »break« u četvrtom gemu drugog seta, bilo je jasno da je za Thiema povratak nemoguća misija. Za razliku od hrvatskih reprezentativki protiv Njemačke, Centar Zamet je ovoga puta bio sretno mjesto za hrvatski tenis, a Dečki s Kvarnera mogli su nastaviti sa svirkom i pjesmom »Večeras je naša fešta«…


Dodatni impuls




– Odigrao sam stvarno dobar meč. Jako sam zadovoljan. Samo je jedan gem bio loš, i to onaj s novim loptama – kaže Borna Ćorić. – Dobro sam se osjećao, sjajno se kretao. I odlično sam servirao. Dobro mi je došla podrška s tribina jer je nestao umor. Digli su me i dali snage da završim meč. Bio je to dodatni impuls i ove pobjede puno će mi značiti. Neću reći da sam upao u crnu rupu, ali teško mi je pao poraz u prvom kolu Australian Opena jer sam puno uložio u pripremu. Bio je to samo loš dan u uredu, a Davis Cup mi je dobro došao. Bio sam s ekipom, dobro trenirao.


Alexander Erler i Lucas Miedler zakomplicirali su situaciju, pobijedili su u prvom nedjeljnom meču Ivana Dodiga i Nikolu Mektića, smanjivši na 2:1. Imali su Mektić i Dodig, koji je uskočio umjesto ozlijeđenog Mate Pavića, četiri set-lopte, tri u dramatičnom »tie-breaku« druge dionice, ali na kraju su Erler i Miedler, 49. i 56. s ATP ljestvice u konkurenciji parova, iskoristili petu meč-loptu, nakon što je Mektićev volej forhendom bio predug. Imali su Austrijanci i vodstvo 6:4 u »tie-breaku« poslije ludoga poena, ali na kraju su odigrana 24 poena za konačnu odluku.


– Iz moje perspektive, zaslužili smo više od poraza u dva seta. Zaslužili smo dobiti prvi set, a pripao je Austrijancima sa 6:3. Nedostajao nam je neki potez da napravimo preokret. Bilo je šansi, nekoliko puta 0:30, bilo je »break« lopti, set-lopti za taj preokret, no nije se dogodio. Svaka čast Austrijancima, zaslužili su pobjedu – kaže Nikola Mektić, koji je morao promijeniti stranu na kojoj inače igra u paru s ljevorukim Pavićem. No, da su iskoristili prilike, ishod je mogao biti drugačiji.


Treći set


– Bilo mi je malo drugačije igrati, ali Austrijanci su počeli dobro servirati i nisam ušao u udarac. Nedostajalo je vjere u retern, vizije što moram napraviti. Dali su nam jako malo šansi. Uostalom, nismo bili izraziti favoriti, Austrijanci su par koji dolazi. Mislim da bismo u trećem setu, da smo ga izborili, bili u prednosti.


Sa svime se složio 38-godišnji Ivan Dodig.


– Austrijancima treba čestitati. To je novi par, koji dolazi. Imali smo peha u ključnim trenucima. Odigrali smo kvalitetan meč, zaslužili smo više. Da smo ušli u treći set, vjerojatno bismo okrenuli meč. Uvijek je problem promijeniti partnera, ali znamo dobro jedan drugoga. S te strane nije to najveće problem. Ja nikad nisam igrao na »deuce« strani. Kada ne igrate na toj strani, teže je pogoditi retern. Što se tiče tenisa, nema izlika. Austrijanci su u ključnim trenucima bili bolji – rekao je Dodig, koji se vratio u sastav. – Rekao sam izborniku, spreman sam pomoći. Još uvijek uživam u tenisu. Nakupilo se godina, ali zadovoljstvo je igrati za reprezentaciju. Imamo vrhunsku momčad i vrhunski par, ja sam tu ako treba uskočiti.


Posljednji, peti susret nije odigran. I dva nedjeljna bila su dovoljno spektakularna, uz sjajnu atmosferu na tribinama. Hrvatska sada ima omjer 45-28 u Davis Cupu uz dvije titule iz tri finala. Sada se čeka rujan. Jedna od skupina mogla bi se igrati u Zadru.


– Meni bi to puno značilo – dodaje Borna Ćorić, koji ima zadarske korijene. – Za Zadar me vežu lijepe uspomene, nadam se da će HTS uspjeti dobiti domaćinstvo skupine.


Grabar-Kitarović uvijek uz hrvatske sportaše

Susrete drugoga dana dvoboja Hrvatske i Austrije došla je pogledati Kolinda Grabar-Kitarović, članica Međunarodnog olimpijskog odbora. Bivša predsjednica velika je obožavateljica sporta i uvijek je uz hrvatske sportaše. Susret je pratila u svečanoj loži, u društvu predsjednice HTS-a Nikoline Babić i direktorice turističke zajednice PGŽ-a Irene Peršić Živadinov, a gotovo svaku stanku imala je ugodan zadatak, slikati se s mladim teniskim fanovima.