Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ženska košarkaška reprezentacija

Borović Gregov: Ključan je bio domaći poraz od Srbije

Autor: Paulo Sarić

14.02.2023. 16:55
Borović Gregov: Ključan je bio domaći poraz od Srbije

Foto: FIBA



Nada koja je tinjala od četvrtka navečer, konačno se ugasila u nedjelju u poslijepodnevnim satima kada je postalo jasno da hrvatska ženska košarkaška reprezentacija nije izborila plasman na Europsko prvenstvo koje će se početkom ljeta igrati u Izraelu i Sloveniji. Hrvatice su kvalifikacije završile na drugom mjestu na ljestvici skupine E s dvije pobjede i dva poraza, te su morale čekati rezultate u ostalim grupama ne bi li kao jedna od četiri najbolje drugoplasirane ekipe izborile mjesto na smotri najboljih reprezentacija Starog kontinenta. Na koncu su sve drugoplasirane ekipe imale omjer 2-2, pa je odlučivala koš-razlika, gdje su izabranice Stipe Bralića s minus 16 »ostale na suhom«. Njemice, koje su se posljednje »ugurale« na EuroBasket imale su – plus 16.


– Čim su skupine izvučene, znale smo da nas čeka jako težak i izazovan posao jer smo stavljene u skupinu sa samo tri reprezentacije, među kojima su bile i aktualne prvakinje Europe. Na kraju se ključnim pokazao poraz od 18 razlike na domaćem parketu u Zaboku upravo od Srbije. Još tada smo znale da ćemo priliku za plasman na EuroBasket vjerojatno trebati tražiti u Beogradu, što sigurno nije bila lagana opcija – kazala je pomoćna trenerica hrvatske ženske košarkaške reprezentacije Iva Borović Gregov.


Nekompletan sastav


Hrvatska je na kraju završila kao posljednja među osam drugoplasiranih reprezentacija koje su imale šansu za »popravni«. Danska i Nizozemska su još ranije ostale bez te prilike pošto su se natjecale u skupinama s Bjelorusijom i Rusijom koje su diskvalificirane zbog ruske agresije na Ukrajinu. Da je izbornik Bralić od početka kvalifikacija mogao računati na sve igračice, priča mi možda imala drugačiji epilog, ovako će valjati sačekati novi početak i lov na smotru najboljih 2025. godine.




– Jedino smo u prvom »prozoru« bile u relativno kompletnom sastavu i tada smo na gostujućem parketu pobijedile Bugarsku. U drugom kvalifikacijskom »prozoru« smo bile nekompletne, a Bugarke su ponešto promijenile koncepciju igre. Tu smo očekivale da ćemo napraviti nešto veću zalihu koševa, no na koncu smo pobijedile s 19 razlike, u utakmici u kojoj smo bile oslabljene neigranjem Ivane Dojkić. U principu, ne možemo biti pretjerano zadovoljne jer nismo izborile odlazak na Europsko prvenstvo, ali cure koje su kroz posljednja dva ciklusa bile s nama su dale sve što su mogle i to im ide na čast – istaknula je mlada zadarska trenerica.


Čudan sustav kvalifikacija


Premda se ne treba izvlačiti na sustav natjecanja, jer on je bio isti za sve, jednako tako ne treba »zatvarati oči« na nelogičnosti koje su utjecale na put do smotre najboljih reprezentacija Starog kontinenta. Činjenica je da su neke ekipe imale lakši posao od drugih, a Hrvatska je tu izvukla »deblji kraj«, i to ne samo zato što je bila smještena u skupinu s aktualnim prvakinjama Europe, koje u svojim redovima imaju devet igračica s euroligaškim iskustvom. Hrvatska, za usporedbu, samo jednu.


– Sustav kvalifikacija je u jednu ruku nepravedan. Neke skupine su imale tri, a neke četiri reprezentacije i premda se rezultati protiv posljednjeplasirane ekipe brišu, ostaje činjenica da su neki imali lakši put. Primjera radi, reprezentacija Bosne i Hercegovine se »raspala« u posljednja dva kvalifikacijska »prozora«, pa je Njemačka imala relativno lagan zadatak anulirati minus 30 protiv Belgije i dva puta pobijediti BiH velikom razlikom. Uz navedeno, po prvi puta u povijesti kvalifikacija domaćini su relativno ravnopravno sudjelovali u grupama. Izrael i Slovenija su te utakmice mogli iskoristiti za uigravanje ekipa, a koš-razlika je bila uračunata u zbir ostalih reprezentacija – podvukla je Borović Gregov.