Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

OI 2024

Čak 35 zemalja ne želi Rusiju i Bjelorusiju u Parizu sljedeće godine

Autor: Hina

10.02.2023. 16:56
Čak 35 zemalja ne želi Rusiju i Bjelorusiju u Parizu sljedeće godine

Foto: Maskote OI u Parizu/Foto REUTERS



Skupina od 35 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Njemačku i Australiju, zahtijevat će da se ruskim i bjeloruskim sportašima zabrani sudjelovanje na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu, izjavila je u petak litvanska ministrica sporta.


Taj potez pojačava pritisak na Međunarodni olimpijski odbor (MOK) koji očajnički želi izbjeći da najveći sportski događaj na svijetu bude rastrgan krvavim sukobom koji se odvija u Ukrajini.


“Idemo u smjeru da nam ne bi trebao bojkot jer su sve zemlje jednoglasne”, rekla je litvanska ministrica znanosti i sporta Jurgita Siugzdiniene.




Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij sudjelovao je na internetskom sastanku zajedno s 35 ministara na kojem se raspravljalo o pozivu na zabranu, rekao je ranije glasnogovornik litvanskog ministarstva sporta.


Glasnogovornik je rekao da je poruka Zelenskog sudionicima bila da se načela neutralnosti ne mogu primijeniti na rusku invaziju na Ukrajinu.


Dok bjesni rat u Ukrajini, baltičke države, nordijske zemlje i Poljska pozvale su međunarodna sportska tijela da ruskim i bjeloruskim sportašima zabrane natjecanje na Olimpijskim igrama.


Rusija je u petak ujutro pokrenula val napada na ukrajinsku infrastrukturu u gradovima Harkiv i Zaporožje dok su ukrajinski dužnosnici rekli da je u tijeku dugo očekivana ruska ofenziva na istoku.


Ukrajina je zaprijetila bojkotom olimpijskih igara ako se na njima budu natjecali ruski i bjeloruski sportaši.


Te su prijetnje oživjele sjećanja na bojkote iz 1970-ih i 1980-ih tijekom ere Hladnog rata koji i danas progone globalno olimpijsko tijelo, a ono je pozvalo Ukrajinu da ih odustane.


Međutim, poljski ministar sporta Kamil Bortniczuk rekao je da bojkot za sada nije na stolu.


“Još nije vrijeme za razgovor o bojkotu”, rekao je na konferenciji za novinare, rekavši da postoje drugi načini pritiska na MOO koji bi se prvo mogli istražiti.


Rekao je da bi kompromisno rješenje moglo biti stvaranje tima izbjeglica koji bi uključivao ruske i bjeloruske disidente.


MOO je otvorio vrata ruskim i bjeloruskim sportašima da se natječu kao neutralni. Rečeno je da će bojkot prekršiti Olimpijsku povelju i da se uključivanje Rusa i Bjelorusa temelji na rezoluciji UN-a protiv diskriminacije unutar olimpijskog pokreta.