Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Davis cup

Denis Karlović: Igrači žele Zadar

Autor: Šime Ćurko

08.02.2023. 16:15
Denis Karlović: Igrači žele Zadar

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell



Hrvatska, Australija, branitelj naslova Kanada, Čile, Češka, Finska, Francuska, Velika Britanija, Italija, Južna Koreja, Nizozemska, Srbija, Španjolska, Švedska, Švicarska i SAD 16 je reprezentacija, koje će zaigrati u četirima skupinama prvoga dijela završnice, što će se igrati od 12. do 17. rujna. Među potencijalnim gradovima domaćinima figurira Zadar. Predsjedniku ITF-a Davis Haggertyju, koji je bio u Rijeci proteklih dana, izložena je ta mogućnost i velike su šanse za povratak tenisa u Višnjik. Zadar bi tako mogao četvrti put ugostiti hrvatsku Davis Cup reprezentaciju. S obzirom na razmišljanja zainteresiranih strana takav se rasplet čini itekako izglednim.


– Procedura o potencijalnom domaćinstvu je pokrenuta još krajem prošle godine, odnosno na vrijeme da bi se pripremila kvalitetna prijava za organizaciju tako zahtjevnog događaja, koji uključuje sudjelovanje četiri reprezentacije. U tom smislu treba gledati i na dolazak predsjednika Međunarodnog teniskog saveza Davida Haggertyja, koji je prošlog tjedna nekoliko dana boravio u Rijeci na susretu Davis Cupa Hrvatska – Austrija. Nadamo se da će ponuda Hrvatskog teniskog saveza biti prihvaćena. Točan datum odluke još nije objavljen, no očekujemo da će to biti najkasnije početkom ožujkag – objavili su u službenom priopćenju iz Hrvatskog teniskog saveza na upit o mogućnosti da najprije Hrvatska, odnosno Zadar, budući domaćini jednoj od skupina.


– HTS je za prethodne organizacije susreta Davis Cupa dobivao najviše ocjene, što je svakako jedan od važnih čimbenika pri odlučivanju. Tu spada i Športski centar Višnjik, koji je do sada u tri navrata bio izvrstan domaćin, uključujući dva vrlo zahtjevna polufinalna susreta (protiv Francuske 2016. i SAD-a 2018.), te s četiri dvoranska igrališta može odgovoriti na najveće izazove u organizaciji takvog događaja.




Denis Karlović, direktor ŠC Višnjik, potvrđuje da su u razmišljanja o još jednom dolasku vrhunskog tenisa u Zadar već dobila konkretn(ij)e obrise.


– ŠC Višnjik izražava veliko zadovoljstvo što je Hrvatski teniski savez snažno angažiran u postupku dobivanja domaćinstva i organizacije jedne od skupina Davisovog kupa za 2023. godinu. S obzirom na to da su u Zadru, na Višnjiku već bila dva polufinalna meča, sa po 20 tisuća gledatelja uživo, kao i drugi veliki teniski događaji, te s obzirom na činjenicu da su igrači izrazili želju da se mečevi jedne skupine igraju u Zadru, ŠC Višnjik iščekuje odluku i bit će spreman, ako tako bude, sa svim svojim zaposlenicima i drugima koji će sudjelovati u organizaciji, za taj veliki teniski spektakl – podvukao je Karlović.


Tri Davis Cup pobjede Hrvatske na Višnjiku


Zadar je triput bio domaćin Davis Cupu. Prvi put 2008. godine (19. – 21. rujna), kada je u dvorani Krešimira Ćosića gostovao Brazil. Bio je to dvoboj za ulazak u Svjetsku skupinu, a završio je pobjedom Hrvatske 4:1. Uslijedila su dva polufinala, u kojima su naši igrači, za razliku od dvoboja s Brazilom, imali veliku podršku s tribina. Od 16. do 18. rujna 2016. trajala je borba s Francuskom nakon koje je rezultat bio 3:2 za Hrvatsku. Mnogi su tada zagovarali da se i finale protiv Argentine odigra u dvorani Krešimira Ćosića, ali za domaćina je izabran Zagreb (Aregentina je pobijedila 3:2). Dvije godine kasnije, točnije od 14. do 16. rujna 2018., Zadar je ugostio novo polufinale. Ovaj put se igralo na vanjskom zemljanom terenu, oko kojeg su podignute montažne tribine. Upravo je taj teren značio i početak izgradnje teniskog centra, koji danas krasi ŠC Višnjik. Protivnik je bio SAD, a završilo je pobjedom naših igrača 3:2.