Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

ABA Liga

Dobro krenuli pa doživjeli potop u nastavku

Autor:

17.03.2023. 22:00
Dobro krenuli pa doživjeli potop u nastavku

Foto: ABA



Na gostovanju u Železniku košarkaši Zadra su se nadali punom plijenu, posebno zbog činjenice da je domaći FMP u krizi rezultata, no pokazao se to za igrače Danijela Jusupa računom bez krčmara. Sastav iz beogradskog predgrađa odlučio je stati na kraj crnom nizu od pet poraza i uložio golemi trud da se domogne pobjede nakon dva mjeseca posta. To im je pošlo za rukom lakše od očekivanja, iako se Zadar predstavio u dobrom svjetlu tijekom uvodnih 15 minuta i u jednom dijelu treće dionice, ali u ključnim trenucima utakmice nije bio na visini zadatka. Posebno se to odnosi na obrambeni kraj terena i čak 23 izgubljene lopte pa se Jusupovi igrači nisu imali pravo nadati dobrom ulovu koji bi ih zacementirao u doigravanje regionalne lige.


Silovito otvaranje


Zadrani su na otvaranju izletjeli kao iz katapulta i u samo tri minute provedene na parketu uspjeli baciti rukavicu izazova domaćem sastavu. Na krilima Davisa i Ramljaka ekspresno su se našli na osam viška (11:3), ali i na drugoj strani počele su se slagati kockice u napadu, poglavito je uspješan bio Manning te je polovica prve dionice označila povratak u egal (13:15). Jusupova momčad pobjegla je zatim ponovno na šest plusa (15:21), a domaćin na američki pogon, s istaknutima Beechom i Mooreom zaključuje izrazito sadržajnih prvih deset minuta s minimalnim zaostatkom (29:28). Nevjerojatno zvuči podatak da se u tom razdoblju čak 26 puta izlazilo na liniju za bacanja, a Zadrani su tu privilegiju zaslužili 18 puta i pritom zabili 16 poena. Ulazak u drugu četvrtinu obilježio je Čampara, prvo je zabio dalekometnu tricu, a onda krasno asistirao Davisu za zakucavanje (29:34). ali izrazita energija i agresivnost FMP-ovih igrača preokreće stanje na semaforu pa se prema završnom dijelu prvog poluvremena krenulo s dotad jednim od rijetkih vodstava domaćeg sastava (43:40). Jusupova momčad ostala je bez pravih rješenja, pogotovo jer je i Božić bio dobro čuvan te opterećen prekršajima, stoga nije čudilo da se domaćin prema nastavku uputio sa sedam viška (56:49).


Raspad sistema


Dobrih vijesti za goste nije bilo previše ni u trećoj dionici, unatoč tome što se njenom polovicom na račun probuđneog Božića Zadar primakao na samo pola koša zaostatka (69:68), no nije se uspjelo zaustaviti Moorea koji je bio najzaslužniji za deset plusa (83:73) FMP-a pred završnu četvrtinu. Božić je još nešto pokušavao uzvratiti na otvaranju iste, približio je svoje na sedam minusa, no potom je uslijedio potpuni raspad sistema u gostujućim redovima, što je FMP iskoristio da zatvori utakmicu. Za “žuntu” Zadranima je stigla i ozljeda Božića koji je zabio 25 koševa, koliko je ubacio i Ramljak, a kod domaćina briljirao je Moore s 31 košem.




FMP      112


ZADAR      87


(28:29, 28:20, 27:24, 29:14)