Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

SP u Kataru

Dragan Piksi Stojković silno vjeruje u svoju reprezentaciju: "Ne plašimo se nikoga, pa ni Brazila"

Autor: Igor Duvnjak

24.11.2022. 06:35
Dragan Piksi Stojković silno vjeruje u svoju reprezentaciju:

Foto: Dragan Stojković/Foto REUTERS

Brazil je sjajna momčad, a za mene je ovo zlatna generacija te očekujemo vrlo tešku utakmicu. Susret počinje s 0:0, Brazil ima šanse, ali ima i Srbija - kaže Dragan Stojković, izbornik Srbije



RIJEKA Vrhunski svjetski nogomet nastavlja pred milijune znatiželjnika iznositi svoje blago, za danas (20 sati) je sačuvano ono brazilsko. Brazil, sudionik grupe G je i sada, kao i obično, među glavnim favoritima za osvajanje zlatne medalje, a u ovoj zemlji čekaju već dva desetljeća da njihova reprezentacija ponovo dođe na tron svijeta. Slavne Carioce su »samo« pet puta u povijesti osvajale Svjetsko prvenstvo te se Neymar i ostale brazilske zvijezde nadaju da će se ovaj trofej nakon dvadeset godina opet naći u »zemlji kave i nogometa«.


Inače, ždrijeb je napravio »šalu malu« te su tako na drugom Mundijalu zaredom baš Brazil i njihov večerašnji suparnik Srbija u istoj skupini. Prije četiri godine, u Rusiji je slavni Selecao slavio 2:0 golovima Paulinha i Thiaga Silve, a sigurno je da se i ova momčad nada punom plijenu sa Srbima. I treća zemlja sudionik ove grupe bila je u istom društvu, Švicarska koja se danas (11 sati) sastaje s Kamerunom je već treći put u povijesti Mundijala s Brazilom i Srbijom u istoj grupi. Tri reprezentacije našle su se u identičnom okruženju nakon onog Mundijala u Brazilu 1950. i prošlog u Rusiji. Prije četiri godine Brazilci i Švicarci su izborili plasman u nokaut fazu, a Srbija se vratila kući nakon jedne pobjede, ali i poraza od Švicarske i Brazila. Za razliku od prošlog puta, u grupi starih poznanika je Kamerun umjesto Kostarike.


Drugo mjesto


I najveći nogometni laici, kao i eksperti, poručit će da je već po običaju favorit za plasman u iduću rundu uvijek često spominjani Brazil, reprezentacija koju praktički na svakom Mundijalu ubrajaju u najozbiljnijeg kandidata za osvajanje titule prvaka. O drugom mjestu u grupi G, prema tim papirnatim prognozama, će odlučivati Srbija i Švicarska, a procjene govore da imaju jednake šanse za prolaz.




Obje su reprezentacije kvalifikacije odradile bez poraza, u svojim skupinama osvojile su prva mjesta i tako ostvarile izravni plasman na SP. Srpski Orlovi su tu pretekli favorita Portugal, Švicarci pak aktualnog prvaka Europe, Italiju. Najmanje se očekuje od njihovog današnjeg konkurenta Kameruna koji je pružao blijede partije u pripremnom periodu uoči Mundijala.


Kostić upitan


Brazilci su jučer još bili rezervirani oko imena u startnoj postavi sa Srbijom, u njezinom taboru to smatraju sasvim razumljivim.


– Nijedan trener na svijetu neće reći u kojem sastavu će igrati. To je tako. Što se tiče njihovog sastava, 99 posto znam tko će igrati. Što se tiče moje momčadi, jedino je Kostić pod znakom pitanja. Dobro smo radili, dobro smo se prilagodili – kaže srpski izbornik Dragan Piksi Stojković. – Očekujem dobru Srbiju koja će napraviti dobar rezultat. Brazil je veoma sretan što ima četiri napadača. Oni su inače sjajna momčad, a za mene je ovo zlatna generacija te očekujemo vrlo tešku utakmicu. Međutim, kao momčad moramo imati svoj stil nogometa. Moramo pokazati tehničko-taktičke karakteristike. Susret počinje s 0:0, Brazil ima šanse, ali ima i Srbija. Ne plašimo se nikoga, pa ni Brazila. Nema potrebe za time – poručio je legendarni Piksi.


U skupini H, uz Urugvaj i Južnu Koreju (14 sati), zaigrat će Portugal i Gana (17 sati), zbog brojnih razloga s terena i izvan njega, u fokusu je portugalska zvijezda Cristiano Ronaldo.