Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sir Alex i Arsene Wenger

Dva najveća trenera Premier lige u povijesti ušli u kuću slavnih

Autor: Hina

29.03.2023. 13:35
Dva najveća trenera Premier lige u povijesti ušli u kuću slavnih

Foto: Getty Images



Legendarni nogometni treneri Alex Ferguson i Arsene Wenger primljeni su tijekom srijede u Kuću slavnih engleske Premier lige čime su postali prvi menadžeri s takvim priznanjem.


Sir Alex Ferguson najuspješniji je trener u povijesti Premier lige te je Manchester United vodio do trinaest titula prvaka. Vodio je klub s Old Trafforda od 1986. do 2013. godine, a ujedno je osvojio i premijerno izdanje Premier lige u sezoni 1992./93. Te sezone je Manchester United prekinuo dugo sušno razdoblje bez naslova nacionalnog prvaka. Prije toga su posljednji puta prvaci bili 1967. godine.


Trener godine postao je u čak jedanaest navrata, a u 810 utakmica koliko je vodio Manchester United u Premier ligi ostvario je 528 pobjeda što je apsolutni rekord lige.




„Uistinu sam presretan zbog ovog priznanja koje nije samo moje. Iza svega toga stoji cijeli klub, tadašnje klupsko vodstvo, moji pomoćnici u stručnom stožeri i, naravno, igrači“, rekao je 81-godišnji Ferguson ovom prilikom, a trenutačno su šestorica „njegovih“ igrača koje je vodio već u Kući slavnih Premier lige. U pitanju su Eric Cantona, Roy Keane, Paul Scholes, Ryan Giggs, Peter Schmeichel i David Beckham.


Arsene Wenger, francuski 73-godišnji trener, vodio je Arsenal tijekom čak 22 sezone, od 1996. do 2018. godine, što je trenerski rekord lige. Isto tako, vodio je klub s Emiratesa tijekom 828 utakmice po čemu također drži rekord, a klub je ostvario 476 pobjeda.


Tri puta je s Arsenalom bio prvak Engleske, a posebno će ostati upamćena sezona 2003./04. kada je do cilja došao bez i jednog poraza.


„Hvala svima na ogromnom priznanju. Volio bih ostati upamćen kao trener i osoba koja je iznimno voljela Arsenal, onaj tko je poštovao vrijednosti kluba, ali ga i ostavio u poziciji s koje može napredovati i biti sve bolji“, rekao je francuski strateg.