Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Svjetsko skijaško prvenstvo

Federica Brignone okitila se zlatom u kombinaciji, najveća favoritkinja ispala u slalomu

Autor: Hina

06.02.2023. 15:19
Federica Brignone okitila se zlatom u kombinaciji, najveća favoritkinja ispala u slalomu

Foto: Reuters



Talijanka Federica Brignone nova je svjetska prvakinja u alpskoj kombinaciji i prva osvajačica zlata na 47. Svjetskom prvenstvu u alpskom skijanju u francuskom Meribelu, dok je vodeća skijašica današnjice Amerikanka Michaela Shiffrin izletjela u slalomu.


Brignone (32) je dohvatila svoju prvu zlatnu medalju na velikim natjecanjima, obranila je veliku prednost iz superveleslaloma i postala prva Talijanka sa svjetskim zlatom u kombinaciji.


Čak 1.62 sekunde iza Brignone dvostruka svjetska prvakinja u ovoj disciplini Švicarka Wendy Holdener je dohvatila srebro, dok je bronca pripala Austrijanki Ricardi Haaser (+2.26)




Prva favoritkinja Amerikanka Mikaela Shiffrin upisala je šesto vrijeme u superveleslalomu, a u slalomu je ispala na doslovce zadnjim vratima prije cilja, te su nestali snovi za obranu naslova iz Cortine d’Ampezzo i mogućoj sedmoj zlatnoj medalji na svjetskim prvenstvima.


Shiffrin (27) nakon neuspjeha na Olimpijskim igrama u Pekingu, gdje je ostala bez medalje s tri ispadanja, ima sjajnu sezonu u Svjetskom kupu, no SP je za nju počelo neuspjehom.


Na prvom natjecanju Svjetskog prvenstva startala su samo 33 skijašice, na kraju ih je u poretku bilo 18. Između ostalih, Lara Gut-Behrami i Ragnhild Mowinckel, ali i Sofia Goggia i Cornelia Hütter, odlučile su ne nastupiti u slalomu nakon superveleslaloma. Slovakinja Petra Vlhova nije niti startala.


Na kombinaciji nije bilo hrvatskih skijašica.


U Francuskoj se u utorak vozi muška kombinacija.