Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Svjetsko nogometno prvenstvo 2026.

FIFA odlučila: "U Meksiku, SAD-u i Kanadi natjecat će se 48 reprezentacija u 12 skupina po četiri reprezentacije"

Autor: Hina

14.03.2023. 19:13
FIFA odlučila:

Foto: Reuters



Na idućem Svjetskom nogometnom prvenstvu 2026. godine u Meksiku, SAD i Kanadi nastupit će 48 reprezentacija koje će biti podijeljene u 12 skupina po četiri ekipe, objavila je Međunarodna nogometna federacija (FIFA).


Vijeće krovne nogometne organizacije sastalo se uoči 73. Kongresa FIFA-e u Kigaliju u Ruandi i donijelo je nekoliko važnih odluka. Svakako najvažnija odluka se odnosi na format natjecanja na idućem World Cupu 2026.


Već se znalo kako će u Meksiku, SAD i Kanadi sudjelovati 48 reprezentacija, čak 16 više nego na posljednjem SP-u u Katru. Međutim, vagalo se između dva modela natjecanja, a na koncu je odlučeno kako će reprezentacije biti podijeljene u 12 skupina po četiri, a ne u 16 skupina po tri ekipe. Dalje će proći po dvije najbolje ekipe iz svake skupine, te osam najboljih trećeplasiranih momčadi.




“Nakon temeljitog pregleda koji je uzeo u obzir sportski integritet, dobrobit igrača, putovanje momčadi, komercijalnu i sportsku privlačnost, kao i iskustvo tima i navijača, Vijeće FIFA-e jednoglasno je odobrilo predloženu izmjenu formata natjecanja FIFA Svjetskog prvenstva 2026. iz 16 skupina od po tri reprezentacije u 12 skupina od po četiri ekipe. Prve dvije i osam najboljih trećeplasiranih timova prolaze u drugi krug od 32 ekipe. Revidirani format umanjuje rizik od tajnih dogovora i osigurava da sve momčadi igraju najmanje tri utakmice, te osigurava uravnoteženo vrijeme odmora,” poručili su iz FIFA-e.


SP 2026. po prvi put će se održati u tri zemlje, a igrat će se u čak 16 gradova. Na programu će biti 104 utakmice, a SP će trajati 39 dana.


Na World Cupu će nastupiti 16 europskih reprezentacija, devet iz Afrike, osam iz Azije, šest iz Južne Amerike, šest iz CONCACAF-a, te jedna iz Oceanije. Preostale dvije karte dijelit će se kroz dodatne kvalifikacije.


Vijeće FIFA-e također je jednoglasno odobrilo uspostavu posebne radne skupine za dobrobit igrača kako bi se osigurala neometana provedba načela dobrobiti igrača kao što su obvezni odmori.


“FIFA je promovirala istinski globalni pristup raspravama o Međunarodnom kalendaru utakmica, koji je uzeo u obzir perspektive svih ključnih dionika. Naš temeljni cilj je razjasniti ovu temu i imati smislene nogometne utakmice dok istovremeno štitimo dobrobit igrača i prepoznajemo da mnoge regije trebaju konkurentniji nogomet,” rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.