Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

KK Zadar

Financijska revizija potvrdila crne slutnje, ovo su možda i zadnji trenuci kluba

Autor:

24.11.2022. 13:30
Financijska revizija potvrdila crne slutnje, ovo su možda i zadnji trenuci kluba

Foto: Arhiva ZL/Marin Gospić



Direktor KK Zadar David Gunjević u srijedu se navečer, videom putem službenog klupskog facebook kanala, obratio svekolikoj javnosti. U dramatičnom tonu koje je više podsjećalo na scenu iz nekog filma katastrofe, Gunjević je objavio konačne rezultate neovisne financijske revizije zatražene još ljetos za vrijeme njegovog dolaska na direktorsku poziciju koji su samo potvrdili crne prognoze da se KK Zadar nalazi u dubokom financijskom glibu iz kojeg će se teško izvući ako hitno ne intervenira većinski vlasnik Grad Zadar.


ŠC Višnjik i Liburnija


– Dragi navijači, nadam se da ste se oporavili od utakmice s Budućnosti i da s veseljem očekujete buduće susrete naše momčadi. Iskoristite ove ponosne trenutke jer su možda i zadnji u životu našeg najdražeg kluba. Nakon što smo dva dana žalovali jer se podrazumijevalo da smo s najmanjim proračunom u novijoj klupskoj povijesti trebali zaredom pobijediti euroligašku C. zvezdu i Eurokup momčad Budućnost, izvan terena konačno je završena financijska revizija koja je potvrdila crne slutnje da na dan 30. lipnja ukupne obveze Društva iznose 22.936.904,00 kuna i višestruko su veće od naplative imovine Društva. Uz to, većina tih obveza je dospjela na naplatu, a ostale obveze, pa i bankovni krediti, dospijevaju unutar dva mjeseca. Utvrđene obveze prema našim dobavljačima iznose 16.827.638,00 kuna, od čega se najveći dio odnosi na tvrtke u vlasništvu Grada Zadra i to na ŠC Višnjik 9.377.776,00 kuna i Liburniju 856.460.00 kuna, što je malo više od 44,61 posto ukupnog duga. Koncem lipnja 2022. godine otvorena su dva kratkoročna kredita, jedan od 850 tisuća kuna, a drugi od 3,7 milijuna kuna. Ukupni rashodi ove poslovne godine, od srpnja 2021. do srpnja 2022. godine, su 21.508.696,00 kuna, a gubitak tekuće godine je 14.954.418,00 kuna, čime je ukupni gubitak 44.878.255,00 kuna, što je debelo preko polovine temeljnog kapitala Društva. Time su ispunjeni uvjeti iz članka 251. Zakona o trgovačkim društvima – istaknuo je Gunjević članak 251. koji kaže da ako se kod izrade godišnjih ili drugih financijskih izvješća ustanovi da u Društvu postoji gubitak u visini iznosa polovine iznosa temeljnog kapitala Društva, onda uprava mora sazvati glavnu skupštinu i o tome je izvijestiti, a ako je Društvo nesposobno za plaćanje ili prezaduženo onda uprava mora bez odgađanja, a najkasnije tri tjedna po nastanku razloga, pokrenuti stečajni postupak. No, ni to nije sve, jer je veliki problem i predstečajna nagodba iz 2014. godine s oko 160 vjerovnika od kojih je isplaćena polovina iako je cjelokupni dug dospio na naplatu i sada iznosi 3.296.467,00 kuna.


Hitan zahtjev Gradu


– To znači da svaki vjerovnik u svakom trenutku može zatražiti naplatu svojih potraživanja i Klub poslati u blokadu i stečaj. Uprava nema mogućnosti servisirati dug iz prethodnih razdoblja i velika je vjerojatnost da će u narednom razdoblju doći do prekida plaćanja, blokade Društva, a samim time i do prestanka redovnog poslovanja. Svjestan situacije, poslao sam hitan zahtjev gradonačelniku Dukiću, kao predstavniku većinskog vlasnika, da predloži plan saniranja dugova i uspostavi financijsku stabilnost na način da Grad Zadar kroz Gradsko vijeće osigura sredstva za podmirenje dospjelih obveza prema vjerovnicima koji nisu vlasnički povezani s Gradom Zadrom – zaključio je Gunjević koji je i objavio da je neovisna financijska revizija koju je radila revizorska kuća iz Splita klub koštala 48 tisuća kuna netto.