Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

SP u Kataru

Gareth Bale u 82. minuti spasio Wales i šokirao SAD

Autor: Hina

21.11.2022. 22:25
Gareth Bale u 82. minuti spasio Wales i šokirao SAD

Foto: Gareth Bale/Foto REUTERS

Amerikanci su poveli pogotkom Thimothya Weahe, sina bivšeg dobitnika Zlatne lopte Georgea Weaha, u 36. minuti, a izjednačio je Gareth Bale iz penala u 82. minuti



AL-RAYYAN Nogometaši SAD-a i Walesa odigrali su 1-1 (1-0) u dvoboju prvog kola skupine B na svjetskom prvenstvu kojem je domaćin Katar.


Amerikanci su poveli pogotkom Thimothya Weahe, sina bivšeg dobitnika Zlatne lopte Georgea Weaha, u 36. minuti, a izjednačio je Gareth Bale iz penala u 82. minuti.


Amerikanci su gotovo redovit sudionik svjetskih prvenstava, dok je Wales posljednji put na Svjetskom prvenstvu nastupio daleke 1958. godine. Mladu i poletnu momčad Amerike predvodila je njihova najveća zvijezda, igrač Chelseaja hrvatskih korijena Christian Pulišić, koji je driblao, asistirao i praktički bio velika pokretačka snaga SAD-a, koji je posve dominirao u prvom dijelu i već tada su mogli riješiti dvoboj.




No, nisu ga riješili, i u drugom dijelu su ostali bez snage, što su iskusniji Velšani iskoristili. Njihova najveća zvijezda Gareth Bale, svojevremeno najskuplji igrač svijeta, na ovoj utakmici se pojavio svega dvaput, u 82.minuti.Prvo je znalački postavio nogu i iznudio penala, a potom svojom poznatoj ljevicom donio poravnjane. U svih ostalih 90-tak minuta Bale kao da nije bio na terenu.


Od samog početka dvoboja mladi Amerikanci su preuzeli kontrolu nad dvobojem, te su predstavljali permanentnu opasnost za velška vrata.


U 9. minuti su Amerikanci bili vrlo blizu vodstva – prvo je nakon ubačaja Weaha velški stoper Rodon neoprezno glavom sproveo loptu ka svojim vratima, ali je srećom pogodio vratara Henneseya u prsa, a u nastavku akcije Sargent je udarcem glavom iz blizine pogodio vratnicu.


U 36. minuti su se isplatila sva američka nastojanja. Odigrali su brzu i preciznu akciju, Pulišić je briljantno proigrao napadača Lillea Weaha, koji šalje loptu ispod vratara za 1-0. Velšani su u prvom dijelu ostali bez ijedne opasnije akcije za američka vrata, a Bale je bio praktički nevidljiv.


U drugom dijelu je velški izbornik uveo 196 centimetara visokog Kiefera Moorea, i Velšani su postali puno opasniji. U 65. minuti prvi puta pucaju po golu, a američki vratar je obranio šut Daviesa, da bi potom nakon udarca s kuta Moore glavom gađao iznad grede.


U 80. minuti katarski sudac pokazuje na bijelu točku nakon što Zimmerman ruši Balea, a nekad velika zvijezda Tottehama i Reala sam je realizirao kazneni udarac.  I to je bio konačan rezultat jer obje momčadi nisu imale snage za još jedan gol.


U ovoj skupini B, ranije tijekom ponedjeljka, Engleska je pobijedila Iran 6-2. U drugom kolu će, 25. studenoga, igrati Wales i Iran (11 sati) te Engleska i SAD (20 sati).