Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Muzej košarke

Gdje je zapela priča o valorizaciji bogate povijesti Zadranima najdražeg sporta?

Autor: Paulo Sarić

11.02.2023. 09:38
Gdje je zapela priča o valorizaciji bogate povijesti Zadranima najdražeg sporta?

Foto: Muzej košarke



Dobre stvari se dogode onima koji čekaju. Ili, strpljen-spašen. Pod jednu od te dvije egide najlakše bi se mogla podvući priča o muzeju zadarske košarke, jednoj od najpoznatijih kulturno-sportskih građanskih inicijativa na prostoru grada Zadra. No, je li uistinu tako? Za početke čitave ideje, čiji je glavni inicijator Krešimir Butić, nekoć samo sportski i košarkaški entuzijast, a danas već priznati i poznati kolekcionar memorabilija i materijalnih, ali i ne samo materijalnih, uspomena iz sretnijih dana među Zadranima najpopularnijeg sporta, valja se vratiti pokoji olimpijski ciklus unatrag, u doba kada su dlake u kosi sjale tamnijom nijansom, a lice krilo puno manje bora.


– Iza muzeja zadarske košarke stoji dugogodišnji rad koji je započeo nekoliko godina nakon preseljenja u Krešin dom. Kada smo uselili u dvoranu svi smo bili impresionirani njenom veličinom, ali primijetio sam jedno sivilo i shvatio da nam nedostaje prikaz povijesti kluba i košarke, kakav postoji u drugim gradovima, primjera radi u Splitu, Zagrebu ili Valenciji. Izuzev dva dresa i nekoliko zastava, nigdje nema naše slavne povijesti, stoga sam dobio ideju o muzeju košarke, za koji sam siguran da bi, uz veliku društvenu i kulturnu vrijednost, bio iskoristiv i u ekonomskom segmentu – kazao je u uvodu Krešimir Butić.


Krešimir Butić i Douglas Richards, prvi stranac u KK Zadru


U međuvremenu je prikupljen ogroman broj eksponata, njih nekoliko stotina, povezanih s brojnim ličnostima iz povijesti zadarske košarke. Ne bi to bio samo »muzej Kreše i Pina«, već muzej svih igrača i djelatnika zadarske košarke, a eksponati su sakupljani sa svih krajeva svijeta i na raznorazne načine.




– Ako ću brojati svaku zastavicu, skupio sam više od 600 eksponata, brojim li i ulaznice i puno, puno više. Na početku je bilo teško pridobiti povjerenje ljudi. Primjera radi, dres Krešimira Ćosića iz Cougarsa, pehar koji je dobio kao najpopularniji igrač 1971. i njegov sat sam dobio iz SAD-a. S čovjekom koji je to čuvao zadnjih pedesetak godina sam po nekoliko puta razgovarao kako bih mu približio ideju i dobio vrijedne materijale. Moram istaknuti da su mi svi eksponati jednako vrijedni, jer svaki od njih daje jedan kamenčić u mozaiku povijesti zadarske košarke i ne mogu »vagati« Krešin dres i kartu s neke od davnih utakmica – priznao je Butić.


Arhiv zadarske košarke


Nije skupljanje vrijedne materijalne ostavštine jedina aktivnost u projektu muzeja zadarske košarke. Tu je i neizostavno otimanje zaboravu brojnih priča i uspomena iz davno minulih vremena.


– S Marinom Puljom posljednje dvije i pol do tri godine svakodnevno radim na dokumentu o povijesti zadarske košarke. Iz Znanstvene knjižnice i državnog arhiva, ne samo u Zadru, nego i u Zagrebu i Beogradu, vadimo sve novinske članke i dokumente. Skupili smo preko tisuću stranica, napravili mnoštvo razgovora i prikupili veliki broj audio zapisa s brojnim velikanima. Neki od njih su nažalost već i pokojni, poput Đorđa Zdrilića i Milana Komazeca. To su vrlo vrijedni materijali koji otkrivaju kako je bilo u počecima KK Zadar.


Stojko Vranković i dr. Marko Prenđa


Čitava priča lijepo zvuči, no lijepo je zvučala i prije nekoliko godina kada je prvi put predstavljena javnosti. U međuvremenu je »okrenuto puno kamenja« ne bi li se prikupili vrijedni eksponati, dobivena je deklarativna podrška struktura vlasti, a ideja je čak i iskorištena kako bi se građanima dodatno približio projekt nove faze uređenja Višnjika. No, negdje je zapelo. O muzeju već mjesecima ni glasa…


– Čitavo vrijeme radim, realiziram ideje i projekte kao da je muzej već »živ«. Zadnja informacija koju imam je da će prostor muzeja biti u zgradi nekadašnje vojne menze iza spomenika Kreši Ćosiću. Ne znam gdje je »zapelo« nakon toga i volio bih da se krene u realizaciju projekta. Svjestan sam situacije u gradu i ne držim da je ovo najvažnija stvar, znam da u ovim vremenima nije svima do košarke i muzeja, ali volio bih da se Zadar brendira kao grad košarke i da, primjera radi. na aerodromu i ulazu u grad budu slike naših velikana i natpis »Dobrodošli u grad košarke«. Kada komuniciram s ljudima iz drugih krajeva nitko ne pita o ribarstvu i ribi u Zadarskom kanalu, već o košarci. Po tome smo prepoznatljivi i to bismo trebali podići na višu razinu.


Sve po pravilima struke


Priča o muzeju zadarske košarke je priča koja uvelike nadilazi sam sport. Priča je to o jednom dobu, o duhu vremena druge polovice 20. stoljeća, pa ako hoćete i o kulturnoj baštini kojoj se može dati i turistički značaj te, na posljetku, i ekonomska valorizacija.


Sve je manje Zadrana koji se sjećaju utakmica na otvorenom


– Košarka nije samo sport, košarka je i kultura, košarka je i turizam… Košarka je zdravlje. Košarka je u ovom gradu – sve. Svi znaju da je Zadar grad košarke i pitanje je zašto smo se toliko začahurili. Ljudi, otvorimo se, isprsimo se! Imamo što pokazati svijetu. Grad Zadar je poznat po rivi, po Svetom Donatu i po košarci – smatra Butić, koji se posebno pobrinuo da se o muzeju ne bi pričalo samo kao o inicijativi jednog košarkaškog zaljubljenika, već kako bi se na nj gledalo kao na cjelovitu priču, protkanu pravilima struke.


– Imam blisku suradnju s Danirom Nakić i Hrvatskim športskim muzejom, odakle povremeno posuđujem eksponate prilikom određenih obljetnica. Imamo jako dobru suradnju, kako bi čitava priča dosegla višu razinu – naglasio je »otac« ideje o muzeju zadarske košarke.


Naravno, da bi ona zaživjela i, što je važnije ostvarila svoj puni potencijal, u projekt valja uključiti sve relevantne institucije i stručnjake s dugogodišnjim iskustvom. Jer, jedino tako Grad Zadar, grad Zadar i svi njegovi građani mogu dobiti ono što zaslužuju. Uvid u povijest svoga grada i dio duha društvene zbilje po kojoj je Zadar (bio) poznat.



Stojkov upaljač i velika podrška


Jedan od posljednjih, ali i Butiću posebno dragih eksponata, datira iz – Domovinskog rata. I ima tek »tanke« veze s košarkom. Riječ je o ugraviranom upaljaču, koji je nekadašnji kapetan Zadra i hrvatski reprezentativac Stojko Vranković darovao hrvatskim braniteljima nakon operacije Gusar.


– Kako je nedavno bila obljetnica operacije Gusar, odnosno Maslenica, kako je bolje znana u narodu, dobio sam ugravirani upaljač s potpisom Stojka Vrankovića i datumom iz 1993. godine. Izradio je stotinjak tih upaljača i darovao ih pripadnicima postrojbe jedinice specijalne policije Poskoci. Svi eksponati su mi jednako važni, no ovaj je drugačiji pa se istaknuo i po tome, ali i po činjenici da stvara vezu između košarke i Domovinskog rata – kazao je Butić.


Velika podrška ideji osnivanja muzeja zadarske košarke stigla je iz Zagreba, izravno od Stojka koji je već duže vremena upoznat s cijelim procesom.


– Ideja je hvalevrijedna te se njom čuva povijest zadarske košarke. S Krešom sam u kontaktu te je dao čitavog sebe u prikupljanje vrijednih eksponata. Palac gore!



Posjet djece iz Splita


Da se Zadar i dalje poistovjećuje s košarkom, zorno pokazuje i crtica otprije mjesec i pol dana kada je Butiću došla zamolba iz Splita da djeci bez roditelja iz Dječjeg doma Maestral približi bogatu povijest loptanja pod obručima u Donatovom gradu.


– Taj osmijeh koji su mi pružili, ta radost koju sam vidio kada su pucali na koš i te impresije dvorane i eksponata me ispunjavaju i imaju posebnu vrijednost. Na kraju su na poklon dobili dres s potpisima svih igrača KK Zadar, a meni su poklonili knjige i svoje crteže – s emocijama se prisjetio Butić.Dam ad fue vas.



Podrška iz KK Zadar


Budući da je većina eksponata budućeg muzeja vezana uz povijest KK Zadar, ne čudi da je iz Jazina stigla jasna i glasna podrška samoj ideji.


– Klub svesrdno podržava ideju o osnivanju muzeja zadarske košarke. Vjerujemo da bi on, ne samo pridonio očuvanju i valorizaciji bogate povijesti KK Zadar i košarke na ovim prostorima, te od zaborava otrgnuo uspomene na brojne velikane koji su pisali povijest Zadranima najdražeg sporta, već bi i stvorio dodanu društvenu vrijednost koja bi upotpunila kulturno-turističku ponudu grada – kazao je direktor Gunjević.Zadar je najbolji, Zadar je slavan


Prije nekoliko mjeseci javnosti je predstavljen spot za pjesmu »Zadar je najbolji, Zadar je slavan« u kojem se pojavljuju brojni poznati sportaši iz Donatovog grada, a možda nije svima poznato da je upravo Krešimir Butić glavni inicijator ovjekovječenja kultnih stihova.


– Želio sam otrgnuti te stihove zaboravu i pokušao sam ih kroz spot dignuti na višu dimenziju. Ideja je bila da sve te sportske veličine, od kojih neke nisu izravno vezane uz košarku – stanu u službu košarke. Svi su oni, počevši od Luke Modrića nadalje, navijači KK Zadar te je ideja bila da se svijetu pokaže koliko je košarka važna za naš grad – otkrio je Butić.